Sărbătorile pascale vin adesea cu mese îmbelșugate și… un surplus de ouă fierte. Le mutăm de colo-colo prin frigider, dar parcă nu ne mai vine să le mâncăm ca atare. Așa că azi vă propun o rețetă rapidă, zero risipă alimentară, sățioasă, nutritivă și plină de savoare: lipii de casă cu iaurt grecesc, umplute cu o pastă cremoasă din ouă, ton și sardine, plus legume crocante. O rețetă rapidă, delicioasă, nutritivă ŞI SALVATOARE pentru ouăle rămase. Sună bine, nu?
Într-o lume în care risipa alimentară devine o problemă reală, poate e momentul să ne uităm altfel la resturi. Nu ca la ce n-a mai fost mâncat, ci ca la ce încă poate deveni delicios. Pentru că, nu-i așa, uneori cele mai bune idei se nasc din ce rămâne pe raftul de jos al frigiderului.
Să trecem la treabă!
Ingrediente pentru 10 lipii (diametru aproximativ 20 cm):
- 360 g făină albă
- 300 g iaurt grecesc 10% grăsime
- 60 ml ulei de măsline extravirgin
- ½ linguriță rasă de bicarbonat de sodiu
- 10 g sare
Ingrediente pentru pasta de ouă:
- 10 ouă fierte
- 1 conservă de ton în saramură (aprox.100g după scurgere)
- 1 conservă de sardine în ulei (aprox.80g după scurgere)
- 5 cepe verzi
- 2 tije de țelină apio
- 3 ridichi
- 5 castraveți cornișon murați
- 1 lingură de muștar Dijon
- 3 linguri cu vârf de iaurt grecesc
- 1 linguriţă cu vârf pastă harissa
- Sare, piper și lămâie după gust
Mod de preparare lipii:
Într-un bol, am pus făina cernută, sarea, bicarbonatul, uleiul de măsline și iaurtul. Le-am frământat până am obținut un aluat perfect omogen, elastic, care nu se lipește de mâini.
Am acoperit bolul, lăsând aluatul să se odihnească 30 de minute la temperatura camerei.
După scurgerea timpului de repaus, am împărţit aluatul în 10 părți egale, cât de cât, și le-am întins fiecare bucată în formă rotundă, subțire, cu ajutorul unui sucitor.
Sfat: pentru o mai mare precizie puteți folosi cântarul de bucătărie.
Le-am copt într-o tigaie antiaderentă, la foc mediu, câte 1 minut pe fiecare parte, până au devenit ușor rumenite și pe alocuri s-au umflat. La început sunt uşor crocante, dar pe cum se răcesc puţin, devin flexibile.
Mod de preparare pastă de ouă:
Am preparat-o cât timp s-a odihnit aluatul de lipii.
Ouăle le-am tăiat jumătăţi, iar conservele le-am scurs de saramură, respectiv ulei. Însă uleiul nu-l arunc căci îl voi folosi la emulsionarea pastei. Am pus cele 3 ingrediente într-un tocător electric împreună cu iaurtul, pasta harissa şi puţin ulei de la sardine. Cu ajutorul acestui aparat totul se transformă rapid într-o pastă cremoasă. Se poate folosi de asemenea un blender normal, însă se poate și cu un blender de mână.
Pentru ceapa verde, castraveţii, ţelina şi ridichii eu am optat pentru a mă ajuta de un feliator/mărunţitor de legume manual. Dar asta din pură comoditate şi rapiditate a procesului. Am optat pentru a mărunţi astfel legumele pentru a oferi o textură crocantă în pasta de ouă. Bineînţeles că, pentru un proces şi mai rapid, se pot pune şi legumele în tocătorul electric, împreună cu ouăle şi peştele.
Într-un bol încăpător am combinat pasta şi legumele şi am potrivit de sare. Am pus piper şi lămâie după gust.
Sfat: Este mult mai bună dacă stă la frigider măcar câteva ore, dar este la fel de delicioasă şi dacă se serveşte imediat.
Sugestii de servire lipii cu pastă de ouă
Am umplut lipiile cu pasta de ouă sau, pur și simplu, am rupt o bucată de lipie și ne-am înfruptat direct din bolul cu pasta de ouă.
Se mai pot adăuga verdețuri proaspete (rucola, baby spanac) sau legume crude pentru un plus de textură. Lipiile se pot servi reci, ca gustare, sau ușor încălzite la tigaie pentru o masă caldă.
Pasta de ouă se poate servi cu absolut orice fel de lipii sau pe o felie prăjită de pâine, neapărat cu maia .
Poftă bună și spor la gătit!
Să fie cu bucurie!
A voastră, DIANA
Alte idei de rețete aperitiv găsiți și aici.
Cat de rea poata sa iasa pasta asta daca pun doar 4 oua in loc de 10 si las restul ingredientelor neschimbate? Multumesc.
Dragă Mihai, rea cu siguranţă nu o să iasă. Doar o să fie mai intens gustul peştelui.
.
Aştept să revii cu feedback după preparare
Am facut. Foarte bun. Multumiri pentru reteta!
Mă bucur nespus!
Rețeta este foarte versatilă și puteți jongla ușor cu cantitățile sau chiar ingredientele – puteți adăuga sau scoate după bunul plac