Cheesecake cu smochine și grapefruit

409

Lăsând în urmă frumoasele zile de sărbătoare, mai bogaţi în amintiri minunate cu cei dragi nouă, vă propun astăzi un desert rapid de pregătit, ce nu necesită coacere, uşor de digerat şi fain colorat. Se spune despre cheesecake că îşi are originile în Grecia Antică. Imaginaţia ne zboară, poate, la frumoasele zeiţe, îmbrăcate în rochii albe, savurând acest desert, însă trebuie să vă spun că acest festin a fost creat pentru a le da energie atleţilor care au participat la primele Jocuri Olimpice (776 î.Hr.), datorită aportului nutrițional foarte hrănitor. Desigur, astăzi întâlnim nenumărate variaţii ale reţetei originale, care mai de care mai apetisante, deoarece vorbim despre un desert iubit în lumea întreagă.

Este realmente un desert care a trecut testul timpului, iar astăzi vă propun următorul scenariu: Cheesecake cu smochine și grapefruit.

Ingrediente

Pentru blat:
– 150g biscuiţi simpli;
– 100g alune de pădure;
– 50g fulgi de cocos;
– 20ml esenţă de vanilie;
– 60g unt de arahide;
– 120g unt;

Pentru compoziţie:
– 100g smochine uscate;
– 450g iaurt grecesc;
– 250g brânză dulce de vacă;
– ½ păstaie de vanilie;
– 100g merişoare uscate;
– 20g fulgi de cocos;
– sucul de la 1 grapefruit;
– zeama de la ½ lime;
– 10g gelatină;

Adiţional:
– cacao;
– biscuiţi cu scortişoară;
– câteva felii de grapefruit.

Pasul 1

Într-un castron încăpător am amestecat următoarele: biscuiţii pe care i-am sfărâmiţat manual, alunele de pădure, pisate în mojar, fulgii de cocos, esenţa de vanilie, untul de arahide şi untul topit. Am amestecat până la omogenizare, astfel încât cele două tipuri de unt să hidrateze biscuiţii. Compoziţia astfel obţinută am întins-o pe o tavă cu inel detaşabil şi am nivelat utilizând un pahar, până am obţinut un strat uniform. Alternativ, puteţi presa utilizând o lingură. Dacă nu vi se pare suficient de dulce blatul puteţi adăuga, după gust, zahăr vanilat. Pentru mine este perfect fără. Am acoperit tava şi am dat-o la rece, cât timp m-am ocupat de umplutură:

Pasul 2

Prima dată am dedicat atenţie gelatinei, pe care am turnat-o peste 100 ml apă rece lăsând-o la hidratat preţ de 10 minute. Am pus-o apoi pe foc la încălzit pe baie de apă, amestecând încontinuu, încet, până la dizvolvarea completă, răcind-o apoi. Pentru umplutură am mixat la viteză mare următoarele: crema de brânză, pe care am stors-o în prealabil de apă; iaurtul grecesc; smochinele. Am mutat crema obţinută într-un bol şi am încorporat următoarele: miezul din păstaia de vanilie, fulgii de cocos, sucul de la grapefruit, sucul de la lime, merişoarele. Nu am adăugat zahăr întrucât smochinele şi merişoarele sunt foarte dulci. La final, am adăugat gelatina şi am amestecat bine. Am turnat compoziţia peste biscuiţii ce s-au odihnit la rece, am uniformizat cu o lingură şi am dat tava acoperită la rece, timp de 2 ore:

 

Pasul 3

Când umplutura s-a întărit suficient de bine, am scos tava de la rece, am presărat în ploaie puţină cacao, am pus pe ici-colo felii de grapefruit (curăţate de piele) şi 2-3 biscuiţi cu scorţişoară zdrobiţi pe alocuri:

Sănătoşi şi voioşi să fiţi!

Cu drag,
Denisa

Join the Conversation

  1. Vreaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaau !!!

  2. Pare chiar un preparat foarte bun. Este foarte diferit de cheesecake-ul pe care il gasim prin cofetarii

  3. Cernea Mihaela says:

    Este minunat, l am facut si a avut un succes nebun! Multumesc de reteta!!

  4. Ce fel de branza ati folosit? Multumesc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close