Razalăi – paste de casă

831

Li se spune, în unele zone din Ardeal, razalăi. De fapt, sunt niște paste de casă de mici dimensiuni, cu formă oarecum incertă, obținute fie prin trecerea aluatului printr-o strecurătoare, fie prin trecerea aluatului printr-un dispozitiv special dedicat acestui scop. Razalăii sunt buni lângă mâncărurile cu sos (diverse fripturi), lângă câte o tocană sau chiar într-o zamă mai deasă. Fac parte din moștenirea austro-ungară, care pe noi nu doar că nu ne încurcă, ci ne chiar încântă cu multele sale delicii. Rețetele sunt multe, eu vă dau doar una:

razalai

Ingredientele pentru 6 porții generoase: 6 ouă mari, 500 g făină, 100 ml ulei, 100 ml apă rece (dacă e necesar, în funcție de făină și consistența aluatului), 5 g sare, 2 linguri pătrunjel tocat, 100 g unt.

paste de casăPrepararea e simplă: pune ouăle, făina, sarea și uleiul în blender. Mixează un minut. Dacă aluatul e prea consistent (trebuie să fie puțin mai gros decât cel de clătite), adaugă apă și mai mixează puțin. Scoate aluatul din blender și amestecă în el pătrunjelul tocat mărunt. Pune o oală cu multă apă la fiert, cu două linguri de sare. Când clocotește apa, așază o strecurătoare (de paste) peste oală și toarnă aluatul în strecurătoare. Forțează aluatul să iasă prin găuri și să cadă în apa clocotită, folosind un tel. Pastele sunt fierte când se ridică toate la suprafață. Scurge apa de pe ele. Păstrează-le la rece, stropite cu puțin ulei. Încălzește-le cu unt înainte de folosire. Să fii sănătos.

paste de casă

Join the Conversation

  1. :) suna la fel cu tocmageii moldovenesti :) doar ca aia sunt picurati cu lingura/furculita in lichidul fierbinte

    1. Ma bucur sa „aud” ca mai stie cineva cuvantul tocmagei. In copilarie am mancat de cateva ori, facuti cu lapte. Un deliciu! Poate voi incerca si eu intr-o buna zi. Doar ca modul de prepareare, din cate imi amintesc, era usor diferit!

    2. Andreea -Ligia Nita says:

      In sudul Dobrogei se numesc colarezi si se pregatesc cu lapte si zahar (precum orezul cu lapte).

  2. Si eu fac acești razalai ,insa am un aparat lăsat de la bunica ca o strecuratoare ,e foarte utila,eu patrunjelul il pun la sfârșit cu un pic de coaja de lămâie sau zeama,oricum e bun:)

  3. Alexa Georgeta says:

    iti multumesc din suflet ptr. reteta , ceva nou ptr. mine ,sa aveti pofta buna.

  4. In Germania se numesc SPÄTZLE. In Bayern se mananca ca fel principal, cu branza si cu ceapa prajita, nu ca aia de fasole batuta, ci aia uscata, maronie. Sau ca garnitura la mancare de carne cu sos. Fabulosi, anyway. Copii se dau in vant dupa ei, ca na, pastaaaaa! :-)

  5. Este o placere ca atunci cand deschid computerul
    sa gasesc o noua reteta.Stiu ca va fi „ceva bun” pentru care, va multumesc.

  6. dorina caramel says:

    Bunica mea facea acreste paste cu lapte ,dulci cu zahar si vanilie ,o bunatate

  7. Eu nu ma pricep deloc la bucatarie. Absolut deloc desi ma straduiesc. Dar singurele retete care imi ies, sunt cele de aici. Cum sa fie asta oare? :)

  8. In Maramureș in vremurile de dinainte de 89 razalaii erau un substitut((înlocuitor) pt orezul care era pe rație si nu se găsea
    Rețeta clasica de razalai presupunea un aluat mai tare, care efectiv se dădea pe răzătoarea mare clasica iar ulterior se usca pe un ziar pus pe dulap sau in cuptorul sobei de lemne din mediul rural
    Razalaii de dinainte de 89, de care îmi amintesc eu, se foloseau in loc de taitei in supe, in loc de orez in ardei umpluți sau in loc de orez in sarmale

    Acești razalai erau un pic diferiți de razalaii din articol si care aduc mai mult cu un aluat moale care trece prin stecuratoare si care tine de bucătăria germana

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close