Ciorbă de perișoare învelite în foi de varză

1.8K

Ciorba de perișoare este una din ciorbele mele preferate. Îmi place mult gustul de cimbru și îmi place că se acrește cu zeamă de varză, un probiotic  excelent pe care e bine să îl folosim cât mai mult în perioada iernii.

Datorită temelor foarte provocatoare și frumoase, am avut ocazia să pregătesc o ciorbă care îmi amintește de bunica, sunt foarte fericită că am făcut ciorba aceasta. Bunica mea o făcea în fiecare iarnă, așa că și eu o asociez cu o ciorbă de iarnă. Îmi aduc aminte rețeta tocmai pentru că numai la ea am văzut acest preparat. Avea o oală mare care fierbea lent pe plită.  În preajma sărbătorilor de iarnă, când ne adunam cu toții acasă la ea, copii și nepoți, punea o masă mare și stăteam toți în jurul mesei, iar ea ne gătea din toată inima, cu multă răbdare. Nu e ușor să învelești 20 de perișoare, câte am făcut eu, ea pregătea cu siguranță mult mai multe.

De asta cred eu că gătitul este o expresie a iubirii, datorită comorilor noastre de bunici și mămici care ne-au transmis dragostea lor prin toate mijloacele, în special prin hrană.

Ingrediente pentru ciorba de perișoare învelite în foi de varză:

Pentru ciorbă avem nevoie de:

  • 3 morcovi mici
  • 1 bucătă de păstârnac
  • 2 – 3 felii de țelină
  • 2 cepe
  • 1 ardei
  • 250 ml bulion
  • 500 ml zeamă de varză
  • Puțin ulei pentru înăbușit legumele 
  • Cimbru din belșug, sare și piper
  • 3 l apă
ingrediente pentru ciorbă

Pentru perișoare am folosit:

  • 500 g carne tocată de porc
  • 1 ou
  • ceapă
  • varză murată micuță
  • Sare și piper
ingrediente pentru perișoare

Mod de preparare ciorbă de perișoare:

Am spălat legumele, le-am curățat și le-am tocat mărunt pe toate.

pregătire legume pentru ciorba de perișoare

Într-o oală am pus puțin ulei, am pornit focul și am început pregătirile. Peste ulei am pus ardeiul, ceapa, morcovii, pastarnacul și țelina, am adăugat un praf de sare peste ele și le-am lăsat la înăbușit câteva minute.

pregătire ciorbă

Am adăugat apoi bulionul, apa și o crenguță generoasă de cimbru. Am lăsat legumele sa fiarbă la foc lent.

fierbere legume

Modelarea și învelirea perișoarelor în foi de varză

Într-un bol am pus carnea tocată, un praf de sare, piper, un ou și ceapa tocată mărunt. Am omogenizat compoziția de perișoare și am trecut mai departe la varză.

pregătire perișoare

Am desfăcut foile de varză murată și le-am pregătit pentru învelit. Mi-am pregătit și ața pentru legat perișoarele. Am obținut 20 de perișoare a câte 30 g fiecare.

modelare perișoare

Le-am învelit în foile de varză, le-am legat cu ață și le-am pus în ciorbă. Perișoarele se lasă la fiert până când foile de varză au fiert. La mine a durat jumătate de oră la foc domol.

pregătire perișoare în fiu de varză pentru ciorbă de perișoare

La final se adaugă zeama de varză, se lasă ciorba să fiarbă în clocot câteva minute și se oprește focul.

Miroase extraordinar ciorba asta, vă recomand cu încredere, mie îmi trezște multe amintiri, sunt curioasă dacă se mai prepare și în alte zone. 

Spor la gătit și poftă bună!

Ionela

Alte rețete de ciorbe găsiți și aici.

Join the Conversation

  1. Buna.Ce facem cu ața daca se pierde prin ciorba?Ce fel de ață trebuie?

  2. Bună ziua!
    Am folosit ață de papiotă, nu se pierde în ciorbă dacă legați bine perișoarele.
    Dacă se pierde este destul de ușor de remarcat.
    Ultima dată când am mâncat ciorba aceasta eram copil, nu exista niciun pericol de înghițire pentru ca este destul de lungă ața.
    Zile frumoase vă doresc!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Close
Your custom text © Copyright 2025. All rights reserved.
Close