Îmi place mult să merg la piață. Mai ales duminica dimineața, când aerul e încă răcoros, iar tarabele sunt pline de culori și arome. Nu plec niciodată cu o listă clară. Mă las inspirată de ce găsesc proaspăt, de ce legume îmi zâmbesc, de ce îmi recomandă producătorii pe care deja îi cunosc, dintre legături de leuștean și roșii pătate de soare. Îmi place să schimb două vorbe cu oamenii care își vând produsele, să gust un fruct, să miros o roșie bine coaptă, pipăi un păstârnac dolofan și să plec cu un coș plin, fără să știu exact ce voi găti, dar cu certidinea că va fi bun.
Duminica trecută a fost una dintre acele zile în care mi-a fost clar ce gătesc abia când am ajuns acasă și am despachetat: iepure proaspăt tăiat, legume de vară, roșii de grădină cu gust adevărat, conopidă mare și desigur, toate ierburile aromatice pe care le-am găsit. Așa s-a născut un prânz de duminică liniștit: friptură de iepure la cuptor, cu legume și vin, un sufleu gratinat de conopidă și o salată simplă de roșii. Totul a pornit de la ce-am găsit în piață.
Friptură de iepure în vin cu sufleu de conopidă și salată de roșii
Ingrediente friptură de iepure cu legume și vin
- 1 iepure porționat
- 2 cepe roșii mari
- 2 morcovi
- 1 păstârnac
- 6 căței de usturoi
- 2 linguri de ulei de măsline
- 250 ml vin alb sec
- Ierburi aromatice (rozmarin, tarhon)
Ingrediente sufleu gratinat de conopidă
- 1 conopidă mare
- 100 g smântână grasă
- 100 g parmezan răzuit
- 2 ouă
- Chives și tarhon
Ingrediente salată de roșii de grădină cu ceapă roșie
- 3 roșii mari, de grădină, bine coapte
- O ceapă roșie
- 1 linguriță de chives tocate
- Ulei de măsline extravirgin
Mod de preparare friptură
Am curățat legumele și le-am tăiat în bucăți mari – nu trebuie să fie perfecte, dar să se simtă în farfurie. În mod normal aș fi încins o tigaie mare și aș fi rumenit bucățile de iepure pe toate părțile, doar cât să prindă culoare. Dar pentru că e vară, într-o zi relaxată am ales o scurtură, așa că am pus totul într-o tavă încăpătoare, cu ulei de măsline – prima dată legumele, apoi am așezat carnea peste ele, am adăugat usturoiul zdrobit, ierburi proaspete, sare, piper și vinul alb.
Am acoperit totul cu folie de aluminiu și am dat tava la cuptor, la 180°C, pentru două ore. Spre final, am îndepărtat folia ca să se rumenească ușor. Carnea a ieșit fragedă, legumele moi, iar legumele foarte moi, le-am pasat pentru un piure dens, delicios.
Modul de preparare al sufleului:
Am desfăcut conopida în buchețele și am fiert-o în apă cu sare și puțin lapte până s-a înmuiat, dar a rămas ușor fermă. Am scurs-o bine, apoi am pasat-o grosier – nu piure, ci cu textură. Am amestecat-o cu smântâna, ouăle bătute, parmezanul ras, frunze de tarhon și chives tocate mărunt. Am asezonat cu sare și piper alb. Am uns forme mici de cuptor cu ulei de măsline, am pus amestecul și am presărat deasupra puțin parmezan. Am dat la cuptor 15 minute la 190°C, până a prins o crustă aurie și apetisantă. A fost perfect – moale, cremos, cu gust intens de conopidă coaptă.
Modul de preparare al salatei:
Am tăiat roșiile felii groase și le-am presărat cu puțină sare. Am adăugat ceapa tăiată felii foarte subțiri, cu mandolina, și chives proaspăt. Un strop de ulei bun și nimic altceva. O salată delicioasă și gustul de roșii de vară de care mă bucur cel mai mult în plin sezon.
Cum am servit această friptură?
Când am pus totul pe masă, am realizat că prânzul ăsta e o combinație de intuiție, de sezon, de ce mi-a oferit piața și de bucuria de a găti fără planuri stricte. Carnea de iepure era moale, legumele aromate și dulci de la vin. Sufleul avea crustă crocantă și interior catifelat., într-un contrast minunat. Iar salata – proaspătă, ușor acrișoară, exact cât trebuie ca să echilibreze farfuria mea.
Pentru că aceasta rețete de friptură e o rețetă foarte versatilă, puteți folosi orice legume aveți în casă sau găsiți în piață. Cartofi noi, dovlecei, sfeclă, ciuperci – toate merg bine, dacă sunt coapte împreună cu carne și ierburi. Sufleul poate fi și din broccoli, sau chiar din dovleac copt. Important e să fie proaspăt, de sezon, local.
Vă invit să mergeți în piață fără listă, să vă lăsați inspirați de culori și de mirosuri, să puneți în coș ce vă atrage și să transformați totul într-un prânz simplu și gustos. E unul dintre cele mai frumoase moduri de a găti – din ce găsești, nu din ce plănuiești. Și cine știe? Poate duminica viitoare o altă legumă o să vă spună ce să gătiți.
Cu drag, Cristina
Alte rețete cu iepure găsiți și aici.