Burger de curcan cu guacamole

520

Burgerul, considerat “comoara naţională” a Americii, a străbătut tot mapanondul pe parcusul maturizării sale de la o mâncare comercializată în târguri, festivaluri, până la loc de cinste în meniurile restaurantelor. Este astăzi un subiect de freamăt interior pentru gurmanzi şi îl întâlnim în nenumărate variante, fie că vorbim despre pub-uri şi baruri, fie despre blogurile culinare şi din mediul online. Dacă tot suntem supuşi încercării de vreme capricioasă ce s-a instalat, vă propun să pregătim un burger de curcan cu guacamole, o opțiune ideală pentru o seară acasă, unde e cald și bine.

Necesare

Pentru chiftea:
– 140g pulpă de curcan tocată;
– 1/4 legătură de pătrunjel;
– 1 fir de ceapă verde;

– ¼ ceapă roşie;
– 1 linguriţă drojdie inactivă (nutritional yeast);
– ½ linguriţă sare;
– ½ linguriţă piper mozaic râşniţat;
– ½ linguriţă boia dulce;
– ¼ linguriţă praf de usturoi deshidratat;

Pentru guacamole:
– 1 avocado;
– 5 fire de chives;
– 2-3 fire de pătrunjel;
– puţină ceapă roşie;
– ¼ roşie;
– ¼ linguriţă praf de usturoi deshidratat;
– zeama de la un sfert de lămâie;
– sare;
– piper alb;

Adiţional:
– 1 chiflă de burger;
– 1 cartof dulce;
– 1 felie de speck/bacon;
– 2 felii de mozarella;
– o mână de rucola;
– 2 felii de roşie;
– câteva rondele de ceapă roşie;
– 2 linguri de oţet;
– ulei de masline;
– 10g parmezan;
– 20g unt topit;

Pasul 1

Am tocat mărunt pătrunjelul, ceapa verde şi ceapa roşie, pe care, împreună cu carnea tocată şi restul ingredientelor pentru chiftea, le-am aşezat într-un castron încăpător şi am amestecat cu mâna până am obţinut o textură unitară. Cu palmele unse cu puţin ulei de măsline am luat compoziţia obţinută şi am format chifteaua. Am avut grijă să nu fie nici prea subţire pentru că ar fi ieşit seacă după gătire, nici prea groasă întrucât aş fi obţinut o carne gătită la exterior şi crudă în interior. Am aşezat chifteaua pe o farfurie întinsă, securizată de folie alimentară şi am lăsat-o la frigider cât timp m-am ocupat de restul ingredientelor:

Pasul 2

Pentru guacamole, am curăţat un avocado copt şi l-am zdrobit cu furculiţa într-un castron. L-am stropit cu zeama de lămâie, pentru a preveni oxidarea. Am tocat mărunt roşiile, ceapa, pătrunjelul şi firele de chives, pe care le-am adăugat peste avocado, am asezonat cu sare, piper şi usturoi şi am amestecat:

 

Pasul 3

Pentru a diminua iuţeala cepei roşii, am aşezat într-un vas mic de sticlă rondelele de ceapă roşie, peste care am pus 2 linguri de oţet,1 lingură de ulei de măsline, am asezonat cu sare şi piper şi le-am lăsat să se cunoască:

Pasul 4

Am curăţat cartoful dulce, l-am spălat, după care l-am tăiat în batoane, cu latura de circa 1 – 1.5 cm. Am aşezat cartofii într-un bol, i-am stropit cu ulei de măsline, am amestecat, după care i-am asezonat cu sare, piper, boia dulce şi usturoi praf deshidratat. Pe o tavă întinsă tapetată cu hârtie de copt, am aşezat cartofii şi i-am pus la cuptorul preîncălzit, la 220 grade Celsius, pentru aproximativ 30 de minute. Am pregătit un sos din unt topit, pătrunjel tocat mărunt, usturoi praf deshidratat şi parmezan dat pe răzatoare, sos cu care am servit cartofii:

Pasul 5

Cât timp cartofii au stat la cuptor, am scos carnea de la frigider, am încins un grill antiaderent (fără ulei, carnea era usor unsa cu ulei la suprafaţă, rămas de pe mâinile mele în timp ce am modelat-o). Am lăsat circa 4 minute pe o parte, apoi am întors chifteaua şi am lăsat înca 4 minute, continuând acest proces până am fost sigură că s-a gătit şi în interior. Înainte să opresc focul cu 2 minute, am pus felia de speack pe grill, feliile de mozarella peste carne, am mai lăsat 2 minute după care am oprit focul şi am acoperit cu un capac preţ de 5 minute:

Pasul 6

Acum vine partea cea mai distractivă: montarea. Am tăiat pe jumătate chifla de burger şi am prajit-o puţin pe acelasi grill, doar pe interior. Am uns cu guacamole, am aşezat rucola, chifteaua de curcan cu brânza topită, speack-ul, două felii de roşie şi rondelele de ceapă. Am securizat burgerul cu un băţ de frigăruie:

Să aveți poftă bună!

Cu prietenie,
Denisa

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close