Papă de pâine

235

Pâinea noastră cea de toate zilele, simbol al ospitalității, cea care ne însoţeşte în mod constant şi necesar, conturând astfel o poveste frumoasă. Atât de frumoasă încât, uneori, din prea multă poftă ne trezim că am cumpărat mai mult decât aveam nevoie. Și ne despărțim de ea în cel mai tragic mod. O aruncăm la gunoi. Dar uite că încet, dar sigur, finalul acestei povești începe să se schimbe.

Mi-o amintesc pe bunica cum tăia fiecare colț de pâine rămasă în mici cubulețe, o usca și o transforma în pesmet. Acum cumpărăm pesmetul la pungă! Cu gândul la ce am putea face cu surplusul de pâine, vă las aici o rețetă foarte simplă, dar plină de savoare: PAPĂ DE PÂINE

Pentru 5 porții am folosit: 250 grame pâine, câteva crenguțe de cimbru proaspăt, 1 ceapă, 5 căței de usturoi, 2 roșii proaspete, 500 grame de bulion, 1 litru de supă (poate fi de orice fel: carne, oase, zarzavat), 50 ml ulei de măsline, și frunze de busuioc proaspăt. Eu am jumulit un ghiveci de busuioc dar voi puteți să puneți cât vă cade bine. Dacă mai lăsați și niște frunzulițe pentru decor, cu atât mai bine. Și pentru că cea mai bună combinație sunt roșiile cu brânză, am adăugat în farfurie o cremă de branză de capră:

Primul pas:

Pâinea am tăiat-o cubulețe pe care le-am așezat într-o tavă, le-am îmbăiat în ulei de măsline, le-am împrietenit cu niște cimbru proaspăt și le-am dat la cuptor (setat pe funcția grill). Când au fost rumenite uniform pe o parte, am deschis cuptorul și am amestecat cubulețele astfel încât să se rumenescă pe toate părțile:

Pasul 2:

Am tocat mărunt ceapa și usturoiul. Într-o oală am pus uleiul de măsline și am călit ceapa împreună cu usturoiul la foc mediu, având grijă ca usturoiul să nu se prăjească prea tare, căci devine amar. Am adăugat roșiile tăiate cubulețe, sare și piper. Când s-a înmuiat și roșia, am adăugat bulionul și crutoanele de pâine:

Pasul 3:

Supa am adăugat-o peste pâine, am amestecat bine, după care am pus un capac peste oală și le-am lăsat la foc domol pentru circa 20 de minute, amestecând din când în când:

Pasul 4:

După ce pâinea s-a pierdut in sosul de roșii, am mai adăugat niste busuioc proaspăt și…. e gata de servit!
Am împărțit papa de pâine în farfurii adânci, iar deasupra am presărat o cremă din branză de capră și niste ulei de măsline. Dar merge de minune și branza de burduf cu un strop de ulei de bostan deasupra:

Dacă vă rămâne pe mai târziu să nu fiți triști, căci dacă stă câteva ore devine și mai aromată.

Așa că, hai să încercăm împreună să spunem STOP risipei de pâine!

Cu drag,

Ioana

Join the Conversation

  1. Ileana Dayan says:

    Restul meu de paine este intotdeauna din paine cu maia..Abia astept sa o incerc! Multumim, Adi!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close