Mușchi de porc cu sparanghel

840

Am plănuit mâncarea asta (nu neapărat în această formă) în urmă cu patru zile, când am cumpărat un mușchiuleț de porc pe care l-am condimentat cu sare, piper și puțin zahăr, l-am stropit cu ulei de măsline și zeamă de portocale și l-am învelit în folie de plastic, strâns bine. L-am pus apoi în frigider, pentru o marinare lentă și de durată. Ieri i-am îndepărtat folia și am trecut la treabă.

mușchiuleț de porcAm pus carnea pe plită, peste o foaie de copt. Ajută mult dacă n-ai hotă. Am rotit-o mereu timp de un sfert de oră, să se coloreze frumos peste tot. În timpul acesta, se pătrunde în proporție de 50-60%.

mușchiule de porcPentru garnitură am ales sparanghel pe care l-am curățat și l-am opărit 30 de secunde în apă amestecată cu vin rose.

sparanghelL-am răcit imediat, pentru a opri gătirea.

sparanghelAm început să pregătesc sosul. Pentru sos am folosit două mandarine și un sfert de gutuie.

gutuieLe-am pus în Vitamix împreună cu o pișcătură de sare, 100 ml ulei și 100 ml apă rece.

vitamixAm lăsat blenderul să funcționeze un minut la turație moderată.

vitamixGata sosul. L-am pus în frigider (într-un astfel de sos poți să lași carnea la marinat 2-3 zile, e perfect pentru așa ceva).

sosAm trecut la etapa a doua a gătirii cărnii: am pus 40 de grame de unt și un strop de ulei într-o tigaie. În unt am pus o căpățână de usturoi tăiată-n două, transversal, cu tăieturile în jos.

usturoiAm tăiat mușchiulețul în rondele groase de 2,5 cm.

mușchiuleț de porcL-am pus în unt și l-am rotit pe toate părțile, timp de cinci minute.

mușchiulețAm scos mușchiulețul din tigaie, am scurs grăsimea din ea și am turnat în locul ei 30 de mililitri de Marsala (brandy, cognag sau un vin licoros fac o treabă la fel de bună). În sosul format (tot pe foc, desigur), am pus sparanghelul. 20 de secunde i-au fost destule.

sparanghelComplicat? Nu prea cred.

mușchi de porcÎn 30 de minute am obținut prânzul acesta. Practic puteam să fac și o supă sau o cremă în acest interval.

porc cu sparanghelAtât pentru azi.

porc cu sparanghelSă fiți sănătoși.

porc cu sparanghel

porc cu sparanghel

porc cu sparanghel

Join the Conversation

  1. chef, multumesc. la multi ani. va apreciez mult.

  2. super reteta!!!

  3. Arata sofisticat.Si gustul pe masura.
    O idee excelenta pentru muschiuletul de porc.

  4. Nu pare complicat deloc, în schimb cred că e delicios, parcă am și simțit gustul sosului și aroma mușchiulețului. Mulțumesc !

  5. Ai pus hartia de copt pe plita electrica (vitroceramica)?

    As incerca si eu ca cu hota mea de 500 m^3/h tot nu face fata cand frig ceva in tigaia grill.

    1. Adi Hădean Author says:

      nu, pe o plită metalică așezată deasupra focului. putea fi o tigaie sau o tigaie grill.

  6. La multi ani!
    Merci frumos pentru pontul cu hartia de copt! Nu-mi foloseam tigaia grill de fonta din cauza fumului. Azi, am pus hartie de copt. Excelent!!!

  7. sparanghelul verde nu se curata, se indeparteaza doar capatul lui lemnos. sparanghelul alb se curata.

    1. Adi Hădean Author says:

      înseamnă că prietenii ăștia cu stele michelin sunt niște tăntălăi. și eu la fel, că m-am luat după ei. lăsând gluma la o parte, un sparanghel foarte tânăr nu-i musai să fie curățat. unul mai puțin tânăr, da. asta pe de o parte. pe de altă parte, dacă opărești sparanghelul în apă cu arome (vin, mirodenii, tărie), e bine să-i îndepărtezi stratul de la suprafță, foarte fin și subțire. astfel, sparanghelul va împrumuta aroma lichidului în care e opărit.

  8. am aragaz cu plita cu inductie… stii cumva de ceva tava ce o pot folosi pe asa ceva? suna bine reteta :D

  9. Cristina says:

    Adi, azi am luat muschiuletul si va sta in frigider 3 zile. Pana atunci ma gandeam sa te intreb daca sosul de mandarine si gutuie merge direct de la frigider peste muschi si sparanghel sau trebuie incalzit?

  10. Am facut ieri reteta aceasta. A iesit minunata. Se bateau la gura noastra tatarii, turcii si toate triburile nordice, sudice, estice, vestice, din toate erele posibile! Si eu nu gatesc bine de fel..
    Si excelent si usor de facut!

  11. Sunt bucatar amator incepator :)
    As incerca reteta asta.Tocmai am primit 3 gutui de la o vecina….

  12. Badarau Stelu Adrian says:

    Buna
    Foarte echilibrata reteta
    O singura întrebare?
    Cum ar fii sa călim Fițuica si mandarinele înainte de a le da prin blender? Daca tot ai zis ca in timpul asta ai putea face si o supa crema?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close