Învârtite cu brânză

1.6K

învârtite cu brânză

Ador cărțile de bucate vechi, pe care le am “moștenire” de la mama. Mi se pare că atât am evoluat, și este fascinant să vezi modul și felul în care se gătea pe timpuri. Am răsfoit un picuț cartea pe care o aveam acasă și am găsit o rețetă de învârtite cu brânză care surprinzător m-a uimit. Au ieșit niște minunății pufoase și aromate, o rețetă care cu siguranță va intra în caietul meu cu rețete. Sper că le veți încerca, pentru că merită.

Ingrediente aluat Învârtite cu brânză

  • 500 grame de făină
  • 20 de grame de drojdie proaspătă
  • 3 gălbenușuri
  • 2 linguri de zahăr (30 grame)
  • 120 grame unt topit
  • Jumătate linguriță de sare
  • 200 ml lapte
  • 50 grame smântână
  • Coajă de lămâie/ portocală opțional

Ingrediente umplutură învârtite cu brânză

  • 300 grame brânză (orice fel, fie telemea de oaie, vacă, eu am folosit brânză de vaci)
  • 2 ouă
  • 100 grame de zahăr
  • Esență de vanilie
  • 50 grame de stafide opțional după preferințe
  • 40 grame gris
  • Unt la temperatura camerei pentru uns foile

ingrediente pentru învârtite cu brânză

Mod de pregătire aluat pentru învârtite

Primul pas a fost să pun laptele la încălzit într-un ibric. După ce s-a încălzit suficient, am pus cele 2 linguri de zahăr, drojdia și o lingură de coajă de portocală. Le-am amestecat bine până s-au dizolvat și am lăsat un pic la infuzat coaja de portcală. Într-un vas mare am pus toate ingredientele pentru aluat: făina, sarea, smântâna, gălbenușurile, apoi peste am strecurat laptele (pentru că nu le place coaja de citrice în preparate), și untul topit.

ingredinte aluat

Am mixat ingredientele până s-a format un aluat lucios, care by the way arată foarte bine. În total, cu mixerul cam 10 minute. Se poate la fel de bine frământa de mână, probabil un timp mai îndelungat.

aluat frământat

L-am acoperit cu un prosop de bucătărie și l-am lăsat la dospit cam o oră, timp în care am pregătit umplutura.

Într-un castron am pus brânza, am fărâmat-o cu ajutorul unei furculițe, apoi peste am adăugat zahărul, ouăle, esența de vanilie, stafidele (dacă le puneți) și grisul, și le-am amestecat.

crema de brânză

După ce aluatul a crescut frumos, arăta așa. Încântător.

aluat crescut

Am împărțit aluatul în opt bucăți egale. Aici vine partea la care sunt oarecum stangace, deoarece niciodata nu-mi ies bine preparatele ce trebuiesc modelate, așa că, spoiler alert, învârtitele mele nu arată cel mai prezentabil. Să revenim. Am întins o bucată de aluat pe masa de lucru, nu foarte subțire.

aluat întins

Peste am uns cu unt la temperatura camerei, iar deasupra am pus compoziția de brânză.

crema peste aluat

Am rulat cu grijă, l-am inchis bine la margini, apoi l-am înfășurat ca pe un melc. Am facut asta cu 6 dintre bucăți, iar pe ultimile două le-am umplut cu Nutella, pentru că așa a cerut publicul. 😊

învârtite în tavă

V-am spus că nu sunt prezentabile? Am avut dreptate. Dar important este gustul. Le-am mai lăsat în tavă la crescut încă 30 de minute. Timp în care am pornit cuptorul la 180 de grade C.

După ce au crescut, le-am uns pe deasupra cu ou, și le-am pus la copt, 25 de minute fix.

învartite cu brânză finalizate

Cum am servit aceste învârtite cu brânză

Teoretic, trebuie lăsate la răcit, măcar un pic. Eu niciodată nu am răbdare. Mai ales la cât de pufoase au ieșit aceste învârtite.

servire învârtite cu brânză

Se servesc cu zahăr pudră sau/și smântână.

învârtite cu brânză

Mie personal îmi plac cu o cană de lapte alături. Atât.

Cristina

Alte rețete similare, aici.

Join the Conversation

  1. Arata minunat! Se poate înlocui grisul cu altceva? Mulțumesc!

    1. Krisstina_ioana says:

      Multumesc. Compozitia de branza este un pic moale, iar grisul o ajuta sa se inchege un pic, asa ca nu stiu daca se poate inlocui cu altceva. Poate daca folositi o branza tare sau scursa bine, nu este nevoie.

  2. Nu sunt în România și grisul se găsește mai greu, dar din fericire am găsit un rest în dulap. Am avut tot felul de probleme cu ele, în principiu, cred, pentru ca am avut drojdia veche. Aluatul a fost foarte firav, s-a rupt când l-am rulat după ce am pus în el umplutura, și a curs în tava. Cu toate acestea, produsul final a ieșit fff pufos și aromat! Chiar nu m-am așteptat, având în vedere indiciile timpurii. Am sa mai încerc rețeta de bază, cu schimbări de umplutura – aluatul e f ușor de făcut la mixer. Mulțumesc!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close