Clătite bucovinene, e ceea ce am ales azi pentru tema care acoperă această minunată zonă din România, Bucovina. Pentru cei care mă cunosc, clătitele sunt în top 3 feluri de mâncare pe care nu le suport. Așa că tema a venit ca o adevărată provocare pentru că deja gătisem hribi, ciorbă rădăuțeană am tot văzut, au mai rămas clătitele. Asta ca să pot rămâne în zona mea vegetariană, bucătăria bucovineană e destul de variată, dar cu multă carne. Cam ca toată bucătăria românească.
Așa că după o documentare scurtă, iată-mă făcând clătite. Clătite umplute cu multă brânză, acoperite cu smântână și încă câteva ingrediente. Iar dacă reușești să iei ingrediente de ”casă” ești norocos. Bucuria iubitei, care iubește clătitele direct proporțional cu dezinteresul meu pentru ele.
Ingrediente clătite:
- 550 ml lapte gras, la temperatura camerei
- 50 g de unt (am folosit ghee) pe care l-am lăsat să se topească
- 3 ouă
- 250 g de făină (am folosit făină integrală)
- 1 vârf de cuțit de sare
Pentru umplutură
- 400 g de brânză de vaci
- 1ou
- 100 g stafide
- 1 linguriță esență de rom
- 400 g smântână
- 1 lingură apă de flori de portocal
- 50 g zahăr tos
- 2 linguri sirop de arțar
Intrucțiuni:
Clătite:
Am bătut ouăle cu sarea într-un bol până s-a dizolvat sarea. Am cernut făina și am adăugat la început trei linguri amestecând foarte bine.
În alt bol, am amestecat laptele cu untul clarificat. Astfel mă asigur că nu voi avea parte de cocoloașe în aluat.
Apoi am adăugat peste amestecul de ouă cu cele trei linguri de făină restul de făină și laptele cu unt. Alternativ și amestecând bine, până am ajuns la consitența dorită, după spusele expertului care mă supraveghea atent.
Am dat deoparte și m-am ocupat de umplutură.
Aici treaba a fost simplă, am luat toate ingredientele și le-am amestecat într-un bol.
Am dat deoparte și am aprins cuptorul setând temperatura la 180 grade C.
M-am întors la clătite. Am tigaie de clătite, nu mă intrebați de ce, așa că treaba a mers ca unsă. Și chiar asta am și făcut. Am uns tigaia încinsă cu unt cu ajutorul unei pensule. Am pus în tigaie un polonic din aluat și pe foc pentru 2 minute pe fiecare parte. Treabă care s-a repetat de 13 ori, că atâtea clătite mi-au ieșit.
Apoi le-am uns cu umplutura și le-am împachetat ca pe sarmale. Le-am așezat frumos într-o tavă, iar când tava s-a umplut am turnat smântâna peste și am dat tava la cuptor. Pentru 20 de minute.
Apoi am scos tava și le-am lăsat să se răcească puțin. S-au umflat frumos, miros incredibil de bine și ceva îmi spune că sunt și bune. Mă rog, cineva.
Le-am servit călduțe cu puțin sirop de arțar peste și vreau să vă spun că am mâncat chiar 4 bucăți. Atât au fost de bune! Am să mai fac, probabil într-o interpretare proprie, dar asta data viitoare.
Pace&Love.
Alte rețete de clătite mai găsiți și aici.