Salată de fasole cu ceapă și ulei de dovleac

339

Ieri am făcut salata asta. A durat zece minute doar pentru că de atâta timp are nevoie ceapa pentru a fi gata de mâncat (știu, pe vremea mea era mai simplu să mănânci ceapă, o zdrobeai, presărai niște sare peste ea și gata, azi nu mai merge așa, ceapa are nevoie de îmblânzire înainte de a fi mâncată). Iată:

Am scurs apa de pe fasole. Am folosit fasole fiartă, din conservă. Consider că nu merită să fierbi fasole doar pentru o salată. Dacă o fierbi pentru un meniu întreg (salată, fasole frecată, iahnie ori ciorbă), merită. Am amestecat fasolea cu pătrunjel tocat.

Am tăiat solzi o ceapă roșie și am frecat-o bine cu sare grunjoasă. Am lăsat-o apoi zece minute să lase zeamă și să se înmoaie.

Am stors ceapa și am stropit-o cu oțet balsamic.

Am presărat peste ceapă piper zdrobit, am turnat puțin ulei de dovleac și am amestecat bine. Gata salata de ceapă. E dulce/acrișoară, are gust de ceapă dar nu are tărie, nu te simți atacat. Poți să o pui lângă fripturi, dacă vrei.

De data asta am amestecat salata de ceapă cu fasolea. Am mai turnat puțin ulei de dovleac (e senzațional, are aromă de nuci părjite și o paletă de culori de la negru spre verde) peste fasole, am pus în ea câteva roșii uscate și marinate-n ulei. Am amestecat bine.

A fost bună.

N-o să vă mint, mie mi-a plăcut mai mult varianta aceasta, cu felii subțiri de șuncă crud-uscată și afumată.

Să fiți sănătoși.

Join the Conversation

  1. Dorin Trifa says:

    sunt sigur ca este buna in ambele variante eu am preparat recent pe cea de post va asigur ca e excelenta ., e adevarat ca nu cu ulei de dovleac … inca nu l-am incercat cred ca este bun eu am folosit uleiul de seminte de struguri …

  2. Eu prepar o reteta similara cu a ta, dar la care adaug si ciuperci taiate felii si intotdeauna niste salam uscat afumat pe deasupra, e bestiala!

  3. multumesc pt reteta..o sa o fac si eu…dar mai intai sa caut ulei de dovleac…….multa sanatate…

  4. Foarte fain..Ai lucrat cumva si in Music Pub?(O Ceapa o fi creatie de-a ta?) (:P)

    1. Adi Hădean Author says:

      da, cu ceva ani în urmă.

  5. ionescu gabriela says:

    Sotul meu e banatean si maninca ulei de dovleac aproape cu orice.Uleiul nostru soseste pe 22 dec.asa ca atunci o prepar.Altfel cu ulei de floare,si putin ardei capia felii.Multumim mult pentru retete.Sarbatori fericite !

  6. Foarte misto. Imi place abordarea asta cu picioarele pe pamant. Spor la tot ca stiu ca esti super-ocupat!

  7. Fac această salată de mult timp, dar fără ulei de dovleac. Probabil adăugarea lui va face diferenţa. Chiar zilele trecute am fost tentată să achiziţionez o sticlă, dar nu îi găseam întrebuinţare. Iată că am găsit! Mulţumesc!

  8. La reteta ta eu mai adaug măsline Kalamata si ardei copti. E fantastica!

  9. Nu am incercat niciodata uleiul de dovleac. Voi cumpara. Ma tenteaza, daca spui ca are aroma de nuci prajite! ;)

  10. ligia sabau says:

    foarte gustos. am adaugat cateva masline kalamata, fasii de capia si putin morcov (mai mult pentru „simfonia” de culori. e o mancare in toata regula

  11. Imi place mult varianta ta de salata de fasole. Voi incerca sigur uleiul de dovleac. Eu „imbunam” ceapa lasand-o in ulei de masline si cu masline pentru 10 -15 minute. Apoi adaugam fasole, spanac tocat, marar/patrunjel/cimbru uscat, ardei kapia felii, boabe de porumb. Oricum, baza mea e ulei de masline, ceapa si masline.

  12. Alexa Georgeta says:

    mereu invat cateceva de la tine , iti multumesc din suflet ptr. sfat , nu am cumparat niciodata fasole la cutie si nici ulei de dovleac dar am sa spun sotului sa caute la market .

  13. IANCU GABRIELA says:

    Fac de mult timp aceasta salata din cel putin 2 culori de fasole(rosie si alba),daca am sunt conserve cu 4 feluri de fasole. O prefer pe cea rosie pt. proprietatile ei impotriva cancerului.In schimb fac altfel cu ceapa.O tin taiata pestisori in apa amestecata cu otet si o storc f. bine.Asa pot manca in cantitate mai mare,ca doar si ceapa e sanatoasa.Apoi, eu prefer in loc de patrunjel mararul si folosesc rosii proaspete.In rest,mai adaug dupa chef, preferinta sau ce am prin casa:ardei capia,porumb,sunca,rucola,etc. Sa aveti pofta!

  14. E din categoria gustul copilariei! Doar ca fasolea era batuta, ceapa era verde si uleiul… magnific.
    Gustul copilariei 2… paine prajita, frecata cu usturoi si „inecata” in ulei de dovleac.
    Gustul copilariei 3, taietei lati, stropiti cu ulei de dovleac si presarati cu zahar.

  15. Teodora Mares says:

    Intrebarea mea este de unde mai gasesti ulei de dovleac adevarat? Probabil ai o presa de ulei prin inprejurimi. Uleiul de dovleac din supermarket este oribil sau nu am gasit eu unul „adevarat”.

  16. Am facut salata. Geniala. Uleiul de dovleac e special, nota de chef. Multumesc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Close
AdiHadean.ro © Copyright 2023. Toate drepturile sunt rezervate.
Close