Curry roșu thailandez cu homar – un deliciu vibrant

334
Curry roșu thailandez cu homar

O porție de mâncare caldă și bună face orice seară cu prietenii o încântare. Un curry este însă mai mult de atât. E o cultură în sine, o combinație fericită de arome, un fel de mâncare cu o extraordinară versatilitate. Lângă un curry, merge bine un orez. Și foarte bine merg și niște garnituri care aduc prospețime și o binevenită senzație răcoroasă după iuțeala carecteristică. Vă propun deci o rețetă de curry roșu thailandez cu homar, orez, sos de iaurt aromat, mango murat și chutney de coriandru. Cum vi se pare această combinație?

Lista de ingrediente este lungă, vă previn! Nu vă lăsați însă intimidați. Multe ingrediente se pot înlocui sau chiar omite dacă ceva lipsește. Vă asigur însă că efortul de a le căuta va fi răsplătit. Micile detalii sunt cele care dau savoarea tipic thailandeză, acel balans armonios de picant, dulce, acru și sărat. Iar prepararea e mult mai simplă decât v-ați aștepta.  

Ingrediente pentru curry roșu thailandez cu homar:                                                

  • pastă de curry roșu
  • un homar
  • 600 ml lapte de cocos
  • 30 g zahăr brut
  • muguri de bambus
  • 300 g amestec de legume thailandeze
  • o limetă
  • câteva fire de coriandru proaspăt

Ingrediente pentru pasta de curry roșu thailandez cu homar:   

  • 100 g chilli uscat
  • 250 g chilli proaspăt
  • 2 linguri suc de lămâie
  • 20 g usturoi 
  • o linguriță de sare  
  • o ceapă roșie
  • coaja de la o limetă și de la o lămâie
  • 4 frunze de lămâie sau limetă
  • 2 lingurițe lemon grass uscat
  • 50 g ghimbir proaspăt
  • o linguriță de boabe de piper colorat 
  • o jumătate de linguriță de chimen 
  • o linguriță de coriandru boabe 
  • bețe de coriandru 
  • 25 ml ulei 

Ingrediente pentru orez:

  • 200 g orez (amestec de orez jasmine, orez roșu și orez sălbatic)
  • 500 ml apă
  • o rodie
  • ceapă verde
  • o linguriță de sare
  • chives
Ingrediente

Ingrediente pentru mint raita (sos de iaurt):

  • iaurt cremos
  • o mână de mentă proaspătă 
  • o jumătate de castravete englezesc
  • o linguriță de suc de lămâie
  • pudră de coriandru 

Ingrediente pentru mango murat:

  • un mango necopt
  • 150 ml apă
  • 100 ml oțet
  • boabe de piper
  • ceapă roșie
  • o lingură de zahăr 
  • o jumătate de linguriță de sare  

Ingrediente pentru chutney de coriandru:

  • o legătură mare de coriandru 
  • o lingură ulei de măsline 
  • 2 cm ghimbir proaspăt
  • o lingură suc de lămâie
  • un praf de sare
  • un fir de ceapă verde
  • o linguriță de zahăr 
Ingrediente

Mod de preparare curry roșu thailandez cu homar:

Pentru pasta de curry, am prăjit zece minute, într-un wok, la foc mare, toate ingredientele uscate. Prăjirea intensifică și rotunjește aromele. Apoi, folosind un blender vertical, le-am pasat împreună cu uleiul si sucul de lămaie, până am obținut o consistență cremoasă.  

Pastă curry

Mod de preparare mango murat:

Într-o crăticioară am dat în clocot amestecul de apă, oțet, rondele de ceapă și condimente. Le-am turnat apoi pe toate peste fructul de mango tăiat felii pe lungime, am acoperit și le-am lăsat să se răcească și să se mureze. 

Mango murat

Mod de preparare mint raita:

Pentru mint raita am răzuit castravetele și l-am lăsat câteva minute la scurs, pentru a nu dilua prea mult sosul. Am tocat menta și am amestecat-o în iaurtul în care am pus și castravetele scurs, împreună cu sucul de lămâie și pudra de coriandru.

Sos de iaurt mint raita

Mod de preparare orez pentru curry roșu thailandez cu homar:

A fost momentul să mă ocup de orez. L-am fiert in apă cu sare și am fost tare atentă să nu îl fierb prea mult. Pentru rețetele asiatice vrem acel orez fiert bob cu bob. Când am ajuns la textura dorită, l-am scurs bine de apă și am adăugat boabe de rodie și rondele de ceapă verde. 

Și iată că a sosit momentul să finalizez și curry-ul. Am fiert 4-5 minute homarul. Am prăjit câteva minute în wok 3 linguri din pasta de curry roșu (preparată mai sus) căreia i-am adăugat laptele de cocos, legumele, sare, zahăr și suc de limetă. Restul de pastă se poate păstra la frigider.

Am lăsat totul să fiarbă aproximativ 10 minute. La 5 minute după ce a început să fiarbă am adăugat cleștii homarului și carnea din coadă – cea mai prețioasă. Carapacea tare a cleștilor se poate crăpa cu un ciocănel. 

Curry roșu thailandez cu homar

Mod de preparare chutney de coriandru: 

Cât timp a fiert curry-ul meu, am avut suficient timp să pregătesc și chutney-ul. Simplu ca bună ziua: am adăugat toate ingredientele tăiate bucăți mari în blender, și le-am tocat doar cât să devină un amestec grosier, fără a le transforma intr-o  pastă prea fină. Ce poate fi mai ușor?

Chutney de coriandru

Cum servești curry roșu thailandez cu homar:

Cel mai bun mod de a servi un curry este să-l așezi în mijlocul mesei, cu toate garniturile alături, pentru ca fiecare să își pună în farfurie cât și ce dorește. Și … să mai ia o porție, desigur! Pentru că asta se va întâmpla de fiecare dată! 

Curry roșu thailandez cu homar

Sper că va plăcut călătoria noastră culinară, iar rețeta mea de curry roșu thailandez cu homar să vă fi trezit apetitul. Până data viitoare, vă doresc poftă bună!

Cristina

Alte rețete de curry găsiți aici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close