Coaste lipicioase

572

(P)

Sărbătorile sunt despre familie, despre reuniune, povești, și toate acestea au loc în jurul mesei. Îmi plac mesele cu toată familia mai mult decât un concediu relaxant. Probabil pentru că ne întâlnim atât de rar. Dar atunci avem grijă să recuperăm cu prânzuri luuungi și mese pline.

Hărmălaia de înainte de Crăciun are, cu siguranță, farmecul său. Ador agitația din bucătărie, mai ales. Cuptoarele fac ore suplimentare, toate oalele sunt ocupate, iar în bucătărie miroase a restaurant. Totuși, pregătirile acestea vin cu un preț; niciodată nu ai suficient timp să le faci pe toate. De data aceasta eu am fost ceva mai inspirată și am făcut delicioasele coaste de porc la Crock-Pot, ca să îmi ușurez munca semnificativ. Așa am scăpat și de aglomerația de la aragaz, și las aparatul să coacă bine și uniform, fără să îi duc grija.

coaste (1)

Întâi am început cu un piure din rădăcinoase coapte, plin de aromă și cu o textură cremoasă. Am folosit 2 cartofi, un păstârnac și o sfeclă. Le-am tăiat sferturi, le-am stropit cu puțin ulei de măsline și le-am așezat în vasul ceramic Crock-Pot.

etape coaste (1)

Am dat pe treapta medie de căldură, am pus capacul și l-am lăsat să își facă treaba. Nici nu a fost nevoie să umblu la ele, pentru că vasul ceramic distribuie căldura uniform, iar suprafața non-stick nu arde legumele. 35-40 de minute mai târziu, am scos bucățile frumos rumenite și le-am lăsat puțin la răcit pe o tavă, timp în care m-am apucat de coaste.

etape coaste (2)

Le-am tăiat în bucăți de câte 3, 4 și le-am fript puțin în tigaie, 2 minute pe fiecare parte, cu sare.

etape coaste (3)

Apoi am adăugat jumătate de pahar de vin alb sec, iar 30 de secunde mai târziu am completat cu sucul de la o portocală, puțin anason stelat, un praf mic de cardamom și cimbru.

etape coaste (4)

Am stropit bine cu sos de soia, iar un minut mai târziu am transferat coastele în vasul Crock-Pot, împreună cu tot sucul din tigaie.

etape coaste (5)

Am setat aparatul pe treapta medie, ca să obțin niște coaste fragede, nu foarte crocante, ci să se topească în gură. După o oră de copt, sucul din vas s-a îngroșat și deja coastele au început să se caramelizeze frumos, iar mirosul era bestial. Am mai adăugat 3-4 linguri de apă, iar după o altă oră am adăugat 2 lingurițe de miere peste carne.

Până s-au copt coastele, am făcut piureul adăugând doar un cub de unt și niște sare peste leguminoase. Nu am vrut să acopăr deloc gustul bogat și ușor dulce de la păstârnac. Am făcut totul la blender în 2 minute.

etape coaste (6)

După ce s-au copt coastele 3 ore în Crock-Pot, am oprit aparatul. Sucul în vas a scăzut, coastele s-au rumenit și s-au caramelizat fix cum voiam, coaste lipicioase!

etape coaste (7)

Ca să „taie din grasime”, cum ar spune mama, am pus lângă coaste un sos de portocale, acrișor și proaspăt, parfumat de sezon. Am pus pe foc mic sucul de la o portocală și am adăugat puțin zahăr.

etape coaste (8)

Am mai gătit câteva minute, iar apoi am adăugat un praf de făină și am amestecat energic cu telul până s-a îngroșat puțin. L-am luat de pe foc și l-am acoperit.

Poftă bună la coaste licipoase și nu uitați să aveți un pachet de șervețele la îndemână.

coaste (3)

coaste (2)

Text&Foto: Aura Crăciun

Bake-Up Artist

Join the Conversation

  1. Nu-i rău… Chiar deloc. Felicitări!

  2. Coastele sunt una dintre mancarurile mele preferate, o sa incerc reteta asta, sper sa imi iasa.

  3. Draga Aura. Eu am am incercat reteta ta si sunt mulțumită de rezultate, mai putin de piure, mai mult de coaste. Folosesc vasul Crock-pot destul de dea si nu vad cum s-ar putea fierbe legumele in 40 de minute la treapta media. Eu le-am copt înainte să le pun în Crock-pot. Ne mai explici o data cum ar trebui să procedăm cu piureul?
    Mulțumesc.

    1. La mine cheia a fost că le-am tăiat foarte subțiri, de aceea s-au făcut mai rapid. În plus, după gătire, le-am mărunțit cu un blender puternic, care și-a făcut treaba foarte bine.

  4. Tocmai sunt la crockpot coastele :D Dar au lasat multa zeama… nu prea vad cum se vor carameliza; carnea este deja facuta. Oare sa scot capacul sa grabesc evaporarea apei ? Daca nu se rumenesc nici asa nu am decat sa le bag un pic la cuptor, sa se rumeneasca.

    1. Puteți încerca fără capac, da.

  5. Am cateva coaste de porc, nu am incercat carne de porc cu miere si portocale, o voi face saptamana viitoare, am sa iti spun cum a iesit. Arata foarte apetisant.

  6. Am urmat intocmai reteta prezentata si a iesit un deliciu cu care mi-am delectat invitatii. A fost chiar prima utilizare a paratului de gatit Crock Pot si sunt foarte incantata de el. Acum imi pare rau ca nu l-am achizitionat pe cel mai mare ca sa pot gati o cantitate mai mare, dar oricum, beneficiul este o mancare sanatoasa si gustoasa, chiar daca timpul de preparare este destul de mare..dar deh, doar de-aia se numeste slow cooker :)

    1. Mă bucur foarte mult să aud acest lucru :) Da, rețetele ies minunat, super gustoase.

  7. Am incercat si eu aceasta reteta ieri seara si pot spune ca sotul a fost in al 9-lea cer. Unele dintre cele mai gustoase coaste pe care le-am savurat vreodata. Multumim mult!

  8. Buna! Cu ce putem inlocui aparatul de gatit crock pot?

  9. Mihaela Adriana Nutu says:

    Le-am facut astazi, sunt delicioase. Doar ca am avu lichid prea mult, asa ca dupa 3 ore le-am azvarlit in cuptor. Sigur le voi mai face. Multumesc pentru reteta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close