Pentru Crăciun, vin și cu o tartă de ciocolată cu portocale, după checul cu mandarine de săptămâna trecută. E vegană și se face la fel de repede. Astfel timpul petrecut ”la oale” e tot mai mic, iar timpul petrecut cu prietenii la masa de Crăciun crește simțitor. Că asta încerc să fac anul acesta. Să le gătesc, dar să mă și bucur de compania lor, nu să termin ziua frânt de oboseală.
Ingrediente tartă de ciocolată cu portocale
Pentru bază
- 200 g de făină
- 30 g zahăr
- 100 g de unt vegan rece
- 50 ml de apă rece
Pentru umplutura de ciocolată
- 1 cutie lapte de cocos gras
- 300 g ciocolată amăruie
- 60 ml sirop de arțar
- Zeama (aproximativ 100 ml) și coaja de la două portocale
Instrucțiuni tartă de ciocolată cu portocale
Am preîncălzit cuptorul la 160 grade setat pe ventilație.
Am uns cu unt tava în care coc tarta.
Într-un bol, am cernut făina apoi am adăugat zahărul peste. Am amestecat bine.
Am adăugat untul rece tăiat cubulețe. Am frământat cu mâna până am obținut bucățele de unt cu făină de mărimea boabelor de mazăre.
Am tunat apa peste și am amestecat până când aluatul a prins putere și forma unei bile lipicioase.
Am întins aluatul cu mâna în tavă și l-am înțepat din loc în loc.
Am dat tava la cuptor pentru 15 minute, apoi am lăsat baza la răcit pentru câteva minute.
Între timp m-am ocupat de umplutură. Am adăugat toate ingredeintele într-o oală și le-am lăsat la topit la foc mic. Am amestecat bine și am turnat umplutura peste bază.
Am lăsat-o să se răcească complet apoi am dat tarta la frigider peste noapte.
Dimineața următoare am decorat-o de sărbătoare apoi s-a mâncat cam cum se mănâncă tarta cu ciocolată: repede și pe toată!
A fost o a doua probă pentru ce am să pun dulce pe masa de Crăciun după checul de săptămâna trecută.
Poate vă fac cu ochiul și vouă.
Crăciun fericit!
Alte idei de tarte, fie dulci, fie sărate, aici.