Astăzi am să vă prezint prima mea rețetă, și anume Borș de sfeclă roșie cu brânză de capră și ceapă caramelizată. Este o rețetă foarte ușor de realizat, inspirată de vremea rece de afară, foarte gustoasă și in același timp sănătoasă. Mi s-a părut o combinație interesantă de gusturi si texuri, care cu siguranță vă va bucura papilele gustative.
Ingrediente pentru borșul de sfeclă:
- 250 gr sfeclă roșie
- 50 gr țelină
- 1 ceapă
- 1 morcov
- ½ ardei roșu capia
- 200 gr cartofi
- 50 ml ulei măsline
- 250 ml borș
- 15 gr sare
- 5 gr zahăr
- 2,5 L apă
- 2 crenguțe cimbru
- Pătrunjel verde
Ingrediente pentru ceapa caramelizată:
- 2 cepe
- 25 gr unt
- 25 ml ulei floarea sorelui
- 50 ml vin rosu
Metodă de preparare borș de sfeclă roșie
Am început prin a pregăti legumele. Am tăiat cuburi ceapa, morcovul, țelina, ardeiul, cartofii iar sfecla am dat-o pe răzătoarea mică.
Între timp am pus uleiul la încins într-o cratiță. După ce s-a încălzit, am pus legumele la călit pentru 5 minute, amestecând din când in când.
După ce s-au rumenit un pic, am adăugat apa, sarea și cimbrul, și am lăsat să fiarbă cam 30-40 de minute. Separat, într-un ibric, am pus la fiert borșul. După ce a fiert, l-am turnat peste supă. Am mai lăsat la fiert pentru 20 de minute, am adăugat zahărul iar după 2 minute am oprit focul. Am asezonat cu pătrunjel verde și am pus capacul.
Apoi am trecut la pregătirea cepei caramelizate. Cele 2 cepe le-am tăiat fideluță, și le-am pus într-o tigaie mică.
Am adăugat untul si uleiul, și le-am pus pe foc, la foc mediu, pentru 20 de minute, amestecând regulat . Deși durează un pic, trust the process, pentru că finalul este wow. Și mirosul de asemenea. Când ceapa a devenit aurie, turnăm peste vinul, mai lăsăm 2 minute, apoi oprim focul. În final, trebuie să arate așa.
Servire borș de sfeclă roșie
Am trecut la servirea acestui preparat. Am pus la prăjit o felie de pâine cu maia, pe care am tăiat-o pe jumătate (bineînțeles că se poate folosi orice fel de pâine). Am uns bine feliile cu brânză de capră, peste am pus o generoasă cantitate de ceapă caramelizată. Am servit lângă un bol de borș de sfeclă fierbinte.
Poftă bună!