Risotto din orzo cu șofran și caracatiță

580

Lumina crește, masa se schimbă…Wow, această tema a fost ușoară și provocatoare, deopotrivă! A permis imaginației să atingă, poate, cele mai înalte culmi, ținând cont de mesajul său subliminal: tranziția. O tranziție de la sezonul rece la cel cald printr-o etapă intermediară – primăvara, apect care plasează, în mod evident, accentul pe un preparat mai ușor, specific anotimpului ce bate timid la ușile templelor culinare. Idei de preparate ar fi nenumărate, dar am decis să vă propun unul relativ simplu, aromat și ușor de realizat, care nu necesită o gătire îndelungată. De data aceasta, rămânem în zona mediteraneeană, atât de iubită inclusiv d.p.d.v. gastronomic.

Este vorba despre un risotto de orzo cu șofran și șampanie (poate fi înlocuită cu vin spumant sau vin alb), sparanghel și tentacule de caracatiță, mai ușor de realizat decât un risotto clasic, dar la fel de gustos. Așadar, consider că un astfel de risotto este o alegere excelentă datorită gradului redus de complexitate, textura fantastică, cremoasă, onctuoasă, versatilitatea sa (o parte dintre ingrediente pot fi substituite cu altele fără probleme) și gustul plin de savoare. Acesta mai are un atribut ce nu trebuie neglijat: duce degustătorul, la fiecare îmbucătură, cu gândul la o vacanță frumoasă pe malul mării, plimbări lungi pe faleză, în care adierea unui vânt timid îmbie trecătorul la degustări de pește și fructe de mare proaspete. Vă propun să trecem la treabă! 

 

Ingrediente pentru risotto de orzo cu șampanie, șofran și caracatiță

Ingrediente pentru risotto de orzo cu șofran (2 porții)

  • 250 gr orzo
  • 650-700 ml supă de pește
  • 100-150 ml șampanie/ vin spumant
  • 1 ceapă medie
  • 2 căței usturoi
  • 30 gr ulei
  • 50 gr unt
  • 30 gr suc de fructul pasiunii (opțional)
  • 50 gr cremă de brânză
  • 30-40 gr gouda de oaie XO (maturată) – sau alt tip de gouda
  • Câteva fire șofran
  • Sare și piper după gust

Ingrediente pentru caracatiță și sparanghel

  • 6 tentacule de caracatiță prefiartă (medii ca dimensiune)
  • ½ legătură pătrunjel
  • Coaja rasă de la 1 lămâie bio
  • 1 cățel usturoi pisat
  • Cca 80 gr ulei măsline
  • 6 fire sparanghel
  • Sare și piper negru după gust
  • Fulgi chili (opțional) după gust

Decor (opțional) din flori comestibile și microplante

Mod de preparare risotto de orzo cu șofran:

Pisăm șofranul în mojar și îl dizolvăm în puțină apă clocotită; îl lăsăm la infuzat cca 15 minute. Încingem uleiul și 25 gr unt și călim ceapa, când este translucidă, adăugăm și usturoiul. Adăugăm orzo și călim bine. Stingem cu șampanie și lăsăm la gătit, la foc iute, până se evaporă alcoolul. Apoi, adăugăm treptat din supa de pește, cam în 3 tranșe, la foc mediu. Punem șofranul, sucul de fructul pasiunii, condimentăm cu sare și piper (atenție la cantitatea de sare) și gătim; risotto trebuie să rămână mai moale/ cremos la final, deoarece va continua să absoarbă lichidul. Când este al dente, adăugăm crema de brânză, gouda dată pe răzătoarea fină și untul rămas.

Mod de preparare caracatiță și sparanghel:

Tăiem baza sparanghelului care este ațoasă și decojim cu peeler-ul ușor tija de sparanghel. Facem o marinată din pătrunjelul tocat mărunt, coaja de lămâie, usturoiul, sare, piper și fulgi chili și 50 gr ulei de măsline. Marinăm tentaculele de caracatiță timp de 30 minute, apoi le prăjim într-o tigaie grill unsă cu restul de 30 gr ulei măsline încins. Tot aici prăjim și sparanghelul. Acesta se poate blanșa înainte, în apă fierbinte și scos în apă cu gheață, dar acest pas este absolut opțional.

Servire risotto de orzo cu șofran și caracatiță:

Montăm risotto în farfurie după preferințe și aranjăm tentaculele de caracatiță, câte 3 fire de sparanghel, ornăm cu flori comestibile și microplante, ulei verde și râșnim piper proaspăt măcinat (opțional). Servim cu poftă, căci e delicios!

Adina

Alte idei de risotto găsiți și aici.

Alte rețete cu caracatiță mai găsiți și aici. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Close
Your custom text © Copyright 2025. All rights reserved.
Close