Pentru ultima rețetă am ales sa fac un tort festiv, este un desert similar cu prima mea rețetă postată pe blog ca și intern la Adi Hădean, îmi aduc aminte și acum toate emoțiile care m-au cuprins atunci, am făcut prima rețetă de 3 ori până am fost mulțumită de rezultat. M-am gândit să închid cercul rețetelor într-o notă voios colorată și totodată să vă prezint un desert simplu care poate fi transformat într-un tort festiv.
Îmi place mult combinația de arome și texturi și sper să vă fie de folos, mai departe îl puteți construi după bunul plac.
Ingrediente pentru tort festiv:
Pentru blatul de tort
- 6 ouă
- 500 g zahăr
- 480 g făină
- 50 g cacao
- linguriță praf de copt
- 5 linguri de ulei
- Esență de vanilie
- Un praf de sare
Crema pentru tort
- 600 g mascarpone
- 500 g smântână pentru frișcă
- 150 zahăr pudră
- Esență de vanilie
- 200 g căpșuni
- Pentru decorat am folosit fructe roșii, căpșuni și rodie.
Cum am pregătit blatul de tort/rulada:
Am separat ouăle, albușul l-am pus în bolul mixerului împreună cu un praf de sare.
Am pornit mixerul, când albușul a început să se spumeze, am adăugat zahărul treptat, apoi uleiul.
Am adăugat și gălbenușurile, unul câte unul.
Separat am cernut și combinat ingredientele uscate: făina, cacao, praful de copt.
Când ouăle s-au spumat suficient am oprit mixerul și cu ajutorul unei spatule am încorporat ingredientele uscate.
Am turnat compoziția într-o tavă tapetată cu hârtie de copt.
Am folosit o tavă cu dimensiunea de 35×40 cm.
Am pus blatul la copt în cuptorul preîncălzit la 180 °C
Am copt rulada 12 minute, când a fost gata, am scos tava din cuptor, am rulat blatul și l-am lăsat la răcit până am pregătit și crema.
Cum am pregătit crema pentru acest tort festiv:
Ei bine, ceva mai simplu nici că există. În bolul mixerului am pus toate ingredientele pentru cremă: mascarpone, frișcă, zahărul pudră și esența de vanilie.
Am pornit mixerul și am mixat până ce crema arăta că o bezea. Aproximativ 2 minute la viteză mare.
Asamblarea tortului festiv:
Am întins foaia de ruladă, am uns-o cu 700 g cremă de mascarpone cu frișcă, apoi am așezat peste stratul de cremă felii de căpșuni.
Am împărțit foaia in două părți egale și practic am făcut o ruladă imensă pe care am pus-o la rece pentru 2 ore. Vă recomand să o lăsați la rece de pe o zi pe alta.
Cu restul de cremă am îmbrăcat tortul. L-am decorat cu bucăți mari de căpșuni și rodie.
Este o simplă ruladă transformată într-un tort superb, ușor dezordonat la interior.
Am folosit o cremă de mascarpone și frișcă atât pentru interior cât și pentru exterior, dar acest desert poate fi construit diferit, de exemplu se poate umple cu un cremeux de ciocolată cu lapte sau cu o cremă de vanilie dacă nu vă place mascarponele.
Îmi place să găsesc mereu mai multe combinații atât pentru desert, cât și pentru preparate culinare.
Sper să vă fie de folos această rețetă dar și cele pe care le-am împărtășit pe parcursul acestui an.
Vă mulțumesc pentru disponibilitatea de a-mi citi rețetele, dar și pentru feedback.