Ice Tei

403

001

În fiecare an fără să ştiu exact când, doar într-una din serile de început de vară, când se nimereşte să plouă şi să adie vântul, apuc să simt mirosul de tei înflorit. Acum când scriu textul ăsta simt miros de tei înflorit, deşi e două noaptea, n-a plouat, vântul nu mai adie şi florile de tei stau uscate prin vreo pungă în dulap ori într-un mănunchi de neuroni din sistemul meu limbic, aşteptând să le folosesc ori de câte ori mă loveşte nostalgia acelui miros. Ce copilărie tristă trebuie să fi avut cei ce n-au simţit măcar odată gustul ceaiului de tei cald cu un strop de lămâie, o felie de pâine arsă pe plită unsă cu unt şi spoită cu gem de prune.

002
În douăzeci şi şase de ani cred că am gustat o singură dată ice tea. Nici după ceaiurile verzi sau negre nu mă dau în vânt. Am încercat tot felul de blenduri în ambalaje pretenţioase şi cu denumiri interesante şi n-au reuşit să mişte în mine nimic. Ţăranul din mine strigă după simplitate. Fără ambalaje şi plicuri de hârtie udă, fără şrotul ăla în care nu poţi să identifici nimic, fără ustensile pretenţioase şi inutile. Mie-mi place ceaiul în ibric ori oală pe foc. Un litru de apă bună, 4 linguri de zahăr, adică 120 de grame, căci oi fi eu ţăran, dar cofetarul din mine insistă să cântărească. Când zahărul s-a dizolvat iau oala de pe foc şi adaug o mână de flori de tei (40 de grame). Zece minute sunt suficiente să se întâmple tot ce trebuie în oala aia acoperită cu un capac. Mai puţin şi o să fie palid la culoare şi la gust. Prea mult şi o să se transforme într-o zeamă apară şi maronie.

003

După ce-aţi obţinut ceaiul perfect umpleţi o carafă cu gheaţă, frunze de mentă, câteva flori de tei şi felii de lămâie. Atât! Orice altceva în această supă complexă de arome ar fi redundant.
E prima oară când beau ceaiul ăsta rece, dar vara-i lungă şi punga cu flori de tei plină, iar socata începe să devină un clişeu.

004

Text&Foto: Mircea Banu

http://desertologie.blogspot.ro/

Join the Conversation

  1. Oana Ramona says:

    Eu spre deosebire de tine, Mircea, ador bauturile reci, fie vara, fie iarna… iar unele din ele le transform chiar in gustari sau „cina” avand in vedere temperaturile din ultimele zile… imi plac fie dulci, fie sarate… Din seria de bauturi reci, imi plac la nebunie cele pe baza de iaurt… ador Ayranul pe care il transform nu odata dupa inspiratia de moment… dar si Lassi-ul… preferatele mele find cel cu cardamom, anason stelat si miere… sau cel cu mango si ghimbir… Si acum ma roade asa o curiozitate daca tie cumva iti plac, si daca da care sunt combinatile tale preferate? :)

  2. Claudiuss says:

    O bautura reconfortanta mai alaturi de ceaiul pe care il beau in fiecare dimineata si seara…(ceai „relaxant ” facut de „Farex” Orastie,cu 1-2 lingurite de miere si 1/2 lamaie ,din care 1 felie taiata inainte de strarcere in cana de ceai…

  3. Domnule Hadeanu,poate aveti cateva idei de bauturi cu fructe congelate sau ce pot sa fac cu florile de soc uscate in afara de suc de soc Multumiri anticipate!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close