Budincă de pâine

1K

Vive la France, God save the Queen, szia Winnetou! Budinca de pâine e pe atât de etnică pe cât e de internațională și n-aș avea curaj să o atribui unui popor anume. Știu doar că nu aș atribui-o poporului român, că n-am văzut-o pe nicăieri în copilărie și-n anii care i-au urmat. E o mâncare plecată din sărăcie, de bună seamă, altfel nu-mi explic motivul pentru care s-ar pune cineva să facă desert din pâinea cea de toate zilele. Budinca pe care v-o arăt azi a apărut tot din sărăcie, de fapt din eroare. Am încercat acum câteva zile să fac pâine integrală și cu diverse combinații de cereale. Mi-a ieșit bine. În sensul că prost. Miez bun, miros bun, gust bun, coajă subțire dar tare ca piatra. N-aș fi dat-o nici în capul dușmanilor, pe cuvânt. Pe de altă parte, nu-mi place să risipesc și mă doare când văd pâine aruncată. Am găsit o întrebuințare onorabilă pentru pâinea asta.Cu ajutorul lui Fery, unul dintre băieții din bucătărie de la Camino, am făcut budinca de mai jos (de fapt, a cam făcut-o el mai pe toată, eu doar l-am ghidat și m-am băgat în seamă):

Pâinea a fost mărunțită cu mâna.

La un kilogram de pâine am turnat doi litri de lapte, să se înmoaie.

Am turnat peste pâine două gâturi de rom.

O tabletă de ciocolată topită a urmat în vas după celelalte ingrediente.

O cană de zahăr, două ouă, două banane coapte și un blender bun, așa am ajuns la o pastă destul de omogenă.

Am copt budinca o oră la 180 de grade Celsius.

Am scos-o din tavă ușor pentru că turnasem compoziția peste o foaie de copt.

Așa arăta la zece minue după coacere.

Acompaniată de piure din fructe de pădure, budinca de pîine e chiar o surpriză plăcută.

A doua zi, după ce s-a răcit bine, a fost și mai bună. Am combinat-o cu prune trase la tigaie cu puțin vin și cu zahăr brun. Prietenilor mei le-a plăcut.

Să fiți sănătoși.

Join the Conversation

  1. mereu ma uimesti cu ceva nou; si-mi place!

  2. nu pot sa cred ca tu arati asa ceva pe blog…e inadmisibil…e impotriva regulilor…Adi te rog sa nu mai faci din astea cu noi:) pur si simplu ma omori:) in cel mai pozitiv mod:D

  3. Interesant, se zice ca un bucatar bun face mancare din orice exista prin bucatarie, deci se incadreaza de minune, iar pe criza asta, e foarte binevenita reteta asta.

  4. Ce bine arata! Plus ca e foarte usor de facut :)

  5. Si pe mine ma doare sufletul cand arunc paine (pentru ca sunt un pic zgarcit si pentru ca nu mai am bunici la tara sa duc cojile la gaini). Varianta ta este tare de tot. banuiesc ca merge si cu gem, in loc de pireu de fructe si prune trase la tigaie ?

    1. adihadean Author says:

      ovidiu, da.

  6. super,usor si fain,felicitari,in loc de rom ce pot sa pun,trebuie sa incerc

    1. adihadean Author says:

      didia, ce-ți place ție.

  7. multam de raspuns,am sa pun si eu gem de fructe,oare merge si cu fructe din compot deasupra?te rog sa mai pui retete usoare si sa poti gasi usor ingredienteleeu sunt incepatoare la gatit,nu pot sa pun rom,pt ca vreau sa manance si fetele mele si sunt mici,vre o idee,de altceva?

    1. Presupun ca te ingrijoreaza alcoolul din rom – dar dupa o ora in cuptor la 180 de grade nu mai gasesti urma de alcool in budinca, acesta fiind de mult evaporat.

  8. Foarte interesant, original! Pe la noi, din colţurile de paine veche, dar mai ales din cocuţii Crăciunului, rămaşi până după Anul Nou, uscaţi, întăriţi, se face paleucă.

  9. adihadean Author says:

    didia, fetele tale nu pățesc nimic de la un degetar de rom în prăjitură, mai ales dacă-i gătit. dacă nu vrei, nu pune, e ok și fără.

  10. multumesc

  11. Ana-Maria says:

    Buna Adi,

    Multumesc de retete, intotdeauna adevarate surse de inspiratie si un real ajutor in bucataria mea.
    M-am incumetat la realizat cu budinca de paine si cu siguranta am gresit eu undeva, ori nu am citit tot..dar am tinut 4 ore budinca in cuptor si mi-a iesit o chestie cu o coaja tare si arsa (dupa prima ora a inceput sa se arda) si un interior moale si nefacut.
    recunosc ca nu am mancat niciodata si nu am termen de referinta…dar oare asa trebuia sa aia?

