Mereu fascinat de cultura orientală, astăzi am ales să fac tagine cu cușcuș. Tagine e o tocană cu origini marocane în care harissa e pusă la loc de cinste. Dar nu e vorba numai despre minunata pastă de ardei, ci și de condimentele ca turmericul, chimenul sau coriandrul. ”The spices”-că tot e la modă filmul cela cu dune de nisip. Cam cum e și locul în care s-a născut acest fel de mâncare.
Ingrediente
Tagine:
- Două linguri de ulei de măsline extra virgin
- ceapă roșie tăiată julienne
- vânătă tăiată cuburi
- Doi morcovi tăiați rondele
- Un ardei gras roșu tăiat cuburi
- Un ardei gras galben tăiat cuburi
- Un dovleac butternut curățat și tăiat cuburi
- Un dovlecel (zucchini) tăiat rondele
- Cinci căței de usturoi zdrobiți
- Două linguri de concentrat de pastă de tomate
- Două lingurițe de coriandru proaspăt zdrobit în mojar
- Două lingurițe de chimen proaspăt zdrobit în mojar
- linguriță de praf de scorțișoară
- jumătate de linguriță de turmeric
- Două linguri de pastă harissa
- lingură de sirop de agave
- conservă de roșii tocate
- 500 ml de supă de legume
- 5 prune uscate si 5 curmale uscate, toate tăiate pe jumătate
- mână de mentă tocată grosier
- Sare si piper
Cușcuș:
- 300g cușcuș uscat
- 500 de ml de supă de legume(trebuie să fie fierbinte)
- conservă de năut
- Două linguri de pastă harissa
- Sucul de la o lămâie
- mână bună de fulgi de migdale, trași la tigaie, dar nu e musai
- rodie
- Sare și piper
Intrucțiuni pentru tagine cu cușcuș:
Am încins uleiul într-o oală încăpătoare la foc mediu. Am adăugat ceapa, morcovii, vânăta, dovealcul și dovlecelul zucchini și cele două feluri de ardei. Am gătit totul aproximativ 15 minute sau până legumele s-au înmuiat amestecând des să nu se prindă de oală.
Apoi am adăugat usturoiul, coriandrul, scroțișoara, concentratul de tomate,turmericul și chimenul. Am amestecat bine timp de două minute, cam cât este nevoie să își elibereze condimentele aroma.
Apoi am adăugat harissa, roșiile tocate, siropul de agave, supa de legume și fructele uscate.
Am dat focul mic și am acoperit oala. S-a gătit minunat în aproximativ o oră, timp în care am avut grijă să amestec. Destul de des pentru că altfel se prinde. E gata când legumele sunt fierte bine.
La final am asezonat cu sare și piper și am aruncat în oală și o mână bună de mentă
Cușcușul l-am pus împreună cu năutul scurs și harissa într-un bol mare să pot pune peste supa fierbinte. Am amestecat bine totul și am acoperit bolul cu un prosop curat pentru aporximativ 15 minute.
Apoi am pus peste zeama și coaja de la o lămâie, semințele de la o rodie, sare și fulgii de migdale.
Poate pentru unii rețeta asta are prea multe condimente, dar vă asigur că e foarte bine echilibrată. Cam cum e toată mâncarea orientală, în care nimic nu este pus întâmplător.
Iar dacă lucrezi organizat termini mâncarea asta în aproximativ o oră și jumătate. Dacă nu, o termini ca mine, în trei ore.
Până data viitoare.
Alte idei de mâncăruri fără carne găsiți și aici.