Pește în crustă și cartofi dulci la cuptor

757

Inspirată de faimosul fish and chips, această rețetă promite să te scoată din rutina gătitului. Se folosește, de obicei, un pește alb, filetat, fără oase și cartofi roz sau albi, dar de această dată eu am pus în coșul de cumpărături 2 cartofi dulci mari. E doar o chestie de gusturi, însă, orice soi de cartofi ați folosi, preparatul va fi oricum delicios. Cele două sosuri sunt oligatorii: unul de iaurt aromatizat cu pătrunjel și un sos de mazăre parfumat cu mentă completează foarte bine peștele.

peste 3 resized

Pentru peștele în crustă aveți nevoie de: aproximativ 1 kg file pește alb (cod, șalău, crap), 1/2 cană făină albă, sare și piper după gust, 2 ouă bătute, 2 căni fulgi de porumb, câteva linguri de ulei pentru prăjit.
Taiați peștele în bucăți mai mici și asezonați cu sare și piper apoi fărâmițați fulgii de porumb (într-o pungă cu sucitorul e o metodă rapidă și eficientă). Încălziți uleiul într-o tigaie suficient de încăpătoare. Dați fiecare bucațică de pește întâi prin făină, apoi prin ou și la final prin fulgi de porumb. Prajiți peștele în uleiul încins pe ambele părți până obțineți o crustă aurie, crocantă.

Pentru cartofii dulci la cuptor aveți nevoie de: 2-3 cartofi dulci mari, sare și piper după gust, 1 linguriță paprika (sau alte condimente preferate), 2 linguri ulei de măsline.
Curățați cartofii dulci și tăiați-i în fâșii nici prea subțiri, dar nici groase. Puneți cartofii într-un bol și asezonați-i cu sare și piper și condimentele dorite. Adăugați uleiul și amestecați până cartofii sunt bine acoperiți în condimente. Transferați cartofii într-o tavă mare de cuptor și coaceți pentru 20-25 minute la temperatură maximă.

peste 2

Pentru sosul de iaurt aveți nevoie de: 1 castravete murat, câteva fire de pătrunjel, 1 cană iaurt gras, 1 linguriță capere, 2 linguri zeamă de lămâie, sare și piper.
Puneți toate ingredientele într-un blender și mixați până obțineti un sos fin.

Pentru sosul de mazăre aveți nevoie de: 1 cană mazăre congelată, un cartof mic, 1 cub unt, 1 lingură zeamă de lămâie, câteva frunze de mentă proaspată, sare și piper.

peste 1
Puneți mazărea și cartoful tăiat cuburi mici într-o oală și acoperiți cu apă. Fierbeți câteva minute cu un praf de sare până cartoful și mazărea s-au înmuiat, apoi scurgeți (păstrați câteva linguri din apa de fiert) și puneți într-un blender. Adăugați untul, lămâia, menta, sare și piper după gust și mixați până obțineți un piure fin. Adăugați câteva linguri din zeama de fiert pentru a subția sosul dacă e nevoie.

Text&Foto: Oana Olguța Iliescu

www.pastry-workshop.com

Join the Conversation

  1. Thank you!Thank you!Thank you!As putea manca fish&chips like FOREVER!!!!Mult mai sanatoasa variata ta decat cea english style!Again thank you de reteta!!!!

    1. Mai sanatoasa, dar la fel de buna. Enjoy!

  2. Ce bine arata. Trebuie neaparat sa incerc reteta weekend-ul asta. :D

    1. Spor la treaba, te astept cu impresii.

  3. Senzational arata pozele! Mi-ai generat foame, pofta si toate fanteziile posibile cu fish and chips, mai ales ca garniturile sunt cele care fac lucrurile cu adevarat interesante pentru mine.

  4. Bună ziua! Pot înlocui castravetele murat cu unul la oțet?

    1. La otet sau chiar castravete proaspat (caz in care mai poti adauga si vreo 2-3 catei de usturoi pentru parfum).

  5. Saru’mana pentru reteta si idei.

  6. Foarte bine arata! Se poate face sosul cu usturoi, fara castravete?

    1. Sigur, merge si cu usturoi, dar nu as inlatura castravetele de tot. Ii da o prospetime aparte. As pune o bucatica de castravete proaspat.

  7. Pestele se poate pune pe hârtie de copt la cuptor, pentru a evita prajitul în ulei?

  8. Am si eu o problema cand fac cartofi. Am un cuptor mic, cu rezistente sus si jos, insa ori ii inmoaie, ori ii arde. Cum trebuie sa procedez ca sa iasa buni?

  9. In poza, sosul de iaurt arata destul de gros. Mie, dupa ce am blenduit, mi-a iesit foarte subtire…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close