Roast Beef

1.4K

Ce-i mâncarea asta, de unde vine ea, când se mănâncă în mod tradițional, aflați repede de pe Wikipedia. Cum puteți să o faceți acasă fără să dați greș, vă spun eu. Nu-i atât de greu. E important să folosiți o carne bună (mușchi de vițel dintr-o rasă de carne, chiar vrăbioară, atâta timp cât nu-i de la o vită bătrână). Apoi, v-ar trebui o tigaie, un cuptor și un termometru pentru cuptor (dacă aveți un cuptor cu sondă și program automat pentru roast beef, chiar că nu mai aveți bătăi de cap).

Curățați mușchiul de pielițe. Presărați sare, piper, eventual și niște plante aromatice pe blatul de lucru. Rulați bucata de carne peste ele. Aveți grijă să se acopere uniform cu condimente.

roast bef (1)

Puneți foarte puțin ulei în tigaie, încingeți tigaia și frigeți carnea pe toate părțile, să se coloreze frumos și cât se poate de uniform. roast bef (3)

Înfigeți termometrul în bucata de carne, până în centru. Puneți carnea (cu tigaie cu tot, dacă aceasta are un mâner rezistent la temperaturi mari) în cuptorul încins la 180 de grade Celsius. Verificați după 18-20 de minute. Dacă temperatura din centrul bucății de carne a ajuns (conform termometrului) la 55 de grade Celsius, friptura e gata. Dacă o vreți mai bine făcută, puteți să o mai lăsați în cuptor 4-5 minute (nu recomand, totuși). Există mai multe tipuri de termometru pentru cuptor (vezi aici). Alegeți-l pe cel care vi se potrivește. E o investiție bună.roast bef (4)

Lăsați carnea să se odihnească puțin înainte de a o tăia. Între timp, din sucurile scurse în tigaie, cu puțin sirop de fructe (sau vin, sau brandy) și puțin unt, puteți să faceți un sos în nu mai mult de 5 minute. roast bef (5)

Gata.
roast bef (6)

N-a fost chiar greu, nu?roast bef (8)

La garnituri vă descurcați singuri:) (cartofi copți sau fierți, morcovi făcuți la aburi, sparanghel, sfeclă).roast bef (12)

Să fiți sănătoși.roast bef (13)

Join the Conversation

  1. Rasolul alb este de asemenea bun la asa ceva. Este si mai ieftin…

    1. Si eu am luat rasol alb ( de manzat) si m-ar tenta sa fac reteta asta. Oare ca si timp de coacere in cuptor ar trebui sa fie acelasi?

    2. Adi Hădean Author says:

      depinde de grosimea bucății de carne. cel mai bine e să verifici cu termometrul. 55 de grade Celsius în mijlocul bucății – asta-i vestea bună pe care o cauți:).

  2. M-au inspirat foarte mult ultimelele articole despre carnea de vită, aşa că m-am decis să stric tradiţia anul acesta de Crăciun. Şi iată că porcul de pe masă a fost vacă :)
    Am aplicat reteta de roast beef pe un rasol alb (cum recomandau şi comentariile de mai sus), iar Moşul mi-a facut cadou un termometru de carne (analogic, nu digital). Însă proaspătul cadou m-a băgat bine de tot în ceaţă cu temperatura ideală… Căutând să mă dumiresc în alte retete şi surse de pe net, pentru „medium” am găsit o temperatură mai ridicată, pe la 140-150 gr Fahrenheit, adică 60-65 gr Celsius. Am riscat un pic şi am mers până la 65, iar rozul frumos şi suculenţa cărnii feliate nu m-au dezamăgit. Am savurat-o cu o garnitură de sparanghel la cuptor cu parmezan. A fost memorabil, voi repeta cât de curând! Şi mulţumiri pentru idee şi reţetă!

  3. Acst meniu complet l-am preparat azi. Multumesc.

  4. Daniel.Micu says:

    Perfect!

  5. Popa Gheorghe says:

    Sunt foarte incantat de toate retetele d-voastra D-le Hadean!!!!!

  6. Multam fain! A doua oara cand imi iese perfect conform retetei tale. Doream sa ma conving ca nu a fost doar noroc. Peste tot se afirma ca la 65 grade se scoate. Gresit. 55 este cum ai spus, temperatura ideala. Inca o data mii de multumiri!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close