Cine ar refuza niște gogoși proaspete, moi și pufoase? Nimeni, asta e clar. Toți prietenii mei se entuziasmează când avem gogoși în program, așa că destul de des experimentez tot felul de variante. Când nu are nimeni chef de cremă, ciocolată, gem și alte arome dulci, gogoși sărate e o idee foarte inspirată.
Tot imaginându-mi combinații care s-ar potrivi cu niște gogoși, inspirată de frigul de afară, m-am gândit că o umplutură cremoasă și caldă, ca un mic vulcan ar fi numai bună de îmblânzit zilele astea. Și ce se topește mai frumos decât brânza? Nu multe… Așa că astăzi am pregătit și împărtășesc și cu voi toți rețeta mea de gogoși fierbinți, cu brânză și pesto – se fac foarte ușor, și dispar imediat ce le-ați scos. Adunați niște oameni entuaziști, și testați magia unei umpluturi care se scurge veselă, ca o lavă, din cele mai pufoase gogoși.
Ingrediente pentru gogoși cu brânză și pesto
- 650 g de făină
- 2 ouă
- 350 ml lapte
- 40 g drojdie proaspătă
- Brânză de burduf
- Emmentaler
- Parmezan
- Mozarella
- 50 g unt
- Pesto
- Lămâie
- Ierburi aromatice proaspete
- Sare, zahăr, piper, praf de usturoi
- Fistic
Modul de preparare
Aluatul pentru gogoși
Ca pentru orice aluat cu drojdie, pentru a asigura o dospire optimă, am folosit drojdie proaspătă, pe care am fărâmițat-o, și am amestecat-o cu o linguriță de zahăr, și puțin lapte. Am lăsat amestecul zece minute să se activeze drojdia, timp în care a devenit o spumă aerată.
Am cernut făina, și am amestecat în ea ingredientele uscate – coajă de lămâie, ierburile aromatice tocate, sare, praf de usturoi și piper proaspăt râșnit.
Am pregătit aluatul în robotul de patiserie – laptele, drojdia activată, untul topit, ouăle au fost încorporate în amestecul de făină, și am frământat totul cam 10 minute, până când am obținut un aluat suplu și elastic, bine hidratat. Am transferat aluatul într-un vas uns cu ulei de măsline, l-am acoperit, și l-am lăsat să dospească într-un loc călduț, cam o oră. A crescut frumos, și-a dublat volumul, și a devenit foarte aerat.
Umplutura de brânză și pesto pentru gogoși
Până când aluatul a dospit, am pregătit umplutura pentru gogoși. Am răzuit mozarella, brânza de burduf, emmentaler, și le-am amestecat cu pesto. Am obținut o pastă densă și cremoasă, pe care am păstrat-o la frigider până când am avut nevoie de ea.
Umplerea și finalizarea gogoșilor
Am porționat aluatul gata dospit în 12 părți, cât mai egale, și am folosit puțină făină pentru a-l manipula cu ușurință, fără a se lipi de mâini. Am luat fiecare porție, am aplatizat-o în mână, și i-am pus în centru o lingură generoasă de brânză cu pesto. Am adus marginile aluatului peste umplutură, și am format o gogoașă rotundă. Am lăsat gogoșile umplute pe un șervet, acoperite, pentru a dospi a doua oară, cam jumătate de oră.
Am prăjit gogoșile în ulei încins, câte 3- 4 bucăți în același timp, pentru a nu aglomera tigaia de prăjit. Când o parte s-a colorat frumos, am întors gogoșile, pentru a fi uniform rumenite. Le-am scurs pe un șervet de hârtie.
Pentru a le servi, am răzuit parmezan și am presărat fistic tocat, pentru o notă crocantă, în contrast cu moliciunea cremei de brânză. Am servit gogoșile fierbinți – au fost foarte pufoase, iar umplutura de brânză s-a scurs delicios din interiorul aluatului aerat.
Sper să gătiți aceste gogoși și să vă bucurați de un deliciu cald și cremos, și de magia micului vulcan aromat din centrul lor, minunat în seri răcoroase de decembrie.
Cu drag, Cristina.