Budincă de panettone cu extra ciocolată și alune

641

Au trecut sărbătorile, dar pentru mine momentul cel mai bun să gatesc și să mă delectez cu ceva delicios e întotdeauna! Și pentru că întotdeauna îmi rămâne panettone sau cozonac după Crăciun, abia aștept să îi dau o nouă viață într-o adaptare modernă. Așa că îl transform în budincă de cozonac – servită caldă. E un super confort în seri de iarnă rece. Se pregătește foarte ușor, repede, și nu trebuie nici măcar să ieșim din casă pentru cumpărături. Toate ingredientele le avem sigur deja acasă. 

Panettonele are deja o mulțime de arome, și îmi place în special să găsesc câte o coajă de portocală confiată, dar pentru că ne răsfățăm, astăzi i-am adăugat extra ciocolată, și alune de pădure, pentru o tușă crocantă.  Îl putem servi așa simplu, scos din cuptor, sau alături de fructe proaspete. Dar cel mai bine, cu un glob de înghețată, care va oferi un contrast de temperatură și textură, fantastic. 

Ingrediente pentru budincă de panettone

  • Un panettone de 500 g
  • 1 l lapte
  • 3 ouă
  • 150 g zahăr
  • 100 g picături de ciocolată
  • 50 g alune de pădure
ingrediente pentru budinca de panettone

Modul de preparare

Budincă de panettone

Am folosit un panettone de 500 g, a fost cantitatea perfecta pentru această rețetă. Puteți înlocui cu orice fel de cozonac, babka, pandoro – oricare se potrivesc foarte bine, având un profil aromatic similar. Am îndepărtat hărtia de protecție și am tăiat panettone-le în cuburi potrivite, cu latura de 2cm. 

pregătire panettone

            Între timp, am amestecat bine în blender laptele, ouăle, zahărul și vanilia – s-a spumat puțin laptele, devenind mai aerat, iar celelalte ingredient s-au omogenizat perfect. 

pregătire lapte

Am turnat tot laptele peste bucățile de panettone, pentru a le hidrata puțin. Pentru că panettone este un tip de cozonac foarte pufos și aerat, a absorbit laptele foarte repede, nu l-am lăsat decât maxim un minut. Dacă folosiți un cozonac mai dens, adaptați timpul, până când obțineți un aluat moale, și care a absorbit suficient din ingredientele lichide.  

pregătire panettone pentru copt

Am încălzit cuptorul la 180 de grade. Am uns cu unt interiorul unui vas solid, ceramic, bun pentru cuptor, și am transferat cozonacul hidratat în vas. Am adăugat picăturile de ciocolată, și am presărat alunele de pădure – le-am tocat foarte mărunt, si am lăsat câteva întregi, pentru a surprinde diferite texturi – vor fi o surpriză când le găsim mari și întregi în prăjitură. Am adăugat tot laptele rămas peste panettone, și am pus la copt cam jumătate de oră.

panettone cu ciocolată
panettone cu ciocolată și lapte

Servire budincă de panettone

Amestecul de lapte rămas încă lichid când am pus prăjitura la copt s-a transformat într-o cremă coaptă delicioasă, cam ca budinca de caramel, iar panettonele a devenit moale, ci marginile ușor crocante, și bucățelele de ciocolată topită. 

finalizare budincă de panettone

Am servit budinca direct din cuptor, fierbinte, iar ce a mai rămas a fost delicios și la temperatura camerei. 

servire budincă de panettone

Sper să vă răsfățați cu acest deliciu imediat după sărbători, din cozonacul pe care îl veți reinventa spre bucuria tuturor. 

Cu drag, Cristina

Alte rețete dulci, aici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close