Pentru mine, fiecare masă savurată împreună cu familia mea e un eveniment neprețuit. Mai ales de sărbători, Crăciunul fiind cea mai specială sărbătoare dintre toate, masa e o bucurie și un timp de creat amintiri și experiențe împreună. E firesc ca fiecare fel de mâncare să reflecte bucuria de a ne bucura împreună, și să fie ales cu atenție. Prânzul de Crăciun e întotdeauna foarte vesel, și încărcat de nerăbdarea și anticiparea desertului – nu știm niciodată dacă e un brăduț frumos decorat, un glob imens de ciocolată, un tort clasic, sau un desert modern.
Anul ăsta putem surprinde împreună, adunând toate aromele din turta dulce, atât de iubită, și nelipsită din magia sărbătorilor de iarnă, într-un tort aromat și ușor, cu un blat condimentat și o cremă de mascarpone și alune. Decorul din turtă dulce va face cu siguranță deliciul copiilor, și va fi primul ronțăit de pe tort.
Ingrediente pentru tort
- 200 g zahăr brun
- 200 g unt
- 350 g făină
- 200 ml lapte
- O linguriță de praf de copt
- 3 ouă
- Scorțișoară, nucșoară, cuișoare, ghimbir (toate pudră), vanilie
- 750 g mascarpone
- 300 ml frișcă lichidă
- 200 g alune de pădure prăjite, măcinate
Ingrediente pentru turtă dulce
- 300 g făină
- 100 g unt
- 200 g miere
- 3 ouă
- Scorțișoară, nucșoară, cuișoare, ghimbir (toate pudră), vanilie
- O linguriță de praf de copt
Modul de preparare
Blaturile aromate pentru tort
Am pregătit toate ingredientele pentru blaturi, atât pentru a fi la temperatura camerei, cât și pentru o organizare eficientă – căutatul prin cămară după ceva ce lipsește în timpul pregătitului mă poate încurca puțin. Am pregătit cuptorul, și l-am preîncălzit la 180 de grade.
În robotul de bucătărie am amestecat untul moale cu zahărul brun, cam cinci minute, până când am obținut o spumă pală. Am adăugat, pe rând, ouăle, și le-am încorporat în untul cu zahăr, și vanilia.
Am cernut făina, și am amestecat-o cu praful de copt și condimentele. Am adăugat în robotul de bucătarie, peste unt, o tremie din lapte, o treime din amestecul cu făină, și le-am omogenizat complet. Am continuat cu încă o tremie din fiecare, am omogenizta, și apoi a treia tranșă.
Am pregătit 3 tăvi cu diametrul de 22 cm, cu hârtie de copt, și am împărțit aluatul în mod egal între ele, l-am nivelat, și l-am pus la copt cam 30 de minute.
Am știut că e copt chiar fără să uit la ceas, pentru că toată casa mirosea a arome de sărbători. Am lăsat cinci minute blaturile în tavă, apoi le-am scos și le-am răcit complet pe un grătar. Pentru o organizare ușoară într-o perioadă aglomerată, blaturile se pot pregăti chiar cu o zi în avans, pentru a avea timp să fie răcite complet.
Crema de mascarpone cu alune pentru tort
Crema pe bază de mascarpone e cea mai simplă și se prepară foarte rapid, fiind în același timp o bază minunată, ușoară și fină, pentru tot felul de arome vă puteți imagina. Mie alunele de pădure prăjite mi s-au părut o completare foarte bună pentru aromele de turtă dulce din blatul tortului.
Am amestecat foarte bine în robotul de bucătărie mascarpone, frișca lichida, zahărul pudră, alunele de pădure prăjite și măcinate fin, și vanilie. Crema a fost gata în doar câteva minute, și am lăsat-o la frigider pentru a deveni mai fermă.
Decorul de turtă dulce
Am amestecat foarte bine, câteva minute, în robotul de bucătărie toate ingredientele pentru turta dulce, până când am obținut un aluat elastic și fin, foarte bine omogenizat. L-am înfășurat în folie de plastic și l-am lăsat la frigider o oră, pentru a deveni mai ferm.
Am pudrat cu făină planșeta de lucru, și am întins într-o foaie de 3-4 mm aluatul pentru turta dulce. Am decupat căsuțe, brăduți și omuleți de zăpadă, și am copt biscuiții 10 minute, la 180 de grade. Au crescut puțin la copt, și au umplut casa de miros de scorțișoară.
Pentru glazură, am bătut spumă tare 2 albușuri de ou cu un praf de sare, apoi am adăugat treptat 200 g de zahăr pudră, până când am obținut o spumă fermă și lucioasă. Am folosit un poș cu diametrul de 2mm pentru a decora turta dulce. Pentru un efect de zăpadă, am pudrat cu zahăr cristal, fin, glazura.
Cum am montat tortul?
Am folosit un inel pentru tort, și hârtie de copt pe interior, și am alternat straturi de blat cu straturi generoase de cremă. Le-am presat ușor, am nivelat stratul superior, și am pus tortul la frigider o oră, pentru a deveni ferm. Am scos inelul tortului, și l-am îmbrăcat într-un strat subțire de cremă, și l-am nivelat. Am obținut un tort naked frumos.
Am ornat tortul cu turta dulce, pe care am presat-o ușor, folosind și puțină cremă ca adeziv – nu prea multă, pentru a nu înmuia biscuiții.
Sper că un tort cu gust de turtă dulce, vesel și aromat, să fie piesa centrală sau finalul unui prânz de Craciun, pe care vi-l doresc cât mai înmiresmat și fericit, poate chiar cu puțină zăpadă.
Sărbători foarte fericite, acasă!
Buna
ce cantitate de zahar punem la crema?
Dragă Mara, recomandarea mea e să adăugați zahar pudră în crema, după gust. Mie îmi place mai puțin dulce. Eu am folosit 200 g. Poți să adaugi progresiv, până când ajungi la gustul potrivit pentru tine. Și vanilia oferă senzația de dulce în crema – un truc bun pentru gust intens și mai puțin zahar.
Succes, și așteptăm cu interes poze dacă vei pregăti tortul!
Sărbători fericite și aromate!
Cristina