Dacă doriți să vă surprindeți familia sau pe invitații care vă trec pragul cu ocazia sărbătorilor pascale, puteți pregăti ceva inedit: un tort aperitiv.
O rețetă care cu siguranță va fi apreciată de toată lumea, în special de cei mici care pe lângă faptul că vizual vor fi tare încântați, vor mânca și ceva bun și sănătos.
Ingrediente pentru blaturile de tort
- 4 oua (2 pentru fiecare blat)
- 50 ml de ulei (25 ml pentru fiecare blat)
- 180 gr de făină (90 gr pentru fiecare blat)
- 40 ml de smântână (pentru blatul verde)
- 100 gr de spanac (pentru blatul verde)
- 2 linguri de pastă de tomate și o lingură de smântână (pentru blatul portocaliu)
- 2 morcovi fierți (pentru blatul portocaliu)
- 10 gr de praf de copt (5 gr pentru fiecare blat)
- sare și piper după gust (în fiecare blat)
Mod de preparare pentru blaturi
Blat verde
Într-un robot de bucătărie am mixat spanacul cu smântâna, obținând o compoziție lichidă omogenă.
Pentru acest blat am folosit două ouă și am separat albuşurile de gălbenuşuri. Cu ajutorul unui mixer am bătut albuşurile cu un praf de sare până când am obținut o spumă fermă care nu curge.
Treptat am adăugat apoi următoarele: gălbenuşurile, uleiul și amestecul de spanac cu smântână, în timp ce am continuat să mixez compoziția la o viteză medie.
La final am încorporat făina cu praful de copt și am pus și niște piper măcinat.
Aluatul pe care l-am obținut l-am turnat într-o tavă rotundă (cu diametrul de 15 cm) pe care am tapetat-o cu hârtie de copt.
În cuptorul preîncălzit am copt blatul la o temperatură de 170° pentru aproximativ 20 de minute.
Puteți face și testul cu scobitoarea pentru a vă asigura că blatul este copt.
Blat portocaliu
Pentru blatul portocaliu am urmat exact paşii de mai sus, exceptând faptul că în locul amestecului de spanac cu smântână am pus un amestec (mixat tot la robotul de bucătărie) format din: doi morcovi fierți, două linguri de pastă de tomate și o lingură de smântână.
După ce blaturile s-au copt, le-am lăsat să se răcească și între timp am pregătit crema de brânză.
Ingrediente pentru crema de brânză
- 150 gr de cremă de brânză
- 50 gr de mozzarella rasă
- 80 gr de şuncă de curcan (tăiată mărunt)
- 1 ou fiert dat prin răzătoarea mică
- câteva fire de cepşoară (tocate fin)
- sare și piper după gust
Într-un bol am amestecat toate aceste ingrediente, obținând astfel o cremă delicioasă pe care o puteți folosi și ca o cremă tartinabilă cu pâine prăjită felii, la micul dejun.
După ce blaturile de tort s-au răcit am folosit un cuțit pentru pâine cu ajutorul căruia le-am tăiat în dimensiuni aproximativ egale.
Asamblarea tortului aperitiv
Prima dată am aşezat o felie de blat verde pe care am uns-o cu cremă de brânză, apoi o felie de blat portocaliu pe care la fel am uns-o cu cremă de brânză, continuând tot așa și alternând straturile.
Nu am folosit la tort toate feliile de blat fiindcă nu mi-am dorit să fie foarte înalt.
După asamblarea tortului l-am îmbrăcat într-un strat cu cremă de brânză simplă, fără nimic altceva.
Menționez faptul că această cremă de brânză trebuie să fie de o calitate bună pentru a rămâne fermă și a nu curge.
Am decorat tortul cu firmituri din blatul verde care mi-a rămas și cu crenguțe de cimbrișor lămâios.
De asemenea am făcut și un iepuraș folosind: ouă fierte, boabe de piper, morcovi fierți și cepşoară.
Dacă veți decora tortul împreună cu cei mici, cu siguranță vor fi foarte încântați de întreg procesul. 😊
Înainte de a fi servit trebuie ținut în frigider.
Tortul pe care l-am făcut eu ar fi ideal pentru 4 porții generoase, însă dacă doriți să faceți unul pentru mai multe persoane puteți să măriți cantitățile.
Sper că v-am dat o idee pentru un preparat care s-ar putea regăsi și pe mesele voastre de Paşte, un preparat care pe lângă faptul că arată foarte bine este delicios și sănătos în aceleaşi timp.
Până la o nouă rețetă, vă servesc virtual cu o felie de tort aperitiv.
Vă doresc să aveți parte de sărbători frumoase alături de cei dragi. Multă pace și liniștite sufletească!
Cu drag,
Alte idei de aperitive pentru Paște găsiți și aici.
Wow ce bine arata si ce idee interesanta, Domnisoara Lusa pentru acest tort, sanatos si aratos meritati sa treceti la rangul de Doamna. Daca nu eram luat mai mult ca sigur va ceream eu mana la ce mancare delicioasa faceti.
Citind rândurile dumneavoastră am început să zâmbesc, domnule Dorin. :) Ați fost tare simpatic. Mulțumesc mult pentru aprecierea preparatelor și pentru susținerea dumneavoastră. Multă sănătate și numai bine vă doresc! Sărbători fericite alături de cei dragi!
Un preparat delicios, de efect și foarte sănătos pentru întreaga familie
Sărbători fericite!
Mulțumesc din suflet, Mihaela mea dragă. :) Sărbători fericite alături de minunata ta familie, vă pup și vă îmbrățișez tare de tot. :)
Eram convinsa că mă vei surprinde cu ceva excepțional pentru aceasta sărbătoare importantă Felicitări, draga mea, pentru toate bunătățile m-i-n-u-n-a-t-e ce ne încântă privirea
Paște fericit!
Mulțumesc mult pentru apreciere și pentru cuvintele frumoase. Mi-am dorit să prezint un preparat diferit față de tot ceea ce se găteşte cu ocazia sărbătorilor pascale și mă bucur tare mult că rețeta a fost atât de apreciată. Sărbători fericite și multă sănătate!
Fenomenal acest tort îmi place mult ideea și prezentarea ta plină de culoare și energie
Îți doresc Sărbători frumoase și toate cele bune! Paște fericit!
Într-adevăr este un tort colorat care pe mine personal mă înveselește foarte tare și mă bucur că și pe ceilalți de asemenea. Multă sănătate și sărbători fericite alături de cei dragi!