A 11-a poruncă: “Nu te lăsa luat de prost”

455

Ar putea să pară că-i o poveste despre restaurante, dar nu e. E o poveste despre relații, pentru că, până la urmă, în viața asta totul începe cu o relație, toți pașii noștri sunt determinați de abilitatea noastră de a relaționa cu lumea din care facem parte până la reciclarea completă.

Am învățat o lecție importantă pentru mine zilele astea, și chiar vorbesc serios, am învățat-o, nu am asistat la ea cum mă uitam în liceu, pasionat de istorie, la lecțiile de algebră. Acum știu, și vă spun și vouă, să trageți, de veți vrea, învățăminte cu un cost mult mai mic decât cel plătit de mine.

Unul dintre cele mai importante lucruri pe care le-am învățat în aproape șapte ani de mariaj e să nu mai scriu despre evenimente îndată ce ele s-au petrecut. Soața mea, care e expert în comunicare, a reușit să extragă jurnalistul din mine, mereu tentat să raporteze când arde, exact din mijlocul rugului aprins. Beneficiul pe termen lung e deprinderea detașării, care ajută mult la claritate, odată ce mintea se liniștește și te lasă să vezi ce-i dincolo de vârtejuri.

Din acest motiv am ales să aștept înainte de a vorbi despre ce anunțam public pe 24 Septembrie, anume retragerea mea din proiectul MEATic de la Oradea, restaurant ale cărui baze au fost puse începând cu luna martie a anului 2017 și pe care l-am deschis publicului în mai a aceluiași an.

Ca să fie mai ușor de reținut, voi rezuma ce am învățat în anii aceștia în 11 paragrafe scurte, că n-avem timp de pierdut:

1. Nu ai timp de pierdut. Nu pune la socoteală mai întâi banii, procentele, oportunitățile și planul de afaceri. Socotește zilele din viața ta unică și irepetabilă pe care le vei investi în proiect și vezi în ce scenariu îți dă cu plus și-n ce scenariu îți dă cu minus. Scor egal nu există.

2. Ia-ți un avocat bun care să te asiste pas cu pas în stabilirea viitorului relației tale cu compania în cadrul căreia îți vei desfășura activitatea, respectiv cu partenerii/acționariatul. Tu nu ești firma ta și cu siguranță nu ești asociatul tău, fie el și frate, văr, mătușă.

3. Nu uita că azi există Google, care știe aproape tot despre oricine. Și dacă pe Google mai scriu și alții despre potențialii tăi parteneri, deci e posibil ca informațiile să nu fie 100% reale, pe conturile de Social Media fiecare poatează pentru sine. Poți să-ți faci o idee bunicică despre oamenii cu care ești pe cale să pornești la drum.

4. Dacă meseria ta nu e aceea de manager, angajează unul. Măcar vei avea pe cine să dai vina când merge prost. Glumesc, desigur. Un manager are roluri bine definite și separate față de cele ale unui proprietar de business și poate face diferența dintre eșec și succes.

5. Angajează un contabil în care ai încredere. Pentru liniștea ta.

6. Nu te feri să lucrezi cu consultanți fiscali. E ușor să te pierzi în hățișul birocratic românesc și riști să pierzi mult timp, mulți bani.

7. Ai grijă de oamenii care-ți sunt loiali. Ei nu sunt mașini, au nevoi, griji, zile proaste, angajamente independente de tine, capacitate individuală de a înregistra și utiliza informații, curbe ale atenției și interesului cu care trebuie să lucrezi măcar opt ore zilnic.

8. Vorbește deschis despre problemele tale cu furnizorii tăi. Nu-i încărca cu lamentări, e destul să fii deschis și uman. O să înțeleagă când treci prin situații grele, cu condiția să nu le generezi prea des situații grele. Și ei sunt oameni, antreprenori, muncesc greu și în aceeași piață.

9. Când vezi că între tine și partenerul tău există diferențe de viziune care te obligă să renunți la visele tale, fă un pas înapoi sau mai mulți pași dincolo de ușă. Nimic nu merită să renunți la visul tău atâta vreme cât ești în capacitatea forței tale creatorare.

10. Stabilește de la început care sunt mizele tale și nu te abate de la urmărirea lor. E un efort, da’ și să urmărești mizele altcuiva e tot efort.

11. Nu te lăsa luat de prost.

Acum, vă invit să ghiciți ce n-am respectat în ultimii doi ani din lucrurile pe care azi le știu prea bine.

Să fiți sănătoși.

 

 

 

Join the Conversation

  1. COJOCARU GEORGETA says:

    Multumim pentru sfaturi!
    Sunt exceptionale, desi regret faptul generator pentru dv.!
    Va urmaresc, pe cat posibil, peste tot, pe unde scrieti, cu interes si va apreciez foarte mult!
    Nu stiu, de fapt, nu cred ca ajuta ce v-am scris, dar mi s-a parut necesar sa-mi dau si eu cu parerea,
    atata timp cat va copiez retetele, deci profit de munca dv.!
    Sunteti un OM adevarat si asta conteaza!
    Asadar, vorba cuiva:
    Sa fiti sanatos!

    P.S. Bucurati-ne, in continuare, cu retete de succes si, as zice, de bun simt!
    Multumim!

  2. SALUT ADI ..

    Tare si mai ales realist articolul tau .

  3. 2.5.6 . ???….

  4. Gabriela Radulescu says:

    Probabil ca pe toate cele 11…
    Mi-a placut mult punctul 5 (eu sunt contabila). Va urmaresc blogul, de aici am invatat sa fac pizza cu gorgonzola si pere. Este grozava! Va multumesc!

  5. Mihaela Mariana says:

    …Din greseli invatam…:eu am invatat ca trebuie sa fiu in miezul evenimentelor cu orice pret, ca afacerea nu se face de la distanta si nici incredere nu poti avea in angajati romani care in final isi dau arama pe fata, fiind influentati de rude, prieteni etc….in final o singura idee deranjeaza…ca din visul implinit pe care-l vezi cu ochii si-l simti asa cum ti-ai dorit, cu toata fiinta, sa existe si aspecte pe care sa le urasti in afacerea propriu-zisa din cauze financiare sau care tin de oricare alte cauze pe care nu le-ai intuit la inceput! Va doresc muuuult NOROC si TIMP in tot ceea ce faceti, caci INSPIRATIE aveti din plin!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close