Bouilli de viţel sau tocană de coadă de viţel

742

bouilli de vițel

Din punctul meu de vedere cea mai faină bucată de carne ce se poate asocia cu un vin bun, pentru că aceasta este provocarea lui chef Adrian Hădean de săptămâna aceasta(„Potrivit cu un vin bun”) este carnea de vită.

Trebuie să recunosc că am fost reticentă, ca mulţi alţii poate, în ceea ce priveşte această bucată de carne. Şi mai trebuie să recunosc că cei apropiaţi m-au inspirat.

Şi ca să nu vă mai ţin în suspans, este vorba despre coada de viţel. Am cumpărat coada de viţel de la măcelăria din piaţă şi nu am regretat.

Am ales să gătesc bouilli de viţel sau tocană de coadă de viţel sau rasol de coadă de viţel, cum doriţi voi să îi spuneţi şi sper că v-am inspirat.

Este o reţetă de inspiraţie franţuzească, dar adaptată într-o notă personală. Condimentată cu dafin, boabe de piper şi usturoi se poate servi în două feluri: mai întâi supa în care, după ce am scos carnea şi legumele am adăugat tăiţei şi am mai fiert 5 min şi, separat, legumele şi carnea alături de sos.

Pentru acest minunat bouilli de vițel avem nevoie de următoarele ingrediente:

Pregătire coadă de viţel

  • 1 coadă de viţel, 1-1,5 kg
  • 1 ceapă roşie
  • 4-5 căţei de usturoi
  • 2-3 frunze de dafin
  • câteva boabe de piper, cimbru, rozmarin

Pregătire legume

  • 3 cartofi noi sau vechi, ce aveţi prin casă
  • 1/4 bucată de ţelină
  • 1 păstârnac
  • 1 pătrunjel
  • 3 morcovi
  • 1/4 bucată de manioc
  • 1-2 tije de apio
  • câteva roşii cherry
  • sare, piper după gust.

 

ingrediente bouilli de vițel

Cum am început?

După ce am curăţat coada de viţel am pus-o într-o oală, am adăugat apă astfel încât să acopăr carnea şi am adus la punctul de fierbere, totul la foc mic.

pregătire coadă de vițel

Am îndepărtat spuma, moment în care am adăugat ceapa roşie, usturoiul, foile de dafin şi boabele de piper, cimbru şi rozmarin.

În ciuda faptului că mă aşteptam să fiarbă mai greu, a fiert relativ repede, în cam 1,5-2 ore la foc mic. Probabil şi oala m-a ajutat foarte mult fiind sub presiune, dar nu acea oală pe care o ştie toată lumea. Sau poate coada de viţel fragedă, sau poate ambele.

Cum am procedat cu legumele?

Bineînţeles le-am curăţat, le-am spălat şi le-am tăiat cuburi mai mari, se pot tăia cum doriţi şi după ce apa din oală a atins punctul de fierbere am adăugat şi legumele, puţină sare şi le-am fiert pentru 15 min. Am preferat să le fierb separat pentru a micşora timpul de preparare, chiar dacă vorbim doar de 15 min. Altfel putem scoate carnea din oală după ce a fiert, adăugăm legumele şi fierbem 15 min, depinde cum doriţi.

pregătire legume

Cum am asamblat bouilli?

După ce carnea şi legumele au fiert, într-o tavă ceramică am aşezat întâi legumele, apoi carnea, am presărat sare şi piper după gust, am presărat unt şi un dressing dintr-un polonic din zeama de carne, 1 polonic din zeama de legume, usturoi verde şi totul la cuptor pentru 30-60 minute până capătă culoare.

 

asamblare  

Cum am servit bouilli de vițel?

Cald, într-un vas ceramic alături de legume peste care am turnat sosul din tavă.

Mai puteţi servi alături de sos de hrean sau sos de muştar şi nu uitaţi de paharul de vin roşu, roze sau alb, după preferinţe.

servire bouilli de vițel

Eu nu l-am pus în poză tocmai pentru a face poftă şi celor mici. Pe dumneavoastră vă rog să vă imaginaţi paharul de vin alături de acest minunat bouilli sau să incercaţi reţeta care de altfel este foarte simplă şi foarte gustoasă, alături de un pahar de vin bun.

Până la următoarea reţetă vă doresc poftă bună şi vă mulţumesc pentru că mă urmăriţi şi pentru susţinere!

Monica

Alte rețete cu carne de vită, aici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close