Ceafă cu cartofi și ceapă marinată

691

Am mai spus-o și cu alte ocazii, nu obișnuiesc să pun carne și cartofi în aceeași farfurie, când vine vorba de alimentația proprie (mă îngreunează, mi se pare că dau la pod ce câștig la vamă). Dacă n-am de ales, mănânc și așa, nu-i o tragedie, nu fac fițe. În ceea ce-i privește pe clienții mei, proprietari de localuri ori de bucătării care vând mâncare publicului, lucrurile stau altfel. Toți, fără excepție, au vrut în meniu cel puțin o farfurie cu combinația asta de carne cu cartofi, pentru că „așa se cere”. Au dreptate, am auzit cererea asta de suficient de multe ori încât să știu că au dreptate. Cei mai mulți dintre români aleg garnitura de cartofi (țărănești, piure, pai, aurii, copți) chiar dacă ar putea opta pentru o salată, broccoli, mazăre sotată, fasole verde sau orice altceva oferă sezonul. Când trebuie să educi un public pe banii tăi, ca patron de restaurant sau orice altă afacere, constați destul de repede că nu-ai pus destui bani în pușculiță și pentru educație și pentru a susține afacerea. Tranzițiile sunt lungi și costisitoare, clienții greu de surpirns plăcut și de mulțumit și, uite așa, apare în meniu câte o farfurie ca aceasta pe care v-o prezint azi (cine-s eu, să mă împotrivesc veșniciei și dorințelor poporului?). Oricum, dacă la una de felul acesta vând una care e așa cum îmi doresc, sunt mulțumit. Pe de altă parte, consider că și acela care alege să mănânce ceafă cu cartofi (nu tuturor le cade greu carnea asociată cu cartofi) are dreptul să primească o mâncare cel puțin cinstită și cât se poate de gustoasă și, dacă-i posibil, gătită într-o manieră mai sănătoasă. Așadar:

ceafa

Pentru o porție ai nevoie de: 250 g ceafă de porc proaspătă, într-o singură bucată, 100 g ceapă roșie, 250 g cartofi fierți, 20 ml ulei, 20 ml oțet, sare, piper, ceapă verde/cepșoară, 100 ml vin alb, 1 vf linguriță busuioc uscat.

 ceafa

Lasă ceafa la marinat de pe o zi pe alta, presărată cu sare și piper, împreună cu vinul alb, o foaie de dafin și câteva rondele de ceapă. Pentru servire, frige-o pe grătarul încins (poți folosi o tigaie grill sau o tigaie antiaderentă), câte două minute pe fiecare parte, să prindă culoare. Pune-o apoi pentru 5 minute în cuptorul încins la 220 de grade Celsius.

ceafa

Pentru ceapa marinată: taie ceapa roșie în solzi, amestec-o bine cu sare, piper, oțet, ulei și busuiocul uscat. Las-o la rece 4-5 ore. E bună și a doua zi.

ceafa

Pentru garnitură, trage cartofii în tigaie cu puțin ulei, până se rumenesc, împreună cu o linguriță de ceapă albă tocată. Condimentează cu sare și piper, adaugă o linguriță de pătrunjel tocat mărunt. Decorează carnea cu cozi de ceapă verde sau cepșoară. Să fii sănătos.

ceafa

Join the Conversation

  1. mia elekes says:

    ……..la noi le zic pere rantalite ,buneeee!!

  2. Wow! Arata delicios! Nici eu nu obisnuiesc sa pun carne alaturi de cartofi in acelasi meniu, dar cand vezi asa ceva, nu te poti abtine. :))

  3. …hai sa fim seriosi, bunicii nostrii au mancat carne cu cartofi si nu au mai patit nimic..in alta ordine de idei arata super!!!!

  4. sorin krumholtz says:

    stimate domnule/doamna hadean (nu trebuie sa va spun eu ca „adi” are toate sexele de pe lume – gluma, proasta, dar gluma),
    imi pare rau pentru timpul pierdut, dar v-am descoperit acum doar vreo 3 zile. santeti minunat/a. retetele, grafica si marele respect pentru limba romana ma fac sa-mi ridic palaria (eu, care nu mai vorbesc (…) curent romaneste de 30 ani}. „chapeau!!!” mare de tot. nu am website, nu am blog, dar daca doriti sa ma contactati: sorin.krumi@gmail.com
    al dumneavoastra, cu tot respectul, din tara sfanta
    sorin krumholtz

  5. Mare dreptate legat de „dorintele poporului”, dar ce te faci cand ceri alta garnitura, care exista in meniu, dar, invariabil ti se raspunde: ne pare rau, dar d-asta n-avem…pai… e trecut in meniu, cum nu o aveti? de ce nu o scoateti de pe lista? …pai…stiti…de fapt….

    Iei garnitura de cartofi? Iei, ca nu prea ai de ales, oricum, il gasesti in toate variantele in meniu si, ce sa vezi, e si de gasit in bucatarie….(inclusiv in legume sotate/gratinate/la tigaie, 80% gasesti cartofi)….

  6. Sunt in acelasi sentiment cu tine pana la un punct.De obicei in restaurante legumele sotate sunt de fapt congelate si au un gust oribil.Ce pot sa spun este ca eu mai incerc ca si garnitura ciupercile sotate care de obicei sunt reusite, dar nu intotdeuna….,iar in privinta piureului nu-l recomand in restaurante e foarte posibil sa fie facut din cutie….

  7. Ma tenteaza ideea sa incerc si eu aceasta reteta in poze arata delicios.

  8. O intrebare: ceapa marinata vine ca salata langa? Ca in poze o vad amestecata printre cartofi si cum sunt in curs de preparare a retetei, vreau sa-mi fie clar ce fac. Mersi si toate cele bune

    1. Adi Hădean Author says:

      poți să o amesteci, poți să o pui lângă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close