Iată o combinație de ingrediente care azi m-a făcut să mănânc cu ochii închiși. Morcovi tăvăliți prin sriracha și sirop de arțar, năut crocant și ușor afumat, hummus cremos și un sos de iaurt care vine să echilibreze totul, dar mai ales să răcorească papilele ușor încercate.
Un fel de mâncare cu ingrediente puține, dar cu personalitate, și vegetarian, bineînțeles.
Ingrediente pentru morcovi picanți cu humus și sos de iaurt:
Morcovii:
- Aprox 15 morcovi mici sau 4 mari tăiați în 4
Sos de arțar picant:
- 50 ml de sirop de arțar
- 30 ml de sriracha
- 25 ml de ulei de măsline extra virgin
- Sare și piper
Năut crocant:
- 400 g de năut fiert
- 15 ml de ulei de măsline
- 1 linguriță de sare
- 1 linguriță de usturoi praf
- 1 linguriță de pudră de ceapă
- 1 linguriță de boia afumată de bună calitate
- Sare și piper
Hummus clasic:
- 400 g de năut fiert și scurs
- Zeama de la o lămâie
- 2 linguri de tahini
- Sare
- 2 căței de usturoi
- 25 ml de ulei de măsline
- 2 linguri de apă
Sosul de iaurt:
- 250 g de iaurt grecesc
- 25 ml de ulei de măsline extra virgin
- 3 căței de usturoi
- 1 lingură de mărar tocat
- 2-3 frunze de mentă tocate
Instrucțiuni:
Am pus năutul la înmuiat cu o seară înainte, iar dimineața l-am fiert în apă cu sare și o jumătate de lămâie.
Am pornit cuptorul și am setat temperatura la 200 g C.
Am pus într-un bol ingredientele pentru sosul de arțar picant și le-am amestecat bine. Apoi am aruncat morcovii peste si i-am tăvălit prin sos.
Când morcovii au fost bine acoperiți, i-am turnat într-o tavă.
Am pus 400 g de năut fiert și scurs în altă tavă. Am dat tăvile la cuptor, după cum urmează:
Năutul pentru 10 minute, apoi l-am scos și l-am asezonat cu ingredientele pentru năutul picant, m-am asigurat că e bine acoperit și l-am dat iar la cuptor pentru 15 minute.
Morcovii pentru 15 minute, apoi i-am întors și am mai dat tava la cuptor pentru încă 15 minute.
Cum am făcut humus-ul?
Între timp am pus în robotul de bucătărie toate ingredientele pentru hummus și am blendat pentru 2 minute sau până am avut consistența dorită.
Am pus ingredientele pentru sosul de iaurt într-un bol, am amestecat bine și l-am dat deoparte pentru 20 de minute să se aromatizeze iaurtul mai bine.
Am mai făcut separat sos picant dintr-o lingură de sirop de arțar și una de sriracha, cu care am să ung morcovii extra sosului deja existent în tavă după ce montez farfuria.
Am scos tăvile din cuptor după expirarea timpului aferent fiecăreia și am montat farfuriile.
Cum am servit acești morcovi picanți cu humus și sos de iaurt
3 linguri de hummus, năut picant presărat peste, o lingură generoasă de sos de iaurt, morcovii glazurați peste. Am mai presărat și puțin pătrunjel verde tocat.
Repet ce am spus la începutul rețetei. Am mâncat cu ochii închiși! E o explozie de arome care vin separat și toate deodată! Și acum când scriu textul rețetei salivez când mă gândesc la cât de bună a putut să fie farfuria mea de azi. Și eu nu am obiceiul să mă laud.
Cu plăcere!
Pace&Love.
Alte rețete de humus pe care vă îndemn să le parcurgeți și să le încercați mai găsiți și aici.