Și pentru că a sosit „Iarna pe uliță”, m-am lăsat inspirată de „Amintiri din copilărie”, când venind înghețată de la săniuș, cu obrajii roșii, mama mă aștepta cu o ciorbă caldă. Propunerea mea pentru voi vine pe fondul acestor nostalgii ale copilăriei, și pentru că Tulcea este orașul meu de suflet. Și când spui Tulcea te gândești la Delta Dunării, la pește, așadar am să încerc să vă surprind cu o ciorbă de pește, reinterpretată bineînțeles.
Și am să încep cu ingredientele
- 4-6 ardei grași roșii, în funcție de mărimea cratiței și numărul de pofticioși la masă
- 1/2 kg carne tocată de pește
- 1/2 kg tacâm de pește
- 1 morcov
- 1 pătrunjel
- țelină
- 1 cățel de usturoi
- 1 cartof dulce
- 1 cartof alb
- 1 ceapă
- 1/2 ceașcă orez
- sare cu ierburi provencal, lemon pepper, boia, dafin
- roșii în bulion, bulion
- câteva bucăți de șuncă afumată
- leuștean
- 1 lingură de ulei de măsline
Metoda de preparare pentru ciorba de pește
Pentru început, facem o bază din tacâmul de pește și legume. Peștele se pune la fiert cu puțină sare, iar după ce luăm spuma, adăugăm legumele și lăsăm la fiert până acestea sunt fierte. Încercăm cartoful cu o furculiță. Între timp, după 15 minute, am scos peștele.
În timp ce peștele și legumele fierb, spălăm ardeii, tăiem capacele, presărăm un pic de sare în interiorul ardeilor și îi așezăm pe un șervețel cu gura în jos.
Acum ne ocupăm de umplutură. Amestecăm carnea tocată de pește cu un praf de sare cu ierburi provencal, lemon pepper și boia, pătrunjel și orezul spălat în prealabil în mai multe ape, și la alegere 1, 2 linguri de bulion.
Umplem ardeii cu această compoziție și îi așezăm într-o cratiță în care am pus roșiile în bulion și bucățile de șuncă afumată, alături de baza de pește pe care am fiert-o anterior.
La nevoie mai putem adăuga bulion, dacă vrem ca ciorba să aibă consistență, iar la final leuștean și 1, 2 linguri de oțet. Oțetul se adaugă după ce am stins focul.
Și pentru că ne plac legumele și nu vrem să facem risipă, putem tăia în supă rondele de morcovi și pătrunjel, iar pentru cină putem face o salată orientală din peștele pe care l-am folosit ca bază, cartofi, ceapă verde și un strop de ulei și oțet.
Vă doresc poftă bună!