Pe vremuri deserturile erau mult mai simple decât în zilele noastre, nu-i așa?
Delicioase și pregătite mereu cu dragoste, gustul lor a rămas unic și de neegalat pentru majoritatea dintre noi.
Acest tort cu foi și cremă de smântână cu nuci se făcea în zona Bucovinei.
A fost pentru prima dată când l-am pregătit, însă cu siguranță o să mai fac această rețetă fiindcă tare mult mi-a plăcut!
Iată ingredientele de care aveți nevoie pentru a pregăti şi voi acest delicios tort
Pentru foi
- 200 gr de unt
- 150 gr de zahăr pudră
- 2 ouă
- 400 gr de făină
- 1 linguriță pastă de vanilie (o puteți înlocui cu esență de vanilie)
Pentru cremă
- 300 gr smântână fermentată (cu 25% grăsime)
- 400 gr de nuci măcinate
- 2-3 linguri de zahăr pudră
- 2-3 linguri de miere de albine
- 1 linguriță pastă de vanilie
Pentru decorare
- câteva jumătăți de nucă
- 100 gr de nucă măcinată
- 200 ml de frișcă vegetală
- 2 linguri de miere de albine
- frunze de mentă
Modul de preparare al foilor pentru tort
Într-un bol am pus untul moale (adus la temperatura camerei) și zahărul pudră, amestecându-le foarte bine cu ajutorul unui tel până când am obținut o cremă fină.
Am pus apoi esența de vanilie și cele două ouă, continuând să amestec compoziția.
După doar câteva minute am obținut o cremă omogenă și foarte aromată.
La final am adăugat și făina cernută printr-o sită și am frământat aluatul fără a insista prea mult.
Aluatul va fi moale și lipicios, dar să nu fiți tentați să mai adăugați făină în plus fiindcă nu este necesar.
Se ține la frigider pentru cel puțin două ore, timp în care untul se va întări și aluatul va fi mai ferm.
Pregătirea cremei pentru tort
O cremă care să se pregătească mai simplu de atât nici că există.
Într-un bol am adăugat toate ingredientele și le-am amestecat cu ajutorul unui tel.
Am obținut o cremă omogenă și moale, pe care la fel am ținut-o la frigider până când am umplut foile cu aceasta.
Coacerea foilor pentru tort
Am scos aluatul de la frigider, l-am tăiat în şase părți egale și pe o masă presărată cu făină am întins foile pe rând.
Pentru a avea foi cu același diametru, am pus deasupra o farfurie și cu ajutorul unui cuțit am tăiat în jurul acesteia, înlăturând eventualul surplus de aluat.
Am copt foile individual într-o tavă tapetată cu hârtie de copt, în cuptorul preîncălzit, la o temperatură de 200 de grade ( foc sus-jos cu ventilație la cuptoarele electrice sau foc mediu spre maxim la cuptoarele pe gaz).
Coacerea durează 5-6 minute, iar când marginile devin arămii înseamnă că sunt gata.
Le-am lăsat să se răcească foarte bine, după care pe un platou am pus alternativ foile și crema, deasupra rămânând cea de-a șasea foaie.
Am îmbrăcat tortul în frișcă (bătută cu ajutorul unui mixer) și am presărat nuci măcinate atât deasupra, cât și pe marginea acestuia.
L-am decorat cu jumătăți de nuci, miere de albine și frunze de mentă.
Mie îmi place tare mult rezultatul, sper că și vouă.
Am ținut tortul la frigider pe durata nopții, iar a doua zi a fost gata pentru servire.
Foile sunt atât de fragede și aromate, iar delicioasa cremă de smântână cu miere și nuci le completează perfect, făcând ca acest desert să fie savurat cu foarte mare plăcere.
Ce ziceți, o să îl încercați și voi?
Până una, alta eu vă invit la o felie de tort, măcar virtual dacă altfel nu pot. 🤗
Să aveți spor în toate și să vă bucurați de frumusețea toamnei.
Ne regăsim și săptămâna viitoare, tot aici, cu noi bunătăți.
Cu drag,
Căutați și alte idei de deserturi, aici. Aveți o listă lungă de rețete dulci.