    1. adihadean Author says:

      o oră, 180 de grade Celsius. scrie acolo:). miezul trebuie să rămână moale, se întărește ușor abia a doua zi dar trebuie să rămână uțor lipicios. deci, ai greșit undeva:).

  12. Am testa reteta, din imagini credeam ca va iesi doar o tava de chec dar au iesit doua tavi medii de prajitura :), pana la urma i-am gasit un culcus compozitiei si am pus-o in cuptor.
    Este delicioasa, am incercat-o cu visine intregi conservate in sirop propriu. Este usor de preparat, mai mult ii ia sa stea in cuptor.
    Multumim pentru reteta :)

  13. Multumesc pentru tot ceea ce faci. Imi plac retetele tale ca se fac repede si usor. Nu toate, dar majoritatea.:-) Acum in era vitezei tot ce se face repede este la mare cautare. Timp putin la preparare si mai mult pentru mancat. Sa ai o zi excelenta!

  14. Buna Adi,
    Ma intreb daca as putea coace compozitia in forme si hartiutze de cupcakes si cam cat timp daca da :)

    Merci mult!

    1. Adi Hădean Author says:

      ai putea. 18-20 de minute. poate ceva mai mult.

  15. În fiecare zi reuşeşti să uimeşti cu ceva nou… Datorită ţie am făcut cel mai pufos griş cu lapte ever (reţeta de pe viaţalagradi.ro). Ce e foarte interesatn e că însoţeşti explicaţiile cu imagini şi scrii ce cantităţi sunt necesare sau cât trebuie lăsat ceva la cuptor şi la ce temperatură, iar asta e de un real folos şi pentru cei mai puţin experimentaţi în ale gătitului, aşa cum sunt şi eu. În plus, eşti o sursă de idei pentru a evita rutina şi plictisul în bucătărie. Mult spor să ai la toate!

  16. Adi, 180 de grade inseamna foc mic, nu?…( la aragazul bunicii…) sa nu razi de intrebarea mea, te rog….Am bagat budinca acum in cuptor!!!!Am emotii!!!

  17. Cristina says:

    Buna Adi, eu azi fac budinca de paine, sa fie pentru saptamana viitoare. Voiam sa te intreb, ca lamurire: cam cat de tare era painea aceea ca zici ca spargeai capul dusmanilor cu ea? Painea mea e uscata dar nu (inca) foarte tare, si ma gandeam sa pun ceva mai putin lapte. Poti sa-mi dai un indiciu cum ar trebui sa arate cu tot cu lapte? (absorbise painea tot laptele, sau mai ramasese si lapte baltit pe la fundul vasului)

    Eu as fi vrut sa incerc sa-i dau o nota de aroma de portocala (se potriveste bine cu ciocolata neagra pe care intentionez sa o pun), asa ca ziceam ca pun niste coaja de portocala, cam 1/2 cana de suc de portocale (mai putin zahar deci) si poate Grand Marnier in loc de rom. Ce zici, merge si asa?

    1. Cristina says:

      Re: am facut prajitura, la 1/2 din cantitati. Textura fiind cam lichida, am adaugat niste stafide (sa mai absoarba apa), am pus doua banane si doua oua (ca si in cantitatea dubla), ca sa se lege mai bine. Am pus prajitura in mod original intr-o tava de cozonac, dar nu mi-a iesit (s-a facut numai in partea de sus, dar era inca f. moale in profunzime). Cat era inca foarte fierbinte, am intins-o intr-o tava si am copt-o 30 de minute la foc mediu – 200 de grade. Mi-a iesit foarte bine, si am servit-o cu putina marmelada (de portocale) si un pic de frisca.

  18. ba in Ardeal se face budinca de paine. peste painea faramitata se toarna amestec de galbenus de ou, lapte, zahar, vanilie, stafide, se coace, inainte cu 10 min deasupra se pun albusurile batute spuma. facea bunica mea si nu din saracie ci fiindca era buna.

  19. Dan Zalau says:

    Acum foarte multi ani am mancat la noi in Salaj o varianta de paleuca cu miez de paine si carnati afumati (deci nu era desert), dar din pacate doar atat imi mai amintesc. Nici macar nu mai stiu daca era gatita pe aragaz sau in cuptor. Daca stie cineva reteta si ma poate ajuta, raman dator.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close