Ceaiul de după-amiază – sandwich, scones și tarte

912

Unul dintre cele mai frumoase ritualuri gastronomice ale Marii Britanii, cu un aer de regalitate, si incontestabilă eleganță este servirea ceaiului de după-amiază, o experiență minunată, pentru care, cam două ore, timpul curge lin, și ne transpune parcă într-o altă epocă. 

Deși un obicei inițiat în societatea înaltă a secolului 19, această masa e cât se poate de modernă și apreciată în zilele noastre, cu feluri servite în cadrul ei adaptate și ele bucătăriei contemporane. 

Pe parcursul a două ore, sunt servite trei feluri de mâncare – începem cu sandwichuri delicate, miniaturale, cu diferite umpluturi intersante și diverse. Continuăm cu scones pufoase, călduțe, cu clotted cream și gem de căpșuni. Și încheiem masa cu o colecție din cele mai fine prăjiturele și deserturi. Totul acompaniat de ceai de foarte bună calitate, și deseori șampanie. 

Este o experiență fantastică, pe care ar trebui să o experimentăm oricând avem ocazia într-un loc elegant, sau pe care putem foarte ușor să o creem acasă, pentru un moment special, de răsfăț. 

Gustări pentru ceaiul de după-amiază

Ingrediente pentru sandwichuri cu somon și castravete 

  • Pâine pentru sandwich
  • Cremă de brânză cu verdeață
  • Somon afumat
  • Castravete
  • Lămâie
  • Mărar proaspăt
ingrediente sandwich

Ingrediente pentru scones

  • 300 g făină
  • 1 plic praf de copt
  • 100 g unt
  • 100 ml lapte
  • 75 g zahăr
  • 2 ouă
  • 100 g merișoare
  • O lămâie
ingrediente scones

Ingrediente pentru tarte cu lămâie și fructe roșii

  • 200 g făină
  • 150 g unt
  • Un ou
  • 2 lămâi
  • 4 lime
  • 275 g zahăr
  • 6 gălbenușuri
  • Fructe roșii
  • Mentă
ingrediente tarte

Modul de preparare

Sandwichurile cu somon și castravete

Primul fel servit la ceai, și cel principal, cel mai consistent, e alcătuit dintr-un asortiment de mai multe feluri de sandwichuri, mici și delicate, tăiate în bucăți suficiente pentru 2-3 îmbucături fiecare. Printre cele mai populare umpluturi se numără castravete și ierburi, friptură de pui cu maioneză, salată de ouă cu creson, somon și cremă de brânză, brânză și chutney. 

Eu am optat astăzi unul dintre favoritele mele, foarte delicat și aromat, cu somon afumat și castravete. 

Am ales o pâine cu maia, dar special creată pentru sandwichuri, pentru a nu avea alveole mari, și a putea susține Ingredientele din interior. Am feliat pâinea în felii de 5mm grosime, și le-am uns cu un strat generos de cremă de brânză cu verdeață. Pe una dintre felii am distribuit uniform somon afumat. 

feliat pâine
uns pâine cu crema de brânză
stratul de somon afumat
stratul de castraveți fâșii

Finalizare sandwich-uri

            Am tăiat castravete pe lungime, în felii subțiri, folosind un curățitor de legume, și am așezat feliile în următorul strat. Au urmat apoi coajă rasă de lămâie și piper proaspăt râșnit. Am închis sandwichul, și am îndepărtat marginile, pentru a rămâne cu un sandwich delicat și uniform, pe care l-am tăiat apoi în două bucăți egale, perfecte ca dimensiune. 

coaja de lămâie
finalizare sandwich

Scones – pâinici cu fructe

Scones sunt al doilea fel care se servește la ceaiul de după-amiază, și seamănă cu niște pâinici, simple sau cu fructe, nu foarte dulci, și care se servesc cu o smântână foarte groasă (clotted cream), și gem de fructe (de obicei de căpșuni). 

Am tăiat untul cubulețe, și am cernut peste el făina cu praful de copt. Am adăugat zahărul și am amestecat totul în robotul de bucătărie, până când am obținut un pesmet fin. Am amestecat într-un bol laptele cu ouăle, și le-am încorporat în ingredientele uscate. 

pregătire scones 1
pregătire scones 2

Am tăiat untul cubulețe, și am cernut peste el făina cu praful de copt. Am adăugat zahărul și am amestecat totul în robotul de bucătărie, până când am obținut un pesmet fin. Am amestecat într-un bol laptele cu ouăle, și le-am omogenizat împreună cu ingredientele uscate. Am transferat aluatul într-un bol, și am încorporat merișoarele și coaja de lămâie răzuită. Am răsturnat aluatul pe o planșetă bine presărată cu făină, și am pliat aluatul, mai degrabă decât să îl frământ, pentru a obține o bilă de aluat. 

