Dragobetele este o sărbătoare a iubirii cu rădăcini adânci în cultura românească, iar reinterpretarea gusturilor tradiționale trebuie să îmbine autenticitatea cu creativitatea. Aceste preparate aduc un aer nou gusturilor românești, păstrând esența autentică a tradiției.
Dragobetele este despre uniunea dintre vechi și nou, iar în bucătărie asta înseamnă să aducem preparatele clasice în prezent prin combinații neconvenționale, influențe contemporane şi plating rafinat.
Cum ar fi să îmbinăm savoarea rețetelor bunicii cu tehnici moderne de gătit?
Aşa că astăzi vă propun să facem TAŞTE, dar cu o notă modernă.
Taștele sunt un preparat tradițional din Banat, asemănător cu colțunașii sau ravioli. Acestea sunt, de obicei, umplute cu diverse ingrediente, cel mai frecvent cu magiun de prune, dar există și variante cu brânză dulce, cartofi sau varză călită.
Aceste paste pe care vreau să vi le propun sunt mai mult decât un simplu preparat, sunt o experiență care îmbină creativitatea cu pasiunea! Pasiunea este moştenită cu siguranţă de la bunica mea dragă, după cum v-aţi dat seama şi din titlu. Cu creativitatea mea mă mândresc tare, în special în crearea de paste colorate în diverse forme.
Deci, hai să facem taşte cu cacao, magiun şi sos de vanilie.
Ingrediente pentru taște cu sos de vanilie
Pentru taște
- 180g faină albă
- 20g cacao (eu am folosit neagră)
- 2 ouă mărimea M
- 1 lingură ulei
- magiun, după bunul plac al fiecăruia
Pentru sosul de vanilie
- 250ml lapte
- 1 păstaie de vanilie sau 1 linguriţă pastă de vanilie
- 4 gălbenuşuri
- 50g zahăr
- 1 linguriţă rasă de amidon
- 1 praf de sare
Am creat totul de la zero folosind ingrediente simple.
Mod de preparare aluat taşte
Se combină făina cu cacaua, apoi se adaugă ouăle şi se frământă aluatul până se obţine o compoziţie omogenă. Un aluat destul de vârtos.
Bila de aluat obţinută se înfăşoară în folie alimentară şi se lasă la „relaxat” minim 30 minute
Eu, pentru tema acestei perioade, am ales să fac taştele şi mai interesante. De aceea am amestecat 1 linguriţă de pastă de sfeclă roşie cu făină, cât să iasă un aluat de consitenţa celui cu cacao. Şi acest aluat se înfăşoară în folie alimentară şi se lasă puţin deoparte
Acest pas este total opţional.
După jumătate de oră putem să întindem aluatul. Am folosit maşina de paste care uşurează mult acest procedeu. Pentru cei care nu posedă un astfel de aparat, pot folosi sucitorul, proces care este mult mai solicitant însă . Dar face bine la braţe
.
Am întins aluatul cu cacao în 4 foi subţiri de aprox. 1mm grosime, la maşină până la nr.6.
La fel am procedat şi cu cel roşu, din care am început să decupez forme pentru decorarea celui negru. Am pus inimioare roşii pe 2 dintre foile negre, presând uşor pentru a se lipi bine
Pe două dintre foi am pus, din loc în loc, câte o linguriţă generoasă de magiun. Am umezit cu pensula de bucătărie aluatul în jurul gemului. Celelalte două foi (cele decorate cu) le-am aşeşat cu grijă peste, astfel încât să se lipească bine.
Am trecut la tăierea taştelor. Pentru că eu sunt pasionată de paste am tot felul de ustensile, aşa că am folosit o presă pătrată. Dar tot la fel de bine se poate folosi tăietorul de pizza sau chiar un cuţit.
Punem 1,5l apă (cu puţină sare) la fiert. Până apa fierbe putem prepara sosul.
Mod de preparare sos de vanilie
Laptele se pune într-o crăticioară, la foc mediu. Păstaia de vanilie se taie pe lungime, se scot seminţele cu ajutorul cuţitului şi se pun în lapte împreună cu păstaia.
Într-un bol se pun gălbenuşurile şi zahărul şi se spumează cu ajutorul mixerului. Se adaugă amidonul şi praful de sare. Când laptele este bine înfierbântat se toarnă, în fir subţire, peste ouă în timp ce amestecăm energic (sau folosim tot mixerul).
Apoi se toarnă toată compoziţia înapoi în crăticioară şi se pune iar pe foc, să fiarbă până se îngroaşă. Consistenţa nu va fi nici foarte lichidă, nici groasă ca o budincă.
Când apa pentru paste dă în clocot, se pun taştele, care se fierb maxim 4 minute. Un aluat proaspăt nu are nevoie de o fierbere îndelungată.
Turnam, cu atenţie, sosul de vanilie în farfurii peste care aşezăm taştele.
Dragobetele este sărbătoarea iubirii româneşti, iar ingredientele pot spune povești.
Combinaţia dintre gustul uşor acrişor al magiunului şi dulceaţa, nu foarte exagerată a sosului de vanilie va fi o surpriză mai mult decât plăcută. Un meniu inspirat de simbolistica dragostei poate transforma o simplă cină într-o experiență de neuitat.
Poftă bună și spor la gătit!
Să fie cu bucurie!
A voastră, Diana
Alte rețete cu paste găsiți și aici.