Învârtită cu mac – gustul aromat de altădat’

663

Învârtită cu mac – o rețetă cu tradiție cu care vreau să vă încânt azi. Nu pot să mă gândesc la Bucovina fără să îmi vină în minte mirosul de pâine și cozonac, coapte în vatră. Rupte acolo, la gura sobei, cu o cană de chișleag în mână, cu nasul roșu de la atâta alergat prin omăt, și cu inima plină de voioșie.

Stiu, mai e până la iarnă, însă eu mă pregătesc de pe-acum. Așa că astăzi vă propun învârtită cu mac, o pâine dulce, cu umplutură aromată cu lapte și semințe de mac.

Ingrediente pentru învârtită cu mac:

 • 250g de făină ”000”
 • 150ml de lapte cald
 • 25g drojdie proaspătă (sau 7g de drojdie uscată)
 • 30g zahăr
 • un praf generos de sare
 • 30g de unt, topit

Pentru umplutură am folosit:

 • 200g semințe de mac
 • 150ml lapte
 • 150g zahăr
 • un albuș de la un ou mare

Preparare învârtită cu mac:

Am început cu umplutura, să îi las timp să se răcească. Așa că am pus la fiert cam jumătate de litru de apă, iar când a început să fiarbă, am adăugat semințele. Le-am fiert în jur de 10 minute, adunând spuma formată deasupra. Apoi le-am strecurat într-o sită foarte fină și le-am întors în cratiță, împreună cu laptele și 100g de zahăr. După câteva minute la foc mic, laptele scade și macul este aromatizat. Am lăsat amestecul la răcit și m-am apucat de aluat.

Am dizolvat drojdia și zahărul în laptele cald. Am cernut făina, am pus praful de sare și am modelat aluatul.

Modalități de preparare

După ce s-a legat, am încorporat untul topit, puțin câte puțin. L-am frământat bine, 10 – 15 minute, și l-am lăsat la odihnit până s-a dublat – să fi fost vreo jumătate de oră.

Aluat
Aluat

M-am întors la umplutură: am bătut bine albușul împreună cu zahărul rămas. Nu ca pentru bezele, doar cât sa-și dubleze volumul. Apoi am încorporat semințele de mac.

Învârtită cu mac

Am întins aluatul într-o foaie subțire, dreptunghiulară. Am întins crema de mac și l-am rulat de-a lungul laturii lungi.

Am uns o formă de copt cu unt și am tapetat-o cu făină. Am învârtit ruloul cu grijă și l-am uns cu gălbenușul rămas, amestecat cu o linguriță de apă.

Învârtită cu mac

Am dat învârtita cu mac la cuptorul încins la 180 de grade, vreme de 30-35 de minute.

A fost greu să așteptăm să se răcească. Și nici nu e musai să așteptați. Poate doar dacă vreți să o tăiati mai elegant. Învârtita cu mac merge calda, sau rece, ruptă sau feliată, lângă un pahar de lapte și alături de cei dragi.

Poza finală

S-aveți poftă!

Alte rețete de cozonaci învârtiți și împletiți, găsiți aici!

Poza de prezentare

Irina

Join the Conversation

 1. Este minunata rețeta! Felicitări!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close