Caserolă cu piept de pui și sos Creol

971

Caserolă cu piept de pui și sos Creol

Gustul copilăriei s-a împletit cu inspirația din bucătăria americană și astfel am făcut o delicioasă caserolă cu piept de pui și sos Creol.

Cred că una dintre cele mai des întâlnite mâncăruri din copilăria multora a fost ostropelul de pui. O bunătate, nu-i așa?

Dar cum ar fi să reinterpretăm o rețetă clasică ajutându-ne de bucătăria americană?

Despre mâncarea de suflet

Deși cuvântul „caserolă” vine din limba franceză, această mâncare este americană și reprezintă una dintre rețetele care fac parte din categoria „comfort food”, așa cum o numesc americanii.

Conceptul a început și în România să câștige  din ce în ce mai mult teren în fața preparatelor de tip „fine dining” deoarece această mâncare ne transpune către vremurile fericite și lipsite de griji, la vremea copilăriei cel mai adesea.

Este o hrană asociată cu amintirile plăcute, cu protecția și siguranța de care am avut parte în anumite momente din trecut și către care ne dorim să ne întoarcem într-un fel sau altul atunci când poate lucrurile nu merg atât de bine în viața noastră.

Revenind la rețetă, mi-am dorit să reinterpretez ostropelul de pui, o mâncare care îmi aduce aminte de copilăria mea.

Astfel am pregătit această caserolă cu piure de cartofi (dar nu unul clasic) și cu piept de pui rumenit și apoi gătit într-un delicios sos Creol, inspirat din bucătăria americană.

Ingrediente pentru piureul de cartofi:

  • 1.5 kg de cartofi
  • o căpățână de usturoi
  • 400 ml de lapte
  • câteva cubulețe de unt
  • ulei de măsline
  • sare, piper și nucșoară
  • salvie și rozmarin proaspăt

Ingredientele pentru piure

Cum am pregătit piureul de cartofi?

Într-o tavă tapetată cu hârtie de copt am așezat cartofii cu tot cu coajă, pe care în prealabil i-am spălat foarte bine, iar în centrul acestora am pus o căpățână de usturoi. Am condimentat totul cu: sare, piper, niște rozmarin proaspăt și ulei de măsline, apoi am dat tava la cuptor pentru aproximativ o oră.

Cartofii înainte de a fi copți

După ce cartofii s-au copt i-am lăsat puțin să se răcească, timp în care am pus laptele într-o oală pe foc și am adăugat câteva frunze de salvie și 2-3 crenguțe de rozmarin proaspăt. Când laptele a ajuns la punctul de fierbere am oprit focul și am acoperit oala cu un capac. Astfel aromele acestor plante aromatice vor infuza laptele și îi vor da acestuia un gust deosebit.

Laptele infuzat cu plante

Cartofii după ce s-au copt

După ce cartofii s-au răcit puțin i-am curățat de coajă și i-am pus într-un bol mare.

I-am strivit cu ajutorul unei furculițe, apoi am adăugat următoarele: untul topit, laptele cald infuzat (din care am scos plantele aromatice), usturoiul copt, sarea, piperul și nucșoara.

Am amestecat toate ingredientele cu telul, însă nu mi-am dorit să obțin un piure foarte fin, ci cu această consistență:

Pregătire piure

Vă recomand cu drag această rețetă de piure făcut din cartofi copți pe care o puteți pregăti de asemenea și ca o garnitură alături de carnea preferată. Are un gust aparte și merită să îl încercați fiindcă este delicios.

Am lăsat piureul deoparte și m-am ocupat apoi de pregătirea pieptului de pui și a sosului Creol care își are originea în Louisiana și este o parte importantă a bucătăriei creole, de unde provine și denumirea.

Foarte popular în sudul Americii și în majoritatea țărilor caraibiene, acest sos este un sos picant de roșii cu legume.

Se condimentează cu piper cayenne, însă eu nu mănânc foarte picant așa că l-am omis în rețetă, dar voi dacă doriți îl puteți adăuga.

Pentru pregătirea pieptului de pui și a sosului am avut nevoie de următoarele ingrediente:

  • un piept de pui
  • o ceapă galbenă
  • 2-3 fire de ceapă verde
  • câțiva căței de usturoi
  • 3 tulpini de țelină apio
  • pastă de ardei făcută în casă (dacă nu aveți o puteți înlocui cu ardei grași proaspeți)
  • câteva roșii cherry
  • 500 ml suc de roșii
  • 500 ml supă de pui
  • ulei și câteva cubulețe de unt
  • sare, piper
  • cimbru, oregano
  • busuioc și rozmarin proaspăt

Ingredientele pentru sosul Creol

Cum am pregătit sosul?

Într-o tigaie încăpătoare am pus ulei la încins și am rumenit bine pieptul de pui pe care l-am tăiat în cubulețe.

Carnea rumenită de pui

Le-am scos apoi pe o farfurie, iar în tigaia în care acestea s-au prăjit am adăugat: untul, ceapa galbenă și ceapa verde tocate mărunt, usturoiul, pasta de ardei, roșiile cherry, tulpinile de țelină apio (cu tot cu frunze) pe care la fel le-am tăiat mărunt și la final condimentele uscate.

Pregătire sos

Am călit totul preț de câteva minute, apoi am adăugat sucul de roșii și supa de pui. Dacă nu aveți supă de pui puteți adăuga apă.

Am acoperit tigaia cu un capac și am lăsat sosul să fiarbă la foc mic pentru aproximativ o oră.

Menționez faptul că la jumătatea acestui interval de timp am adăugat și cubulețele rumenite de piept de pui.

Când sosul a fost gata l-am asezonat cu busuioc și rozmarin proaspăt.

Sos - rezultatul final

Cum am pregătit caserola?

Într-o tavă de sticlă termorezistentă am pus următoarele: un strat de piure, apoi sosul cu carnea de pui, încă un strat de piure, iar deasupra am folosit ca topping 200 de grame de brânză cheddar rasă (o puteți înlocui cu cașcaval).

Așezare în tavă 1

Așezare în tavă 2

Așezare în tavă 3

Am dat tava la cuptor pentru aproximativ 15 minute, până când brânza s-a topit.

La final am adăugat ceapă verde tăiată mărunt și mâncarea a fost gata pentru servire.

Proaspăt scoasă din cuptor

Am porționat-o și am servit-o caldă.

Este o rețetă delicioasă pe care sper să o încercați și voi.

servire caserolă cu piept de pui

Vă mulțumesc pentru atenție și vă doresc numai bine!

Cu drag,

Lușa

Alte idei de rețete cu pui găsiți și aici. 

 

 

Join the Conversation

  1. Mihaela E. says:

    Ce rețetă inedită, reinterpretarea clasicului ostropel într-o manieră modernă și delicioasă
    Felicitări, dragă Lușa, pentru prezentarea profesională a acestui preparat
    Rețetele tale sunt la un alt nivel ✨

  2. Mulțumesc tare mult, Miha mea dragă. Mă bucur că îți place rețeta și sper să o încerci și tu cândva. Te îmbrățișez.

  3. Gabriela says:

    Încercată azi si a avut un real succes. A fost îndrăgită de intreaga familie, de la cei mai mici la cei mai mari. Mulțumim!

  4. Cu mult drag, doamna Gabriela. Și eu vă mulțumesc la rândul meu pentru apreciere și pentru cuvintele frumoase pe care mi le-aţi scris. Mă bucur enorm că rețeta pregătită a fost apreciată de întreaga familie. Vă pup și vă îmbrățișez.
    Cu recunoștință,
    Lușa

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close