
Perfect pentru zilele friguroase, chili e un carusel de arome delicioase, care te poartă de la picant la dulce, la afumat, ușor amărui și sărat. Deși varianta originală e chili con carne, am ales o variantă „sin carne”, vegetariană, cu linte roșie și am completat mixul de arome și texturi cu bere neagră și am îndulcit totul cu ciocolată cremoasă.
Pentru această rețetă am folosit:
- 3 linguri de ulei de măsline
- o ceapă roșie
- un morcov
- 2 ardei roșii
- 3 căței de usturoi
- 100 g sos de roșii
- 800 g roșii cubulețe în sos
- 400 g fasole roșie (eu am folosit la conservă)
- 250 g porumb boabe
- 100 g linte roșie
- 400 ml bere neagră
- 4-5 cubulețe de ciocolată
- 1 linguriță chimion
- 1 linguriță de boia afumată (se poate și boia normlă, dar cea afumată îi va da un gust deosebit)
- jumătate de linguriță fulgi de chili (doar dacă vă place picant)
- jumătate de linguriță de scorțișoară
- 1 foaie de dafin
- sare și piper
Mod de preparare
Am curățat ceapa, usturoiul și morcovii, apoi am tăiat ceapa și usturoiul mărunt, morcovul și ardeii cubulețe. Am călit legumele în uleiul de măsline încins până s-au rumenit și ceapa a devenit translucidă, iar apoi am adăugat boia afumată, chimion, scorțișoară, fulgi de chili, foaia de dafin și am mai lăsat 1 minut pe foc.

Am adăugat apoi roșiile cubulețe și sosul tomat și am lăsat să fiarbă aproximativ 5 minute. Între timp am spălat bine lintea roșie, am adăugat-o în oală și am parfumat tot amestecul cu bere neagră.

Am lăsat lintea să fiarbă cu restul legumelor în bere aproximativ 20-25 de minute și apoi am adăugat fasolea roșie și porumbul. Atenție, dacă folosiți conservă de fasole roșie și porumb, acestea trebuie strecurate de lichid. Fiind din conservă, acestea sunt prefierte și se adaugă la sfârșit.
Am finalizat reteta adăugând sare și piper după gust și am aromat totul cu bucățelele de ciocolată. Am mai lăsat pe foc 3-5 minute, cât să se combine bine aromele. După preferințe, eu vă recomand să încercați preparatul cu avocado, cheddar și tortilla.
Ca iahnia de fasole, chili-ul este mai gustos dacă este gătit în cantități mari, deci e perfect pentru un prânz cu familia sau cu prietenii. Totodată, este mai delicios după se combină aromele, deci puteți să îl gătiți cu o zi înainte să aveți invitați la masă.
Dacă vă mai rămâne și pentru a doua zi, puteți face un burrito cu chili pentru prânzul la birou, foarte simplu: am luat o lipie de tortilla, am întins puțin iaurt cremos pe mijlocul ei (chili e o rețetă mai grea, iar iaurtul o temperează și o face mai ușoară), am adăugat câteva linguri de chili sin carne, cubulețe de avocado, ceapă roșie tăiată felii, am ras puțin cheddar și am presărat puțin pătrunjel. La final am stors puțin suc de limetă, am rulat bine lipia și gata a fost! Să aveți poftă!

Nu uitați să fiți creativi!
O reteta de nota 10, multumesc pentru recomandare!
Cu drag! Mă bucur că ți-a plăcut! :)
Super bun a ieșit ❤️❤️
Mă bucur că ai încercat rețeta și ți-a plăcut! :) Mulțumesc de feedback!
Super rețeta, foarte gustoasă dar am o întrebare..
O viitoare mămică poate consuma preparatul, adică alcoolul din bere se evapora pana la finalizarea rețetei?