Surf and Turf pe grătar – însoțit de garnituri ușoare

1K
Surf and turf pe grătar

Aștept atât de mult să vină sezonul de vreme frumoasă, să gatesc în aer liber, și să ne bucurăm de preparate gătite simplu, la grătar, încât 1 Mai este piatra de hotar și semnalul așteptat toată iarna că aprindem focul. Entuziasmul de anul acesta, și oscilarea între un preparate lejer din fructe de mare, sau o adevărată friptură, au dictat singure un Surf and Turf pe grătar, bineînțeles.

Inventat în America secolului 19, iubit pentru opulența lui, apoi considerat chiar kitch un timp, e un preparat fantastic pentru o zi festivă, în aer liber, când și gătitul, și masa, sunt bucurii la fel de mari. Un salsa verde va fi liantul acestor două tipuri de carne atât de diferite, cărora le-am adăugat două garnituri deosebite – nectarine și fenicul la grătar și porumb copt, cu chilli și lime. 

Primul grătar adevărat din an trebuie să fie de sărbătoare, să începem sezonul frumos, iar cu rețeta noastră specială, avem un început de sezon fabulos. 

Ingrediente pentru Surf and Turf pe grătar

 • O bucată de carne de vită maturată pentru steak (o felie pentru fiecare portie)
 • Creveți cruzi (3 pentru fiecare porție)
 • Ulei de măsline
 • 2 căței de usturoi
 • Câte o legătură de ierburi aromatice, proaspete
 • Sare grunjoasă
 • Piper proaspăt râșnit
 • Ierburi uscate 
 • Lămâia

Ingrediente pentru garnituri și salate

 • 3 nectarine, nu foarte coapte
 • 2 știuleți de porumb
 • Un fenicul
 • Lime
 • Câteva fire de coriandru proasăt
 • Ardei iuți, proaspeți
 • Condimente
 • Ulei de măsline
Ingrediente pentru surf and turf

Metoda de pregătire Surf and Turf pe grătar

Surf and Turf – steakul și frigăruile

            Am lăsat carnea să ajungă la temperatura ambientală, și am condimentat simplu, cu sare, piper și câteva picături de ulei de măsline. Am încins grătarul, și am fript carnea pe ambele părți, până când temperatura în mijlocul fripturii a ajuns la 60 de grade. Am odihnit bine carnea, acoperită cu folie de aluminiu. 

steak pe grătar

Am curățat creveții, și i-am așezat pe frigărui individuale, câte trei, nedecorticați. I-am marinat în ulei de măsline și usturoi pisat și ierburi aromatice cam 10 minute, și i-am prăjit pe grătar câteva minute, doar până au devenit opaci, și au primit o culoare minunată de coral. 

Garniturile 

            Am tăiat nectarinele în jumătate, le-am scos sâmburii și le-am pus direct pe grătar 3 minute; le-am întors o singură dată, și le-am mai lăsat cam același timp; odată coapte, și cu linii delicioase de grătar, le-am acoperit cu folie de aluminiu și le-am lăsat să se odihnească; s-au mai înmuiat puțin și au devenit suculente. 

            Am taiat felii feniculul, și l-am prăjit pe gratar, până când s-a înmuiat și avea și el urme de ușoară caramelizare. 

piersici pe grătar - garnitură pentru surf and turc
fenicul pe grătar - garnitură pentru surf and turf

            Am pregătit un sos din ulei de măsline, sucul și coaja răzuită mărunt a unei limete, sare, piper, chilli mărunțit, ardei iuți felii. Am fiert știuleții și i-am pus câteva minute pe grătar, expunând toate părțile rapid, fără a-i deshidrata complet; am urmărit o textură de porumb copt la grătar în exterior, cu moliciunea variantei fierte doar, în interior. Le-am turnat sosul de cilli și lime peste, și frunze proaspete de coriandru. 

sos pentru porumb
porumb copt

          Din ierburi aromate, ulei de măsline, lămâie și condimente am pregătit un salsa verde, vibrant și proaspăt. Eu am găsit leurdă, mentă, anason, chives, oregano, pătrunjel, rozmarin).

ierburi aromate
salsa din ierburi aromate

Cum am servit Surf and Turf?

Am servit pe un platou de lemn surf & turf-ul meu la grătar; creveții au rămas pe frigărui, friptura a fost tăiată felii și condimentată cu sare grunjoasă, piper proaspăt râșnit și salsa verde, și garniturile la îndemâna tuturor. 

surf and turf la grătar

Un început fantastic de sezon de gătit afară, și savurat preparate la grătar, pe terasă. Sper ca acest minunat surf and turf să își găsească locul și în repertoriul vostru de vară. Va încânta cu siguranță și va transforma mesele afară în experiențe deosebite!    

Cu drag, Cristina

Mai multe preparate cu carne găsiți aici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close