Gnocchi. Gnocchi altfel, pentru un brunch de vară, cu prietenii vegetarieni care îți cer ceva nou. Ceva ce nu au mai mâncat, nu au mai văzut. Așa că ei s-au instalat frumos undeva la umbră cu limonada în față, iar eu mă duc liniștit la cele 50+ grade din bucătărie. Dulce penitență. Dar n-am cum să nu răspund unei astfel de provocări. Mai ales că încerc să gătesc cu produse de sezon, iar rețeta de azi e numai bună pentru asta.
Ingredinete pentru gnocchi cu sfeclă
Crema de morcovi cu usturoi și caju
- 60 de grame de nuci caju puse la înmuiat cu o seară înainte
- 200 de grame de morcovi (din grădină) curățați și fierți în apă cu sare
- 3 linguri de ulei de măsline aromatizat cu usturoi
- 2-3 linguri din apa în care au stat nucile la înmuiat
- 3 căței de usturoi tocați mărunt
- un vârf de cuțit de boia afumată de calitate
- un vârf de cuțit de chilli
- sare și piper
Gnocchi:
- 100 grame de cartofi fierți
- 80 g de făină
- căpățână de sfeclă roșie (din grădină)
- Sare și piper
Pentru servire am mai prăjit panglici de zucchini (din grădină) în ulei de măsline cu usturoi
Instrucțiuni
Gnocchi cu sfeclă
Am pus cartofii la fiert în apă cu sare, cu tot cu coajă.
Am curățat sfecla și am dat-o pe răzătoarea fină. Apoi am trecut-o prin robotul de bucătărie până am obținut o pastă fină. Am dat deoparte.
După ce au fiert cartofii, i-am lăsat câteva minute să se răcească puțin. Apoi i-am decojit și i-am zdrobit cu o furculiță într-un bol.
Am adăugat peste pasta de sfeclă și am amestecat bine până când piureul s-a făcut mov. Apoi am cerut făina peste și am frământat totul aproximativ 5 minute.
Am presărat făină pe masa de lucru și am împărțit aluatul în două părți egale. Apoi le-am întins prin rulare cu podul palmei până am obținut grosimea de aproximativ 1 cm.
Cu un cuțit bine ascuțit am tăiat bucăți nu mai mari de 1-2 cm. Pe care le-am rulat pe furculiță ca să le dau forma de gnocchi, cea cu striații. Mă rog, cel puțin am încercat.
Am pus apă cu sare la fiert și am fiert gnocchi până s-au ridicat la suprafață. I-am scurs și i-am dat deoaprte.
Crema de morcov
Am curățat morcovii și i-am pus la fiert în apă cu sare.
După ce au fiert, i-am pus împreună cu restul ingredientelor în robotul de bucătărie și am mixat totul pentru 2 minte. Apoi am crema astfel obținută printr-o sită ca să fie și mai fină.
Între timp am prăjit panglicile de zucchini și le-am dat deoaprte. Gata!!!
Am servit crema de morcov cu gnocchi și zucchini alături de o minuăție de selecție de roșii din grădină. Că doar e timpul lor.
Să fiți sănătoși!!!
Alte idei de rețete cu gnocchi găsiți și aici.