Vă propun o rețetă foarte distractivă pentru piticii de toate vârstele, însă pe care o putem găti pentru toată familia – chifteluțe crocante de curcan, într-o crustă de pesmet, care ascund în interior și legume (iar amestecul cu legume le face mult mai puțin dense, deci ușoare și aerate), cu un orez colorat cu legumele preferate (mazăre, porumb sunt întotdeauna în topul preferințelor), ca niște mici bijuterii, și o mini salată de castravete cu lămâie și ierburi.
Acasă mâncarea e sănătoasă, nutrivitivă, din ingredient alese cu grijă. Cu atât mai mult când gătim ceva pentru cei mici, suntem foarte atenți să le oferim o masă completă, echilibrată, folosind și moduri de gătire corecte. Dar planul ăsta nu e bun decât pentru adulți – aceeași mâncare sănătoasă trebuie neapărat să fie apetisantă, colorată, nostim de mâncat pentru a entuziasma și copiii.
Rețeta nu e doar delicioasă, ci se și pregătește foarte repede și ușor, așa că va deveni cu siguranță una la care vă veți întoarce foarte des, variind legumele sau felul de carne, în funcție de sezon.
Ingrediente pentru chifteluțe crocante, orez și salată
- 250 g carne tocată de curcan
- 2 morcovi
- Un dovlecel
- 50 g pesmet
- 100 g orez arborio
- 250 ml supă
- Un știulete de porumb
- Un ardei gras roșu
- O legătură de ceapă verde
- 50 g mazăre
- 2 catraveți
- O lămâie
- Ulei de măsline
- Ierburi aromatice
- Sare și piper
Modul de preparare
Chifteluțele crocante de curcan cu legume
Pentru chifleluțe, am răzuit pe răzătoarea mare morcovul și jumătate de dovlecel, și am tocat pătrunjel. Am amestecat carnea tocată împreună cu legumele rase, patrunjel, frunzulițe de cimbru, pesmet (eu am ales unul din pâine cu maia), și am condimentat simplu, cu sare și piper. Am obținut un amestec omogen, dar nu foarte dens.
Am format în mână chiftele rotunde și frumoase, de mărimea unei mingi de ping pong, pe care le-am dat prin pesmet, pentru a le oferi o crustă crocantă, care le va face foarte speciale. Din cantitatea de carne pe care am folosit-o, am obținut 16 chiftele perfectă ca mărime.
Am evitat să le prăjesc în baie de ulei, așa că le-am prăjit în friteuza cu aer cald timp de 20 de minute – au devenit crocante și aerate, absolut perfecte.
Orezul colorat cu legume
Am ales un orez arborio, pentru că deși nu gătim rizotto, am vrut o consistență între orzul fiert bob cu bob, specific preparatelor asiatice sau potrivit salatelor, și un rizotto. Așa că metoda de gătire și felul de orez ales au oferit chiar asta – o garnitură un pic „legată”, fără a fi însă lipicioasă.
Am tăiat rondele câteva fire de ceapă verde, iar un morcov și o treime de ardei roșu au devenit cubulețe; am folosit și boabele de la o jumătate de știulete de porumb (era destul de mare). Cantitatea de legume se poate desigur aproxima pentru a obține raportul preferat între orez și legume – rețeta e foarte permisivă și adaptabilă. Am fiert în oala sub presiune o linguriță de ulei de măsline, orezul și legumele, condimente și câteva rămurele de cimbru proaspăt în supa de pui. Gătirea sub presiune a durat doar 10 minute, timp în care supa a fost absorbită de orez. Am scos rămurelele de cimbru după gătire.
Mini salata de castraveți cu lămâie și ierburi
Salata asta aduce un element proaspăt și răcoritor, care balansează foarte plăcut cremozitatea orezului, și oferă și un contrast de temperatură. Atât castravetele cât și lămâia oferă o explozie de prospețime apetisantă salatei.
Am tăiat castraveții cu un decojitor de legume, și am obținut niște panglici delicate. Le-am adăugat mărar tăiat foarte fin, chives delicate, și coajă de lămâie răzuită foarte fin, pentru un parfum îmbietor. Am adăugat un praf de sare, câteva picături de ulei de măsline și lămâie stoarsă, și am amestecat delicat.
Cum am servit aceste chifteluțe crocante de curcan cu orez colorat și salată de castraveți
Am așezat chifletuțele crocante peste orezul colorat, și am răzuit fin încă puțină coajă de lămâie. Am servit mâncarea fierbinte, lângă salata rece, pentru un minunat contrast de arome și temperatură.
Încercați să tentați micii năzdrăvani cu rețeta asta – vor adora chifteluțele crocante, perfecte de ronțăit direct din mână, orezul atât de nostim și colorat, și salata paorapătă cu parfum de lâmăie. Sunt sigură că va deveni o rețetă de referință, pe care o puteți adapta de fiecare dată, pentru a nu deveni un fel plictisitor.
Cu drag, Cristina.