Salată Shuba și Salată Mimosa

679

Asăzi este despre risipa alimentară. De fapt de fiecare dată este. Este bine să știm să cumpărăm cumpătat, să gătim tot ceea ce cumpărăm astfel încât să nu aruncăm mancarea. Având în vedere că tocmai ce a trecut Paștele, probabil au rămas prin frigider niște ouă fierte și niște legume pe care le putem folosi la următoarele două salate pe care vreau să vi le prezint astăzi: salată shuba și salată mimosa. Sunt două salate rusești pe care le-am gustat la cumnata mea, eu fiind foarte curioasă în general de mâncărurile specifice fiecărei țări, ea fiind rusoaică. Sunt rețete autentice, așa cum le făcea și mama ei în copilărie. Sper să vă inspire la fel cum m-au inspirat și pe mine.

Ingrediente pentru Salată Shuba:

 • 200 grame cartofi fierți
 • 200 grame file hering in ulei
 • 1 ceapă
 • 150 grame morcovi fierți
 • 200 grame sfeclă fiartă
 • 100 grame maioneză

Ingrediente pentru Salată Mimosa:

 • 450 grame cartofi fierți
 • 250 grame somon copt sau ton bucăți la conservă
 • 1 ceapă
 • 200 grame morcovi fierți
 • 6 ouă fierte tare
 • 100 grame cașcaval
 • 100 grame maioneză

ingrediente pentru salate

Mod de pregătire Salată Shuba:

Primul pas a fost să spăl legumele și să le pun la fiert. Le-am lăsat cam 40-45 de minute la fiert, apoi le-am scurs apa și le-am mai lăsat 10 minute să se răcească, apoi le-am decojit.

pregătire ingrediente

În timp ce acestea au fiert, eu m-am ocupat de hering pe care l-am tăiat în bucăți mici, și de ceapă, pe care am tocat-o și pe ea mărunt.

hering tocat pentru salata shuba

Am dat cartofii, morcovii și sfecla pe răzătoarea mare.

legume rase

Apoi mi-am pregătit forma pentru a monta salata. Am avut o formă de inimioară, de 20cm x 20 cm, pe care am învelit-o în folie alimentară și am pus-o pe un platou.

pregătire forma pentru salata shuba

Apoi am început cu straturile de legume. Primul a fost cel de cartofi peste care am pus putină sare și piper. Apoi a urmat heringul tăiat bucăți. Peste am pus ceapa tăiată mărunt. Apoi am pus un stat subțire de maioneză și am întins bine. Peste am pus morcovii, și peste încă un stat subțire de maioneză.

montare salata shuba 1

Ultimul strat a fosst cel de sfeclă, peste care am pus iar un strat de maioneză.

montare salata shuba 2

Această salată, ca și mimosa trebuie lăsate la frigider câteva ore sau mai simplu peste noapte ca să se îmbine gusturile, așa că direcția ei a fost în frigider pentru a o realliza și pe cea de-a doua.

Mod de pregătire Salată Mimosa:

Am pregătit și aici o formă, numai că una rotundă, de 21 cm diametru. La fel am acoperit-o cu folie și am pus-o pe un platou. La fel ca la shuba, primul strat este cel de cartofi. La mimosa, maioneza este între fiecare strat. Deci după cartofi a urmat un strat fin de maioneză, peste care am pus sare și piper.

montare salată mimosa

Apoi a urmat somonul copt (sau tonul din conservă) făcut bucăți mici.

strat somon salata mimosa

Apoi ceapa tăiată mărunt și un strat fin de maioneză – dacă este prea puternic sau înțepător gustul de ceapă, putem să o punem pentru 2-3 secunde în apă fierbinte, si apoi scursă bine de tot. În acest fel i se duce din gustul tare pe care îl are.

strat ceapa mimosa

Pe urmă am pus morcovii, sare, piper și maioneză. Am ras cașcavalul pe răzătoarea mică și l-am pus peste morcovi.Apoi am curățat ouăle fierte și am separat galbenușurile de albușuri. Am dat pe răzătoarea mică întâi albușurile, am pus un strat peste cașcaval și am mai pus încă un strat de maioneză.

strat albus mimosa

Ultimul strat este cel de gălbenușuri rase, peste care nu se mai pune maioneză.

strat galbenus mimosa

Am pus-o și pe aceasta la frigider până a doua zi.

Cum am servit Salata Shuba și Salata Mimosa:

A doua zi le-am scos cu grijă forma și le-am tăiat ca pe tort. Sunt foarte stabile, iar în secțiune arată super apetisant. Cel mai bine se servesc cu pâine caldă. Sper că v-am făcut poftă.

Cu drag,

Cristina

Alte rețete de salată, aici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close