Plăcintă ciufulită sau ruffled pie – un desert ușor

960

Dragilor, astăzi avem o propunere tare faină pentru voi, o plăcintă ciufulită sau ruffled pie. O plăcintă tare gustoasă, crocantă, cremoasă și aromată. În opinia mea, este chiar o plăcintă perfectă de luat la picnic. Această plăcintă are nevoie de două faze de coacere. Dar credeți-mă, merită toată atenția și grija, deoarece rezultatul este unul tare magnific. Foile de plăcintă sunt crocante la suprafață iar crema din lapte cu ouă  este absolut delicioasă. Partea faină este că foile de plăcintă le găsiți în orice magazin, deci aveți de făcut doar crema de la 0, hmm, nu sună rău! Dacă vă tentează și pe voi un desert gustos, aveți ingredientele și metoda de preparare mai jos. 

Ingredientele pentru plăcintă ciufulită:

  • 400 g foi de plăcintă
  • 120 g unt topit
  • Extract de migdale și de vanilie
  • 175 g zahăr brun sau alb
  • 1 praf de sare
  • 40 g mix de fructe 
  • 4 ouă
  • 200 ml lapte
  • 200 ml smântână pentru frișcă 
ingrediente

Metoda de preparare pentru plăcintă ciufulită:

Pentru început mi-am pregătit tava unde voi face plăcinta, am uns-o bine cu unt și am pus o hârtie de copt înăuntrul tăvii.

pregătire foi de plăcintă

Am luat foile de plăcintă, pe rând, și le-am uns cu untul topit, fiecare foaie față-verso. Prima foaie am așezat-o pe toată suprafața tăvii și a doua la fel, ca să fie de susținere. După care pe celelalte le-am împăturit ca pe un evantai și le-am aranjat cât mai „ciufulit” posibil. 

montare foi de plăcintă

Această plăcintă are nevoie de coacere în două etape, prima etapă este cea în care am copt foile separat și a doua coacere este cea în care am pus foile împreună cu crema, la copt. Dacă nu ar exista prima coacere, atunci foile ar rămâne crude și s-ar înmuia și mai tare de la cremă. 

Prima coacere, după ce am terminat de uns toate foile și de aranjat în tavă. Am băgat totul la cuptor, la 175℃, fără ventilație, timp de 20 de minute sau până când toate foile sunt aurii, fără să le ardem. 

coacere foi de plăcintă

Preparare cremă pentru plăcintă ciufulită

Pentru crema de plăcintă, am amestecat următoarele ingrediente împreună, în această ordine: ouăle întregi, zahărul, smântâna pentru frișcă, laptele, un praf de sare și esențele de migdale și vanilie (după gust), din experiența mea esența de migdale împreună cu aromele fructelor este absolut minunată. Am amestecat totul cu un tel de mână, când am pus conținutul acesta peste foile coapte m-am folosit de o sită de bucătărie, ca să fie crema cât mai fină. 

preparare cremă

După ce am pus crema, am așezat deasupra acesteia toate fructele din  bol, precum căpșune, afine și zmeură, bineînțeles, voi puteți să folosiți orice fel de fructe aveți la îndemână.

coacere plăcintă cu fructe și cremă

Pentru a doua coacere, am pus plăcinta la cuptor, la 175℃ timp de 30 de minute, plus încă 15 minute la 190℃, am verificat la final crema, aceasta trebuie să fie bine închegată. 

plăcintă ciufulită

Cum am servit acest desert?

Am scos plăcinta din cuptor și am lăsat-o la răcit, în opinia mea, această plăcintă ciufulită este mega delicioasă, perfectă pentru un picnic gustos, ușor de tăiat după ce se răcește și se poate servii cu niște nucă deasupra, fistic și zahăr pudră. 

servire plăcintă ciufulită

Spor la gătit, 

Ioana

Alte idei de deserturi, aici.

Join the Conversation

  1. O minune de rețetă. Rog îmi puteți indica diametru tăvii în care se coace. Mulțumesc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close