Cu o mare poftă de ciuperci, vin în întâmpinarea unor prieteni la cină cu două preparate, foarte aromate și gustoase care reprezintă pentru mine încununarea cinei perfecte. Eu sunt de părere că este foarte sănătos să muncim pentru păstrarea relațiilor de prietenie, cel puțin să ne dăm întâlniri periodic. Dar cel mai și cel mai frumos lucru este când ne adunăm la cină, povestim, râdem și ne relaxăm. Timpul se scurge în ritmul lui, dar poveștile și energiile care se crează în jurul unei mese sunt de neegalat și pentru a avea parte de astfel de trăiri trebuie să punem suflet în bucătărie și în preparate. Chiar dacă pe masă avem niște sandwich-uri sau dovlecei cu ciuperci, când pui suflet si te bucuri de hrană și cei din jurul mesei simt căldură și apreciere. După cum vă spuneam mai sus, astăzi vă prezint două rețete de dovlecei umpluți cu ciuperci.
Două idei de rețete de dovlecei umpluți cu ciuperci
Rețeta nr.1 : Dovlecei umpluiți cu ciuperci
- 2 dovlecei
- 250 g ciuperci champignon
- 250 g ciuperci pleurotus
- 50 g unt
- crenguță de cimbru
- 2 – 3 căței de usturoi
- Sucul de la o jumate de lămâie
- Sare și piper
Rețeta nr.2 : Rulouri cu dovlecei și ciuperci
- 2 zucchini
- 250 g ciuperci champignon
- 250 g ciuperci pleurotus
- 50 g unt
- 100 grame cremă de brânză
- crenguță de cimbru
- 2 – 3 căței de usturoi
- Sucul de la o jumătate de lămâie
- Sare și piper
- Extra pentru gratinat:
- 150 g cașcaval ras
- 50 g parmezan ras
- Pătrunjel sau ierburi aromatice proaspete
Pregătirea pentru cele două rețete de dovlecei umpluți cu ciuperci
Dovlecei umpluți cu ciuperci;
Pentru această rețetă am tăiat cei doi dovlecei pe jumătate si le-am scobit interiorul, semințele le-am pus la compost. Am spălat bine ciupercile și le-am pus pe un prosop la scurs, ciupercile absorb multă apă. Am stors lămâia, am ras cașcavalul și parmezanul. Până la un punct cele 2 rețete merg în paralel.
Rulouri de dovlecei cu ciuperci:
Modul de pregătire al ingredientelor este similar cu cel de mai sus, excepție face zuchinni-ul pe care l-am tăiat în fâșii foarte subțiri.
Pentru această rețetă am tăiat și ciupercile tot sub formă de fâșii. Mai departe am pus la foc două tigăi în care am pus untul la încins, am pus ciupercile în tigaie, am adăugat usturoiul, zeama de lămâie și crenguța de cimbru peste acestea, am pus câte un capac peste tigăi și le-am lăsat să se gătească la foc mic.
Tot procesul a durat circa 25 de minute. Vă spun, mirosul ciupercilor în tigaie este absoult adorabil. Mi-am luat câteva clipe și m-am bucurat de aromele desăvârșite care ieșau din minunatele tigăi.
Asamblarea rețetei de dovlecei umpluți cu ciuperci:
Aici se despart cele două preparate, fiecare pe drumul ei, sub o formă diferită.
Când ciupercile au fost gata, am pregătit o tavă peste care am pus hârtie de cop, am așezat jumătățile de dovlecei și am început asamblarea astfel:
Cu o lingură, am luat compoziția de ciuperci din tigaie și am început să umplu dovleceii. Când am terminat de aranjat ciupercuțele în scobitura din dovlecei, am presărat peste aceștia pe rănd cașacvalul, parmezanul și pătrunjelul.
Tava a mers direct la cuptor, cuptorul preîncălzit la 200°C, timp de 20 minte.
Asamblarea rețetei de rulouri de dovlecei cu ciuperci:
Pentru a obține rulouri de zuchinni, dovlecelul trebuie să fie maleabil așa că l-am pus în tigaie la foc mic, câte 2 minute maxim pe fiecare parte.
Cât despre compozitie, când ciupercile au fost gata, am pus peste ele restul de cascaval rămas de la cealalta rețetă, am adăugat și crema de brânză și pătrunjelul, le-am omogenizat ușor și m-am apucat de modelat rulouri.
Am început prin a-mi așeza câte o fâșie de zuchinni pe cârpâtor, cu ajutorul unei linguri am întins din compoziția de ciuperci peste fâșia de dovlecel și apoi am rulat dovlecelul atât cât mi-a permis. Ca să ma asigur ca nu se desface la copt, am pus și o scobitoare de siguranță.
Când am terminat de asamblat, am presărat parmezanul rămas peste tot conținutul tăvii și am pus și această tavă la cuptor, pentru 20 de minute.
Cele două preparate sunt gata și asteaptă să fie servite.
Dacă aveți un sos în casă, este și el binevenit la masă.
Vă doresc spor la gătit și nu uitați să vă bucurați de lucrurile mici care ne fac viața mai frumoasă, cum ar fi aromele din bucătarie,
Poftă bună!
Super reteta, mai ales pentru ca acum este vara si simtim nevoia de mancaruri usoare :)