Am constatat că rețetele care trag după ele butoaie de colesterol (exagerez, de bună seamă) sau furtuni de zahăr sunt mai apreciate, distribuite, comentate decât rețetele ușoare. Pe de altă parte, campioana căutărilor în Google e expresia „rețete pentru slăbit”. Îmi scapă mie ceva? Probabil că da. Eh, noi să fim sănătoși, și până la porcul de joi de la Camino, propun să mâncăm un pește, șalău în cazul de față.
Am folosit șalău congelat (românesc, nu de Nil) pe care l-am lăsat să se decongeleze în frigider, nu în cuptorul cu microunde, nu în apă (metode care pe de o parte stric textura cărnii, pe de altă parte încurajează dezvoltarea culturilor de microoriganisme și iată cum apre toixiinfecția). Am presărat sare și piper peste pește.
Trei gusturi simple pentru mâncarea asta, date de sarea de mare, piperul proaspăt măcinat și oregano-ul proaspăt.
Am pus peștele într-o tigaie antiaderentă stropită cu ulei. L-am âinut pe foc iute trei minute pe o parte, trei pe cealaltă.
Vă întrebați dacă-i destul, probabil. Da, e destul, șalăul se uscă foarte repede, e oricum destul de uscat.
Trucul cu untul tăvălit prin făină e de folosit dacă vrei să îngroși un sos dar nu vrei să folosești făină cu lingura. Untul adună suficientă făină pentru a lega orice sos.
Apropo de sos: o cutie de roșii mărunțite, un ardei gras tocat, două linguri de apă, un cățel de usturoi, mănunchiul de oregano și cele două cuburi de unt au intrat în tigaie în locul peștelui.
Am ținut sosul pe foc iute trei minute apoi am pus peștele înapoi în tigaie. Am micșorat focul și ammai ținut tigaia pe foc cu peștele în ea încă un minut.
Nu arată grozav dar a fost grozav de bun.
Eu prefer pestele oricand ;)
Presupun ca merge cu orice alt peste cu carnea alba ( si slaba), nu?
da
Fiindca din pacate nu-mi place in mod deosebit gustul de peste, dar depinde de peste – de ex. pastravul e delicios :)
Pentru că are sensibil mai puține oase :D
nu neaparat mai putine, dar mai mari in mod sigur :)
Eu oricum prefer pestele, doar ca pentru un buzunar de bugetar e o mancare cam scumpa. Imi propun macar o data pe saptamana sa-mi permit sa-mi cumpar si sa-mi pregatesc un sortiment de peste.
maria, la mulți ani:)
O intrebare: dupa ce ai decongelat pestele, inainte de a-l sara si pipera, nu-l treci pe sub un jet de apa si nu-l tamponezi cu un servet? Mie mi se pare dubioasa ‘glazura” aia in care e inghetat pestele. pe de alta parte, mie, orice fac, tot mi se prind fileurile de peste in tigaia antiaderenta…
poți să faci asta. de obicei tamponezi peștele/puiul pentru a evita stropii făcuți la contactul cu uleiul încins. nu-i cazul aici, pui peștele și uleiul în același timp. glazura de care zici e de obicei gheață. dacă pe ambalaj mai e trecut nu știu care E folosit la conservare, te asigur că nu scapi de el clătind peștele:).
Stie cineva unde se poate gasi Oregano proaspat prin Bucuresti? Arata foarte bine, se poate folosi si oregano uscat?
în orice supermarket. poți folosi și uscat, firește.
Te asigur ca nu gasesti in orice supermarket, nici macar hypermarket oregano proaspat :), de aceea si intrebam. oregano uscat avem acasa, nu e problema.
eu cumpăr din auchan, real, cora, carrefour, selgros, kaufland și metro. nu au toți tot timpul dar în principiu poți găsi în oricare dintre acestea.
Multumesc de info
Noua ne place porcul doar de cateva ori pe an, in special vara cand il facem afara la gratar (in special ceafa), eventual in cateva combinatii specific romanesti, perisoare sau sarmale. In rest sincer nu il prea iubim. Dar ne place sa il avem pe masa de Craciun. Poate si datorita faptului ca pana acum cativa ani (3 ani) cand a murit bunicul, nu am cumparat niciodata porc pentru ca il cresteam in curte. Porcul este ca sa fie la noi, nu pentru ca ne place neaparat.
Ce-i cu porcul de joi de la Camino?
joia asta avem ciolan la speciala de joi:)
Cat ulei se pune in tigaie???E un peste prajit in ulei…sa inteleg?
marius, nu. sunt 5-10 mililitri de ulei, peștele conține apă pe care o eliberează în tigaie dacă pui și peștele și uleiul odată pe foc, înainte ca uleiul să se încingă. peștele e sotat.
Si eu am mancat peste azi, tot salau, tot romanesc, insa proaspat. Este un peste grozav si in 90% din timp votez cu el in locul porcului. In restul de 10% decid poftele create de felul in care am crescut. Cred ca la orice om este esential ce a mancat in primii ani de viata pentru poftele pe care le are ulterior :)
Ca tot vorbeai de colesterol. Cu ce se poate inlocui untul, pt o alimentatie mai hipocolesterolemianta si un gust cat mai asemanator? stiu, untul are un gust unic…
Abia acum am aflat de speciala de joi si Camino vad ca nu are site de web.
Merci mult!E f important sa mancam cat mai sanatos ,de aceea am tinut sa te intreb.
Promit sa nu mai prefer porcul dupa reteta asta… :)
Deseara incercam reteta asta! Promit, promit! Asta sa fie primul meu pas, spre farfurii mai curate…
waw….salau romanesc???unde se gaseste de cumparat?nu am gasit niciodata romanesc doar de nil.
în supermarket, la congelate.
eu nu prefer porcul, dar e bine de stiut ca muschiuletul de porc e mai slab si decit o bucata de carne de pui!!! si daca e crescut fara chimicale, e bun si porcul in felul lui!!!
dar reteta ta de peste arata gustoasa, chiar daca arata un pic a fiertura!!!! :D