Tartă de ciocolată cu portocală și alune sărate

328

Când vara nu ne bate la ușa și avem parte de un anotimp ploios și bacovian, mă gândeam să împărtășesc cu voi o tartă de ciocolată pentru a aduce zâmbetul pe fețele noastre că și cum ar fi tot timpul vreme însorită.

Pentru blat am folosit:

 • 230 grame făină
 • 20 grame cacao
 • 110 grame unt 80% grăsime
 • Un vârf de sare
 • O linguriță de zahăr pudră
 • 1 ou

Pentru compoziția de ciocolată am folosit:

 • 100 grame ciocolată amăruie 70%
 • 100 grame ciocolată cu lapte
 • O jumătate linguriță esență vanilie
 • Zestul de la o portocală
 • Sucul de la o jumătate de portocală sau de la una întreagă
 • 200 ml frișcă lichidă 30% grăsime

Pasul 1

Am început prin a amesteca făina cu cacao, sare , zahărul pudră, după care am adăugat untul tăiat bucățele și am început să încorporez untul cu mâna până când compoziția devine sfărmicioasă. După ce am terminat de încorporat untul, am adăugat oul și am început să amestec bine. Am pus amestecul pe blatul de lucru presărat cu făină și am început să formez o bilă după care cu podul palmei se apasă tare de la un capăt la celălalt pentru a ne asigura că untul se încorporează perfect. La final am format un cilindru din aluatul rezultat, l-am învelit in hârtie de copt și l-am pus la frigider pentru 30 min:

Pasul 2

După cele 30 minute de stat la frigider, am scos aluatul și l-am întins cu ajutorul unui sucitor până am ajuns cu el la o grosime de 5 mm. Cu ajutorul sucitorului se învelește aluatul pe el pentru a ne putea fi mai ușor de mutat într-o formă de tartă. Dacă aluatul se rupe nu vă panicați, acesta se poate corecta direct în formă de tarta. După ce am făcut formă de tarta, am dat-o pentru încă 10 minute la frigider:

Pasul 3

Următorul pas stă în coacerea aluatului și pentru asta am preîncălzit cuptorul la 180 grade celsius. Cu ajutorul unei furculițe am înțepat aluatul în mai multe locuri, iar apoi am pus peste acesta o greutate pentru a nu îl lasă să crească în coptor. Aluatul se dă la cuptor pentru 20-25 minute.

Pasul 4

Cât timp aluatul se va coace în cuptor ne putem apuca de cremă. Într-o oală mică punem frișcă lichidă și o lăsăm la foc mic până această începe să facă bule de fierbere pe margine. Urmează să adăugăm ciocolată tăiată bucățele în frișcă încălzită și amestecăm până când această se încorporează total și devine o cremă lucioasă. La final adăugăm esență de vanilie, zestul de portocală, sucul de portocală și amestecăm bine. După ce avem aluatul copt și răcit putem să turnam compoziția în el, iar apoi tarta va merge la frigider pentru un minim de 2 ore:

Pasul 5

Urmează decorarea tartei, cu frișcă, cerculețe făcute din ciocolată topită, zest de portocală și puțină mentă, iar in centrul vor fi puse alunele sărate pentru a creea astfel combinația dintre dulce și sărat:

Să aveți poftă!

Cu mare drag,

Daniel

 

Join the Conversation

 1. Pozele ma fac sa imi lase gura apa. Chiar trebuie incercata si pare destul de simplu de facut.

 2. Arata bine si este o buna combinatie de gatit acum, la sarbatorile de iarna.

 3. Lory Lory says:

  Maine o incerc, arata asa apetisant! Multumim pentru reteta!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Close
AdiHadean.ro © Copyright 2023. Toate drepturile sunt rezervate.
Close