Tarte Tatin de sărbătoare cu pere poșate în vin

111

Tarte Tatin

Ne îndreptăm cu pași repezi către dorita primăvară, iar azi am făcut ceva special pentru acest început de lună martie. Tarte Tatin cu pere poșate în vin roșu, un desert să încânte inimile minunatelor noastre doamne și domnișoare.

La mulți ani, femeie!

Rețeta e simplă, faină și foarte ușor de făcut

Ingrediente pentru Tarte Tatin:

 • sticlă de vin roșu dulce- a început bine, nu?
 • păstaie de vanilie
 • 300 gr de zahăr
 • 2 batoane de scorțișoară
 • 1 buc anason stelat
 • 1 frunză de dafin
 • 30 de gr de unt
 • 400g aluat foietaj
 • 8-9 pere

Ingrediente Tarte Tatin

Instrucțiuni:

Am aprins cuptorul și am setat temperatura la 200 de grade Celsius.

Am pus într-o oală suficient de încăpătoare, vinul, zahărul, anasonul stelat și batoanele de scorțișoară. Păstaia de vanilie am tăiat-o de-a lungul ei. Cu lama cuțitului am răzuit semințele, apoi le-am pus in oală. Am dat oala la foc mic să fiarbă încet.

Între timp am curățat perele de coajă, apoi le-am tăiat in două și am scos cotorul. Le-am băgat în oala în care fierbe vinul și le-am lăsat să fiarbă 20 de minute. Tot la foc mic.

Cât timp perele se scaldă-n vin, întind aluatul în așa fel încât să-l pot decupa după circumferința tigăii. Am lăsat aproximativ 4 cm în plus ca să acopăr bine perele. După ce l-am decupat, l-am băgat la frigider pentru 15 minute.

Pere poșate

În acest timp perele s-au poșat minunat în siropul de vin, așa că le scot să se răcească.

Am strecurat siropul și am pus oala din nou pe foc, lăsându-l să scadă. Când consistența a devenit ușor vâscoasă am adăugat untul tăiat cubulețe, ușor și pe rând, amestecând să se încorporeze.

Am uns cu unt o tigaie antiaderentă în care am turnat aproximativ 100 ml din siropul de vin. Peste, am așezat perele frumos, cu secțiunea tăiată in sus. Chiar dacă par prea multe pere, ele se vor mai strânge în timpul coacerii.

Am scos aluatul din frigider și l-am așezat peste pere. Am presat bine marginea aluatului, pe lângă pere și pereții tigăii. Cu vârful unui cuțit am înțepat aluatul din loc în loc să aibă pe unde să iasă aerul. Apoi am băgat tigaia la cuptor pentru aproximativ 30 de minute.

După ce tarta s-a copt suficient, am scos tigaia și am lăsat-o să se răcească puțin. Cu ajutorul unui cuțit am desprins ușor marginea lipită de tigaie. M-am ajutat de o farfurie  să întorc tarta. Cu mari emoții am reușit să nu o dau de pământ.

Cum am servit

Am servit-o imediat așa fierbinte cum era, cu înghețată de vanilie și siropul din vinul rămas.

tarte tatin

Un desert minunat, excelent pentru zilele de sărbătoare.

Până data viitoare.

Andrei

Alte idei de tarte (dulci sau sărate) mai găsiți și aici.

Join the Conversation

 1. Mă uit la acest rețetă pentru tarte tatin cu pere poșate în vin și chiar simt că miroase delicios prin ecran. Dar mă întreb, ar putea fi făcut și cu alte fructe? Ce impact ar avea asupra gustului dacă am folosi vin alb în loc de vin roșu? Desigur, gustoșenia finală a desertului depinde de calitatea ingredientelor și de precizia cu care urmezi rețeta, dar mă gândesc că un pic de experimentare nu ar strica.

  1. Cerul e limita! Iar la rețeta asta totul e posibil. Găsim peste tot n feluri de tarte Tatin, de ce să nu incercati o variantă proprie? E atât de simplu de făcut că nu prea aveți unde si cum sa greșiți. Spor la experimentat, cu siguranță vă veți bucura de un desert fain!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close