Pe măsură ce zilele se lungesc și natura renaște, simțim nevoia de a aduce în bucătăria noastră preparate care reflectă această tranziție spre lumină și prospețime. Primăvara aduce mese mai echilibrate, mai colorate şi vibrante. Ele trebuie să reflecte căldura, dar şi energia cu care vine primăvara. Trilogia Gustului – Porc marinat gătit lent, cartofi caramelizați și fasole aromată – este un adevărat răsfăț culinar, perfect pentru o masă relaxată, plină de savoare și energie. Este genul de mâncare care te îmbie cu miresmele sale încă din cuptor și te face să aștepți cu nerăbdare momentul servirii.
Vă invit să descoperiți o rețetă care îmbină savoarea robustă a cărnii de porc marinate și gătite lent cu delicatețea fasolei verzi și dulceața cartofilor noi. Acest fel de mâncare nu doar că satisface papilele gustative, dar oferă și o experiență culinară reconfortantă, perfectă pentru o masă relaxată alături de cei dragi.
În continuare sunt “secretele” acestei rețete și sper să vă bucurați de o masă plină de savoare și energie, perfectă pentru zilele luminoase ce urmează.
Ingrediente pentru porc marinat gătit lent, cartofi caramelizați și fasole aromată
Ingrediente pentru carne:
- 1 kg pulpă de porc
- 1 kg piept de porc
- 1 linguriță piper alb proaspăt măcinat
- 1 linguriță piper negru proaspăt măcinat
- 2 lingurițe pudră de coriandru
- 1 lingură oregano uscat
- 250 ml suc de portocale
- 100 ml ulei de măsline
- 4 căței de usturoi
- 25 g sare fină
- Puțin rozmarin
Ingrediente pentru fasole:
- 1 kg fasole verde păstăi
- 3 căței de usturoi
Ingrediente pentru cartofi:
- 1 kg cartofi noi mici
- 4 linguri ulei vegetal
- 5 linguri sos de soia
- 5 linguri miere
- 2 căței de usturoi
- 1 lingură ulei de susan
- 2 linguri semințe de susan
Preparare porc marinat gătit lent, cartofi caramelizați și fasole aromată
Marinarea cărnii:
Am porţionat carnea tăind pieptul de porc bucăţi măricele, iar pulpa bucăţi ceva mai mici.
Marinata am preparat-o combinând, într-un castron, piperul alb cu cel negru şi cu coriandrul la care am adăugat oregano. Am turnat sucul de portocale şi uleiul şi am apoi sarea. Rozmarinul l-am mărunţit. Căţeii de usturoi i-am pisat fie cu presa de usturoi, fie cu cuţitul şi se pun în compoziţia de marinată. Am adăugat rozmarinul şi usturoiul şi am amestecat bine totul.
Pun carnea într-o pungă – folosesc în astfel de cazuri una cu zip. Torn marinata peste carne şi închid bine punga încercând să scot cât mai mult din aer din pungă. Astfel va ajunge marinadă pe toată carnea.
Punga o bag la frigider.
Această etapă poate fi făcută şi cu o zi înainte, carnea fiind şi mai pătrunsă astfel.
Pregătirea cartofilor:
Spăl cartofii şi, dacă sunt de mărimi diferite, îi tai să aibă cât de cât aceaşi mărime. Îi ţin în apă rece până trebuie să încep gătirea lor.
Gătirea cărnii:
Cu două ore înainte de servirea mesei şi după cel puţin o oră de când am pus carnea la marinat, încălzesc cuptorul la 200°C, căldură sus şi jos. De-ndată ce a trecut timpul de aşteptare, pun carnea şi marinada într-o tavă.
Bag la cuptor şi micşorez temperatura la 160°C, căldură sus şi jos. După o oră jumătate modific programul cuptorului pe funcţia de ventilație. Acest lucru va face carnea să se prăjească pe deasupra. Pentru un şoric crocant eu am pozitionat bucăţile de piept cu şoricul în sus.
Prepararea cartofilor și a fasolei:
În acest moment încep prepararea cartofilor și fasolei, proces ce durează în jur de 30 de minute.
Pun la fiert apă cu sare pentru fasole.
Între timp, scurg cartofii de apă şi îi tapotez cu un prosop pentru a-i şterge cât mai bine. Într-o tigaie pun puţin ulei, nu mai mult de 5 linguri. Las să se încingă şi adaug cartofii, amestec să-i „îmbrac” în ulei şi acopăr tigaia cu un capac. Îi gătesc, la foc mediu, până se rumenesc amestecând periodic.
Fierb fasolea până păstăile sunt moi. Le testez cu furculiţa. Când furculiţa intră uşor în păstăi, înseamnă că sunt gata şi le scurg foarte bine, într-o sită.
Când cartofii sunt prăjiţi, micşorez focul, adaug sosul de soia, mierea, şi căţeii de usturoi mărunţiţi. Mai gătesc 5 minute, amestecând ca sosul să se mai reducă. Pun cartofii într-un bol, torn peste ei uleiul de susan și presar semințele de susan.
În paralel cu ultima etapă de preparare a cartofilor trebuie să mă ocup și de fasole. Într-o tigaie pun 2-3 linguri. Las să se încingă şi adaug fasolea și usturoiul pisat. Gătesc 5 minute la foc mare, amestecând des.
Se scoate carnea din cuptor și lumea poate fi invitată la masă.
Servire
Pentru o dietă echilibrată recomand număr egal de bucăți din fiecare fel de carne și porții generoase din fiecare fel de garnitură.
Marinarea atentă a pieptului și pulpei de porc, urmată de o coacere lentă, asigură o frăgezime deosebită și arome care se împletesc armonios. Alături, fasolea verde păstrează o textură crocantă și o prospețime vibrantă, în timp ce cartofii noi, glazurați cu miere și sos de soia, adaugă o notă dulceagă și savuroasă. Această combinație echilibrată transformă fiecare îmbucătură într-un moment de răsfăț culinar.
Indiferent dacă sunteți un bucătar experimentat sau un pasionat al gastronomiei, această rețetă vă va ghida pas cu pas către un rezultat demn de laude. Ingrediente simple, tehnici accesibile și un strop de răbdare sunt tot ce aveți nevoie pentru a aduce pe masă un preparat memorabil, care celebrează atât tradiția, cât și inovația în bucătărie.
Poftă bună și spor la gătit!
Să fie cu bucurie!
A voastră, DIANA
Alte idei de rețete cu carne de porc, aici.