Îmi place toamna cu toate roadele pe care le aduce. Și nenumăratele rețete pe care le poți prepara cu ele. Așa că vedeta de astăzi este dovleacul, cules proaspăt chiar din grădină, cu care voi prepara un delicios chec. Pentru că tema din această săptămână este copt la jar, m-am gândit că ce ar fi mai bun decât un desert cu dovleac copt, pentru că de ce nu, câteodată trebuie să ne mai și îndulcim. Este un chec foarte delicios, pufos și relativ simplu de făcut, cum deja v-am obișnuit. Se potrivește de minune cu vremea de afară și cu o cafea caldă lângă.
Ingrediente chec cu dovleac copt
- 180 grame de făină
- 2 ouă
- 180 grame zahăr
- 50 ml lapte
- 100 ml ulei
- 225 g piure de dovleac
- 1 linguriță de praf de copt
- 1 linguriță de bicarbonat
- Un praf de sare
- 2 lingurițe de condimente pentru turtă dulce (anason, ghimbir, scorțișoară, cardamom, cuișoare, nucșoară)
- O linguriță de turmeric
- Esență de vanilie
Ingrediente pentru umplutură
- 120 grame cremă de brânză
- 3 linguri de zahăr
- Esență de vanilie
Ingrediente pentru topping (crumble)
- 3 linguri de zahăr brun
- 2 linguri de făină
- 20 grame de unt rece
Mod de preparare chec cu dovleac copt
În primul rând m-am apucat de dovleac. L-am spălat, tăiat și curățat de sâmburi, l-am presărat cu puțin zahăr, iar apoi l-am învelit în hârtie de copt și folie de aluminiu pentru a-l pune pe jar (se poate pune și la cuptor bineînțeles).
L-am ținut cam 30 de minute până s-a înmuiat bine. Apoi l-am scos pe o farfurie, l-am desfăcut cu grijă, și din el am făcut piure, cam 230 de grame, restul l-am servit cu lingurița.
De aici totul a fost foarte simplu. Într-un castron am pus ingredientele uscate: făina, praful de copt, bicarbonatul, sarea și condimentele și le-am amestecat. În alt castron mare am pus ouăle pe care le-am bătut bine cu zahărul. Peste am adăugat uleiul, esența de vanilie și laptele și le-am încorporat și pe ele. Peste am pus piureul de dovleac și le-am amestecat.
Am adăugat și ingredientele uscate, și am amestecat doar până s-au încorporat.
Pentru următorul pas, am pus într-un castron crema de brânză, zahărul și vanilia și le-am amestecat.
Pentru acest chec, am folosit o tavă pentru chec de 21 cm x 8 cm. A fost un pic de tot micuță, dar a ieșit bine.
Am tapetat tava cu hârtie pentru copt, și am pus jumătate de compoziție. Apoi cu o linguriță am pus crema de brânză peste.
Iar peste am turnat restul de compoziție. Intr-un alt castron am amestecat cu ajutorul mâinilor, ingredientele pentru topping (crumble), până s-a format ca un nisip umed. Aceste amestec l-am pus peste chec.
Am pus la cuptorul preîncălzit, la 170 grade C, pentru o oră și 20 de minute. A ieșit minunat de pufos, iar mirosul din casă este unul de sărbătoare.
Cum am servit checul cu dovleac copt
În primul rând l-am lăsat să se răcească de tot. Chiar dacă tentația e mare, trebuie lăsat să se răcească.
Apoi cu grijă l-am feliat, deoarece crumbelul de deasupra este foarte crocant. Am servit acest chec cu o linguriță de frișcă și un pumpkin spiced latte. Delicios.
Sper că v-am convins cu această rețetă de toamnă. Cam așa cred eu că miroase toamna, fix ca acest chec. :)
Alte rețete cu dovleac copt găsiți și aici.
A ieșit demențial, perfect!!!! Ceva ce nu am mai gustat!