pregătire aluat
aluat pentru scones

Am întins aluatul, folosind un sucitor, până când foaia avea cam 3 cm grosime. Folosind un decupator de aluat dantelat, pudrat cu făină la fiecare tăiere, am decupat discuri rotunde de aluat, pe care le-am așezat într-o tavă tapetată cu hârtie de copt. 

aluat întins
aluat decupat

Am uns cu un ou bătut pâinicile, și le-am copt în cuptorul preîncălzit, la 200 g, timp de 20 de minute. Pâinicile au crescut frumos în timpul coacerii, și s-au rumenit. Am scos scones de la cuptor, și le-am lăsat pe un grătar să se răcească puțin. Ele se pot servi călduțe sau la temperatura camerei. 

aluat uns cu ou bătut
scones finale

Finalizare scones

Pentru că nu găsim în comerț smântâna folosită la aceste pâinici, am folosit pentru servit mascarpone, cea mai apropiată variantă de clotted cream, și gem de căpșuni. Scones se rup cu mâna în două jumătăți, și li se adaugă smântâna și gemul. 

scones la răcit
scones cu merișoare

Tarte cu lămâie și fructe roșii

Al treilea fel servit la ceai este poate și cel mai așteptat, și e format dintr-o colecție de mici prăjituri, delicate și prețioase, ca niște bijuterii. 

Pentru un final spectaculos, dar foarte lejer, eu am optat pentru tarte micuțe, umplute cu o cremă delicată de patiserie, cu lămâie și lime, și fructe roșii proaspete. 

Am pregătit prima dată crema tartelor, pentru a avea timp să se răcească, în timpul în care am pregătit tartele. Am răzuit coaja de la două lămâi și patru lime, și le-am amestecat bine în robotul de bucătărie. Acest pas a fost important pentru că odată cu o tocare și mai fină a cojii de citrice, uleiurile pe care coaja le conține au fost stoarse și infuzate în zahăr, ceea ce a oferit o aromă mult accentuată cremei. 

pregătire aluat tarte 1
pregătire aluat tarte 2

În zahărul infuzat cu coajă de lămâie și lime am adăugat șase gălbenușuri, pe care le-am omogenizat folosind un mixer, câteva minute, oferind zahărului ocazia să devină spumă. Am stors lămâile și lime-urile ale căror coji le-am răzuit în cremă, și am adăugat sucul fructelor în crema de ou și zahăr.  

pregătire aluat tarte 3
pregătire aluat tarte 3
pregătire aluat tarte 5
suc de lime

Am folosit o oală cu pereții foarte groși, pentru o distribuire optimă a căldurii plitei, și am pus pe foc crema de lămâie, la foc mic, și am fiert, amestecând constant, până când s-a îngroșat, și am obținut o consistență mătăsoasă și fermă. Am adăugat 50g de unt, când crema a fost fiartă, și am omogenizat bine. Am transferat crema într-un vas, și am lăsat-o la răcit, acoperind suprafața cu o folie alimentară, pentru a evita crearea unei pojghițe. 

cremă pentru tarte 1
cremă pentru tarte 2

Decupare și finalizare tarte

Pentru tarte, am pregătit un aluat fraged clasic. Am amestecat în robotul de bucătărie toate ingredientele, și am lăsat aluatul la frigider, în folie, cam o oră. L-am întins într-o foaie de 3 mm. Și am decupat discuri pe care le-am așezat în forme dantelate pentru tarte. Eu am ales o formă de coșuleț, pentru a avea puțină adâncime pentru cremă. 

decupare aluat tarte

            Am copt tartele în cuptorul preîncălzit la 180 de grade, timp de 15 minute, până când au devenit ușor aurii și crocante. Le-am lăsat să se răcească complet, pe un grătar, înainte de a le umple. 

aluat în forme
forme de tarte coapte

După ce tartele și crema s-au răcit, am umplut tartele cu crema de lămâie și lime. Apoi le-am decorat cu fructe roșii și mentă. Îmi place să le decorez diferit, pentru a fi frumoase și apetisante. 

tarte final

Am servit cele trei feluri ale meniului alături de cel mai bun ceai, care mie îmi place cu lapte. Sper să încercați această experiență frumoasă și elegantă, și să pășiți în lumea britanică a acestui ritual regal. 

sandwich scones tarte
sandwich
tarte

Cu drag, Cristina.

Idei de aperitive, aici.

Join the Conversation

  1. Arată superb. Am o carte luată din Uk, intitulată Afternoon tea. Pozele tale depășesc minunățiile de acolo.

    1. Cristina Frangopol says:

      Draga Irina,

      Îți mulțumesc foarte mult pentru incurajare! Sper ca vei încerca rețete pentru ceaiul de după-amiază, atât din cartea ta cât și din rețeta mea. E un eveniment foarte special!

      Salutari, cu drag!
      Cristina

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close