Blondie cu banane şi cocos – o prăjitură simplă, dar gustoasă

702

Fiecare desert are vremea lui. Prăjitura blondie cu banane şi cocos este pentru zilele în care dorim ceva dulce fără ouă, unt ori lapte. Îmi plac mult simplitatea şi textura ei, aromele discrete ce se întrepătrund perfect. Este un desert pentru zile în linişte, ce îmi provoacă o stare de bucurie calmă. Împreună cu o ceaşcă de cafea proaspăt măcinată, îmi completează rutina multor dimineţi.

Ingrediente pentru blondie cu banane şi cocos

 • 125 g făină albă
 • 50 g migdale întregi fără coajă, măcinate sau făină de migdale
 • 25 g fulgi de cocos, plus 1 lingură pentru final
 • un praf de sare
 • 1 linguriţă praf de copt
 • 1/2 linguriţă bicarbonat de sodiu
 • 3 banane foarte coapte, de mărime medie (aproximativ 350 g banane fără coajă)
 • 80 g zahăr tos
 • 1 lingură cremă de cocos
 • 70 ml ulei de măsline sau de floarea soarelui
 • 1 linguriţă extract de vanilie
 • 1 lingură miere
Poză ingrediente blondie cu banane și cocos

Pregătire şi preparare prăjitură de post

Mai întȃi, am pregătit o tavă de copt cu latura de 20 cm, tapetată cu hȃrtie de copt. Apoi, am preîncins cuptorul la 180 de grade, fără ventilaţie.

Am măcinat migdalele întregi împreună cu jumătate din cantitatea de făină, în robotul de bucătărie, la viteză maximă. Am oprit robotul, am mutat amestecul într-un castron şi am l-am amestecat cu un tel cu restul de făină, sarea, praful de copt, bicarbonatul şi fulgii de cocos. Prefer să cumpăr nuci întregi pe care să le coc şi să le macin acasă. Dar, în caz de forţă majoră, merge şi făină de nuci ambalată, deşi gustul şi textura nu se pot compara cu cele ale nucilor proaspăt măcinate.

Preparare blondie
Preparare 2

Am mixat bananele împreună cu zahărul, vanilia şi crema de cocos pȃnă cȃnd am obţinut o pastă foarte fină. Apoi, am încorporat în cremă uleiul mixȃnd de cȃteva ori. Încă un pas uşor pȃnă cȃnd am putut privi fascinată prăjitura crescȃnd şi rumenindu-se în cuptor. Am turnat ingredientele umede în castronul cu cele uscate. Am amestecat uşor cu o spatulă, asigurȃndu-mă că am obţinut un aluat omogen. 

Pași de pregătire

Am aşezat tava în mijlocul cuptorului, iar după aproape o jumătate de oră, am pus o folie de aluminiu deasupra ei pentru ca prăjitura deja rumenită să nu se ardă. După alte 10 minute, am scos prăjitura din cuptor, nu înainte de a face testul cu scobitoarea. Timpul de coacere depinde de grosimea tăvii şi de cȃt de capricios este cuptorul, de aceea, testul cu scobitoarea este sfȃnt. În timp ce prăjitura se odihnea, am încălzit mierea pentru cȃteva secunde înainte de a unge cu ea suprafaţa prăjiturii. 

Am scos cu grijă bunătatea din tavă, am aşezat-o pe un grătar de bucătărie şi am presărat peste ea fulgii de cocos. După ce s-a răcit, am savurat-o cu atȃt de multă plăcere încȃt nu mi-a părut rău că lipseşte ciocolata. Şi nici că am botezat-o blondie cu banane şi cocos. Este moale şi cremoasă şi îşi merită pe deplin numele.

Poză finală blondie cu banane și cocos

Gabi

O altă rețetă dulce de post găsiți aici!

Join the Conversation

 1. Buna! Oare cu ce as putea inlocui faina, pentru varianta fara gluten?

  1. Bună! Se poate înlocui cu făină de orez sau cu făină de cocos – variantă în care reduceți cantitatea de zahăr.

  2. Bună! Făina de grâu o puteți înlocui cu făină de orez sau de cocos (în acest caz, vă recomand să reduceți cantitatea de zahăr din rețetă).

 2. Ana Maria Popa says:

  Bună ziua! Dde unde procurați crema de cocos? Vad ca are o consistentă groasă. Ce am gasit eu in comerț este ca smantana lichidă. Mulțumesc!

  1. Bună! Crema de cocos (coconut cream) este mai densă decât laptele de cocos și se găsește în magazinele naturiste sau în unele supermarket-uri (Mega Image, de exemplu).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close