Farmecul toamnei nu stă numai în paleta arămie, nici în frumusețea naturii, ci și în nenumăratele gusturi care o caracterizează. Plăcinta cu ludaie este nelipsită din bunătățile de sezon pe care e musai să le mănânci an de an, cel puțin o dată. Rețeta de astăzi, această plăcintă cu dovleac și nuci caramelizate, este ușor atipică dar și incredibil de ușor de făcut. Tot pe-atât de bună. Vă invit să o încercați repejor, cât încă-s în sezon bunătățile de dovleci.
Ingrediente prăjitură cu dovleac și nucă crocantă
- Un dovleac butternut (aproximativ 1,5kg)
- Griș 300g
- Zahăr 300g
- Ulei 50ml
- Praf de copt 8g
- Nucă tocată 100g
- Unt 30g
Mod de preparare prăjitură cu dovleac și nucă crocantă
Am încălzit cuptorul la 190 de grade, între timp am uns o tavă cu unt, apoi am presărat zahăr. După 3 minute în cuptor, am adăugat și nuca pe fundul tăvii și am mai dat puțin la cuptor.
Dovleacul l-am dat pe răzătoarea mare, apoi l-am pus într-un castron și am adăugat grișul, zahărul, uleiul si praful de copt. L-am frământat până când s-au amestecat bine. Dovleacul a eliberat din zeama lui și amestecul a devenit ca un aluat moale. Dacă dovleacul nu are destulă apă, puteți adăuga puțin suc natural de mere.
Am pus compoziția în tavă peste nuca rumenită și am băgat-o în cuptor la 180 de grade pentru aproximativ 45 de minute. Când a fost gata, am răsturnat-o pe o farfurie și am presărat puțin zahăr pudră.
Servire prăjitură cu dovleac și nucă crocantă
Nu știu cum e la voi, dar pentru mine nu există toamnă fără această plăcintă cu dovleac. Cel mai mult îmi place să o servesc rece a doua zi, dar este foarte bună și atunci când încă mai ies aburi din ea.
Ținem aproape,
Alte idei de rețete dulci găsiți și aici.